Задайте питання юристу

839 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 23 травня 2024, питання №110180 350₴

Чи бронюють обмежено придатних які не пройшли повторне влк

Добрий день. Я обмежено придатний. Свої дані оновив у застосунку. Маю бронювання яке скоро закінчиться. 1. Для того щоб бронювання продовжили мені треба пройти повторне влк до закінчення цього бронювання, або вже можна після наступного? 2. І чи дійсне воно буде? 3. Якщо в час проходження влк закінчиться бронювання, чи буде дійсне наступне бронювання?

Відповіді юристів (10)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Проходження ВЛК не пов'язане з бронюванням.

    Йти на повторне ВЛК не потрібно.

    В воєнний час рішення ВЛК дійсне один рік.

    • ігор Клієнт 23 дні тому

      24.04.23 пройшов влк. Бронювання закінчується 8.06.24. якщо буде витяг про нове бронювання, воно буде дійсне?

      • Богун Сергій Павлович
        20%

        Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

      • Богун Сергій Павлович

        Бронювання підлягає аналюванню згідно законодавства. З ВЛК це не пов'язано.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    42.9%

    Доброго дня, Ігоре!

    Закон зобов'язує Вас пройти переогляд у зв'язку з тим, що Ви були визнані обмежено придатним упродовж 9 місяців, проте це ніяким чином не пов'язано з можливістю Вашого бронювання. Також, Ви не повинні йти до ТЦК для отримання направлення на ВЛК самостійно, тому чекайте на повістку.

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набере чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    У списки на бронювання включаються військовозобов’язані працівники, які мають:

    • військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • не дефіцитну військово-облікову спеціальність (ВОС);
    • актуальну військово-облікову спеціальність (не застарілу);
    • перебувають на обліку у ТЦК.

    Тобто, у законодавстві не зазначено, що Ви кожні півроку при продовженні бронювання повинні проходити ВЛК.

    З повагою, адвокат Айвазян

    • ігор Клієнт 23 дні тому

      Дякую. У нас тут тцк розказує що без вклеїного штрихкода в військово-облікові документи він стає недійсним

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ні, ТЦК Вас вводять в оману.

        Відповідно до Закону України 3633-IX

        II. Прикінцеві та перехідні положення

        1. Цей Закон набирає чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування, крім абзаців дванадцятого і тринадцятого підпункту 2 пункту 8 розділу I цього Закону (щодо внесення змін до частин четвертої і п’ятої статті 6 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"), які набирають чинності через вісім місяців з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

        2. Установити, що:

        12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа;

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо при оновленні своїх даних у вас не відображає, що ви у розшуку, тоді ні яких проблем в отриманні повторного бронювання не може бути.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    1. Для того щоб бронювання продовжили мені треба пройти повторне влк до закінчення цього бронювання, або вже можна після наступного?

    Згідно постанови КМУ 560 Вам особисто не потрібно оформлювати відстрочку, за Вас це зробить Ваше підприємство.

    Проходити ВЛК для отримання нової відстрочки - не потрібно.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    2. І чи дійсне воно буде?

    Звичайно, буде дійсним

    Ваше підприємство повинно Вас забронювати без Вашого візиту до ТЦК.

    Згідно Постанови КМУ 560

    57. Питання надання відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації заброньованим на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями комісією не розглядаються.

    58. Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються.

    До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5, а саме:

    • клопотання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України
    • витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних

    Згідно пункту 10 Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    Згідно пункту 12 Порядку бронювання Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення підприємством, установою, організацією виконання мобілізаційного завдання (замовлення) або його скасування;

    3) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

    4) позбавлення підприємства, установи і організації статусу критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення таких підприємств, установ і організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

    5) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

    6) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації.

    Отже, непроходження ВЛК не буде підставою в анулюванні відстрочки або не зарахуванні Вас на спеціальний облік.

    3. Якщо в час проходження влк закінчиться бронювання, чи буде дійсне наступне бронювання?

    Поки у Вас є дійсне бронювання Вас не мають права направити на ВЛК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    17.1%

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Я обмежено придатний. Свої дані оновив у застосунку. Маю бронювання яке скоро закінчиться. 1. Для того щоб бронювання продовжили мені треба пройти повторне влк до закінчення цього бронювання, або вже можна після наступного?

    Ви не повинні проходити ВЛК наразі. Зможете це зробити вже після отримання нового бронювання. Якщо проблем з бронюванням не буде, це головне.

    2. І чи дійсне воно буде?

    Так. Не думаю, що це буде підстава для адже постанова КМУ визначає чітко:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    10. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 9 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) Мінекономіки приймає у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    12. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення підприємством, установою, організацією виконання мобілізаційного завдання (замовлення) або його скасування;

    3) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

    4) позбавлення підприємства, установи і організації статусу критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення таких підприємств, установ і організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

    5) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

    6) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації.

    У випадках, зазначених у підпунктах 2-6 цього пункту, анулювання відстрочки здійснюється за рішенням Мінекономіки на підставі обґрунтованого подання органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації. Відповідно до зазначеного рішення органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації у п’ятиденний строк з дня його прийняття вилучають у військовозобов’язаного витяг, виданий відповідно до пункту 11 цього Порядку, та надсилають його до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіонального органу СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), з відміткою у відомості видачі бланків спеціального військового обліку (додаток 4).

    ВИСНОВОК: розходження в абревіатурі не надає ТЦК права відмовити у зарахуванні Вас на спеціальний військовий облік. Спецоблік з 18 травня 2024 року є обов'язковим елементом, аби Ви не підлягали мобілізації.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку;

    3. Якщо в час проходження влк закінчиться бронювання, чи буде дійсне наступне бронювання?

    Загалом - так, але тут багато чого залежить від Ваших кадрів, чи будуть вони направляти Вас на ВЛК.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України