Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 26 травня 2024, питання №110482 350₴

Будут ли у меня проблемы при выезде заграницу? ( сейчас нахожусь заграницей хочу поехать домой на 3 недели )

я нахожусь сейчас заграницей, у меня есть visa, загранпаспорт, все как надо, я хочу поехать домой в Украину на 3 недели, летом, у меня же страх что меня могут не выпустить назад заграницу, так как я окончила медицинский колледж, по специальности Медсестра в 2022 году, вставшая на военный учет после окончания, не работавшая по специальности нигде, даже трудовой книжки нет. В том году я ездила в Украину на 2 недели, все было хорошо с выездом назад, но не было таких новых законов и т.д. , поэтому меня очень беспокоит вопрос, не будет ли проблем у меня с выездом обратно за границу?

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Наразі жодних обмежень щодо в'їзду чи виїзду жінок в Україну чи з України немає.

    Щодо мобілізації жінок -

    Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час у добровільному порядку. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

    Можете їхати спокійно.

    Дерій Владислав Олегович
    22.6%

    Доброго дня!

    Якщо Ви не будете прикордонникам або представникам ТЦК повідомляти, що Ви маєте медичну освіту - Вам нічого не загрожує та Ви зможете безперешкодно перетинати кордон з Україною.

    Поки що, обмеження щодо виїзду стосуються лише чоловіків 18-60 років

    Проте, майте на увазі, що ставши на військовий облік Ви вже є військовозобов'язаною і про Вас може бути інформація в електронному кабінеті військовозобов'язаного.

    Крім того, у Вас є обов'язок оновити дані, адже відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) :

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Дане положення розповсюджується як на чоловіків, так і на жінок.

    На даний час, жінкам-медикам (незалежно від того стоять вони на військовому обліку чи ні) дозволяють виїзжати з України, але зайвий раз про свою освіту краще не нагадувати. Можливо в майбутньому встановлять обмеження щодо виїзду і військовозобов'язаним жінкам, тому потрібно уважно слідкувати за змінами в законодавстві.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    22.6%

    Доброго дня, Валерія!

    Наразі жодних змін у Правилах перетину кордону громадянами України не відбулося і виїзд жінок з території України необмежаний. Останнє стосується, як і раніше, чоловіків у віці від 18 до 60 років.

    Проте, згідно нового законодавства, як громадянка України, яка стоїть на військовому обліку Ви повинні оновити персональні дані упродовж 60 днів.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    Тобто, з урахуванням того, що Ви стоїте на військовому обліку Вас можуть притягнути до адмінистративної відповідальності за неоновлення даних.

    Також, зверніть увагу на те, що станом на сьогодня ТЦК вже має право відправляти повістки на уточнення даних рекомендованим листом. При тому, навіть за умови того, що Ви не отримаєте повістку на пошті, остання вважатиметься врученною у належний спосіб. Тобто, якщо таке станеться у Вашому випадку, то за неявкою по повістці без поважної причини також можете бути притягнуті до адмінистративної відповідальності. Наразі штрафи за статтями 210 та 210-1 КУпАП становлять від 17000 до 25500 грн.

    Стаття 12 Закону України "Про ВО та ВС" зазначає наступне:

    "Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час у добровільному порядку. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом)".

    Отже, виходячи з норми закону мобілізація Вам не загрожує і з виїздом за кордон проблем виникнути не повинно. Щодо теоретично можливої адмінистративної відповідальності - не виключаю.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    21.4%

    Вітаю Вас!

    я нахожусь сейчас заграницей, у меня есть visa, загранпаспорт, все как надо, я хочу поехать домой в Украину на 3 недели, летом, у меня же страх что меня могут не выпустить назад заграницу, так как я окончила медицинский колледж, по специальности Медсестра в 2022 году, вставшая на военный учет после окончания, не работавшая по специальности нигде, даже трудовой книжки нет. В том году я ездила в Украину на 2 недели, все было хорошо с выездом назад, но не было таких новых законов и т.д. , поэтому меня очень беспокоит вопрос, не будет ли проблем у меня с выездом обратно за границу?

    Навіть якщо Ви перебуваєте на військовому обліку, станом на сьогодні обмеження на виїзд встановлено виключно відносно чоловіків віком 18-60 років та деяких інших категорій. Інших обмежень немає. Тобто і військовозобов’язані, і невійськовозобов’язані жінки мають право на вільний перетин кордону.

    Чи можуть бути зміни до Правил перетинання державного кордону у цій частині?

    Як на мій погляд, так, але точну дату назвати складно. Навіщо тоді взагалі було розпочинати історію із взяттям жінок на військовий облік (комусь платити за це заробітну плату, виділяти штат і так далі), якщо жінка може просто виїхати за межі України.

    Тому наразі не хвилюйтеся, Ви зможете виїхати за межі України, Вам нічого не загрожує.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    23.4%

    Доброго дня, зміна полягає у тому, що до набуття чинності нового закону про мобілізацію жінки-медики, які перебувають на військовому обліку, могли бути призвані на військову службу у воєнний час – тобто такого обов’язку не було, проте могли мобілізувати.

    – Навіть не стоїть питання про добровільну мобілізацію, про добровільний порядок йдеться лише у мирний час. Але зміни у новому законі полягають у тому, що під час воєнного стану призов на військову службу здійснюється у добровільному порядку. Тобто і у воєнний, і у мирний час жінки-медики можуть мобілізуватися лише добровільно. Примусово їх ніхто не зможе мобілізувати! Також ви маєте правона вільний перетин кордону!

    Кого з-поміж жінок-медиків можуть мобілізувати

    Якщо жінка є медичним працівником та перебуває на військовому обліку, її можуть мобілізувати.

    Згідно з законодавством, на військовий облік беруть жінок, які:

    Медична спеціальність входить до переліку, тому медсестри, а також інші медичні працівники є військовозобов’язаними.

    Відповідно, жінки медичних професій, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу.

    Перелік спеціальностей або професій, після одержання яких жінки мають стати на військовий облік:

    • фізична терапія, ерготерапія, медична та психологічна реабілітація, громадське здоров’я, фізична реабілітація, промислова фармація, санітарія і експертиза;
    • стоматологія, медицина, медсестринство, фармація, технології медичної діагностики та лікування;
    • біомедична інженерія, біотехнології та біоінженерія;
    • професіонали в галузі наук про життя та медичних наук, а також медицини (крім медичних сестер);
    • професіонали в галузі лікувальної справи, стоматології, наукові співробітники (стоматологія), стоматологи, фармації, провізори;
    • професіонали медико-профілактичної справи, наукові співробітники;
    • інші професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства);
    • допоміжний персонал у галузі сучасної медицини, фізіотерапії, фармації (крім медичних сестер), медичні асистенти, дантисти-асистенти, фізіотерапевти та масажисти, фармацевти, інші асистенти професіоналів у галузі сучасної медицини (крім медичних сестер);
    • професіонали патології, токсикології, фармакології, фізіології та епідеміології;
    • патологи, токсикологи, фармакологи, фізіологи та епідеміологи, наукові співробітники (лікувальна справа), лікарі, фахівці в галузі медико-профілактичної справи, професійні медичні сестри та акушерки, професіонали в галузі сестринської справи та акушерства;
    • медичні сестри та акушерки, гігієністи, окулісти та оптики, медичні сестри та акушерки, що асистують професіоналам, помічники професіоналів-акушерів;
    • оператори медичного устаткування, робітники, що обслуговують устаткування з виробництва фармацевтичних продуктів та косметичних засобів, керівники підрозділів в охороні здоров’я.

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України