Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 27 травня 2024, питання №110563 350₴

Чи дійсний шлюб в Україні, який укладений в іншій країні, без легалізації у Консульстві.

Доброго дня. Потрібна консультація щодо легалізації шлюбу в Україні, який був укладений в Литві. Чи є дійсний цей шлюб, якщо він був укладений у м. Клайпеда, але не був легалізований в Українському Консульстві у Вільнюсі. Чи потрібно в цьому випадку вносити чоловіка у декларацію державного службовця? Дякую.

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Наталія!

    Вам не потрібна ані легалізація в консульстві, ані проставлення апостілю, оскільки між Україною та Литвою підписана угода про взаємодопомогу в цивільних і кримінальних справах

    Легалізація – це процедура приведення документів у ту форму, яка відповідає законодавству іноземної держави і визнається державними органами цієї держави.

    Процедура легалізації в Україні таких документів, як: свідоцтво про укладення шлюбу або розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, скоєних за кордоном, відбувається на підставі Інструкції про порядок консульської легалізації офіційних документів в Україні і за кордоном, затвердженої Наказом Міністерства закордонних справ України №113 від 04.06.2002 року.

    Для легалізації шлюбу необхідно звернутися в консульство України тієї країни, в якій був укладений шлюб, де український консул поставить відповідний посвідчувальний напис на документі. У разі відсутності в країні походження документів консульської установи України, іноземні документи можуть бути легалізовані Міністерством закордонних справ України за умови їх засвідчення в міністерстві закордонних справ країни походження документів та в консульській установі цієї країни, яке представляє її інтереси в Україні. За фактом в’їзду в Україну необхідно буде зробити офіційний переклад документа (свідоцтва про шлюб), після чого документом можна буде користуватися нарівні з документами, що видаються в Україні.

    Проте, в країнах, які підписали Гаазьку конвенцію, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, від 5 жовтня 1961 року, немає необхідності проходити консульську легалізацію, а досить проставити апостиль в Міністерстві юстиції відповідної країни.

    Крім того, проставлення апостиля або проходження консульської легалізації документів взагалі не потрібно, якщо вони видані країнами, з якими Україна уклала угоди про взаємодопомогу в цивільних і кримінальних справах. Приміром, документи, видані в Азербайджані, Білорусі, Грузії, Росії, Литві, Польщі, Чехії, Болгарії.

    Щодо декларації, то так Ви повинні вказувати дані про чоловіка.

    Чоловік вважається членом сім'ї деклоранта за наступних обставин:

    1. офіційно одружені станом на останній день звітного періоду
    2. . Незалежно від того чи проживає подружжя разом протягом року, що передує року поданню декларації;
    3. особи станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року, що передує року поданню декларації:
    • спільно проживали;
    • були пов’язані спільним побутом;
    • мали взаємні права та обов’язки із суб’єктом декларування (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних). У тому числі особи, які спільно проживали із декларантом, але не перебували в офіційному шлюбі.

    https://nazk.gov.ua/uk/nazk-nagaduye-cholovikiv-ta...

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України