Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 29 травня 2024, питання №110779 500₴

Неявка на ВЛК, чи можна потім оскаржити?

Доброго дня! Після оновлення даних в Резерв+, прийшов до ТЦК забрати свій ВОД, який не забирав з 2015 року (був непридатним, але не пам'ятаю, чи тільки в мирний час, в Резерв+ видало обмежено придатний). ВОД не видали, начебто всі справи було знищено під час окупації протягом місяця у 2022. Натомість видали повістку на ВЛК. Проте у повістці не вказана дата народження, як це прописано в законі, та вказано смт. як адресу проживання (офіційно смт. в Україні вже немає). За неявку на ВЛК загрожує штраф? Чи зможу я потім його оскаржити через відсутність та неправильність внесених до повістки зазначених вище даних? Чи бажано надіслати до ТЦК рекомендований лист з описом, де вказати на недоліки, через що неможливо точно встановити, якій особі пропонується з'явитися? - щоб був факт реакції з мого боку на повістку і підгрунтя для подальшого можливого оскарження (наскільки це перспективно?)

Відповіді юристів (9)

    Дерій Владислав Олегович
    75%

    Доброго дня!

    За неявку на ВЛК загрожує штраф?

    Так, загрожує штраф за порушення правил військового обліку за статтею 210 КУпАП - від 17 тис грн

    Згідно правил військового обліку - військовозобов'язані повинні проходити медичний огляд та лікування в закладах охорони здоров’я згідно з рішеннями комісій з питань взяття на військовий облік, призовних комісій або військово-лікарських комісій районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я СБУ, а у розвідувальних органах - за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії розвідувальних органів;

    Крім того, 4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень даного Закону:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    3. Кабінету Міністрів України протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом забезпечити:

    • прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;
    • приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;
    • приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК та розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Так як Вас визнали обмежно придатним - Ви підлягаєте переогляду.

    Чи зможу я потім його оскаржити через відсутність та неправильність внесених до повістки зазначених вище даних?

    Буде досить складно щось оскаржити, якщо крім дати народжння та смт всі інші дані правильні. Якщо Ви підписались в журналі на проходжння ВЛК -тоді у Вас є обов'язок його пройти. Лише якщо в направленні не вказана дата прибуття на ВЛК, тоді Ви маєте шанс проходити його не відразу.

    Чи бажано надіслати до ТЦК рекомендований лист з описом, де вказати на недоліки, через що неможливо точно встановити, якій особі пропонується з'явитися?

    Прикріпіть направлення на ВЛК, щоб його можна було проаналізувати. Те, що Ви явилися до ТЦК без підстав для відстрочки - досить ризикований крок. Вам потрібно підготувати всі медичні документи, які підтверджують Ваш стан здоров'я. Якщо відправите повідомлення ТЦК поштою, вони у відповідь можуть прислати повістку на проходження ВЛК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Павел Жлоба Клієнт 3 місяці тому

      відправив документи до чату

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Павло!

    Неявка за повісткою на ВЛК без поважних причин тягне за собою відповідальність за ст. 210-1 КУпАП у зв'язку з порушенням законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію:

    "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від однієї тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від двох тисяч до трьох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    23. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    24. У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

    27. Під час мобілізації громадяни викликаються з метою:

    1) до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки або їх відділів:

    взяття на військовий облік;

    проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби;

    уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки);

    призову на військову службу під час мобілізації та відправлення до місць проходження військової служби;

    Втім, якщо отримана повістка не має хоча б одного із зазначених нижче атрибутів – вона є недійсною. А тому таку постанову ТЦК можна буде оскаржити у судовому порядку.

    Згідно пункту 29 згаданої постанови у повістці зазначаються:

    прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності) і дата народження громадянина, якому адресована повістка;

    найменування районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіонального органу СБУ, що видав повістку;

    мета виклику до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;

    місце, день і час явки за викликом;

    підпис (кваліфікований електронний підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку, дата підпису;

    реєстраційний номер повістки;

    роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.

    Отже, шанс оскаржити постанову ТЦК про штраф через неявку на проходження ВЛК (у разі її винесення) у Вас є, оскільки не вказаний істотний елемент повістки, прямо зазначений у законі, - дата народження.

    Проте сказати напевно, що таке оскарження буде успішним, доволі складно. Багато чого залежитеме від того, як буде складатися судова практика за подібними скаргами. Втім, пробувати варто.

    Нагадую Вам, що для оскарження такої постанови у Вас є лише 10 днів. Не пропустіть цей термін!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Павел Жлоба Клієнт 3 місяці тому

      Дякую, а чи покращить шанси на оскарження відправка до ТЦК листа?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        У Вашому випадку таке повідомлення точно не зашкодить, але принципового значення для задоволення суддею Вашої скарги не матиме.

    • Павел Жлоба Клієнт 3 місяці тому

      Дякую, а як я дізнаюся про винесення постанови?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Пане Павло, єдиним способом дізнатися, чи виписали Вам штраф за неявку за повісткою, є перевірити, чи відкрите виконавче провадження у Реєстрі виконавчих проваджень. Також Ви можете перевірити, чи відкрито щодо Вас виконавче провадження, за допомогою "Дії".

        • Павел Жлоба Клієнт 3 місяці тому
          Але ж виконавче провадження відкривається, коли мине 10 днів на оскарження? Як тоді бути?
          • Айвазян Юрий Климентьевич

            На жаль з інформацією про винесення таких постанов завжди була серйозна проблема. Раніше, принаймні, воєнком до винесення постанови про штраф був би зобов'язаний скласти протокол у Вашій присутності і ознайомити Вас з ним під підпис. Згідно сумнозвісної Постанови КМУ №560 протоколи відмінено і виглядає так, що про наявність постанов ТЦК можна дізнатись по суті тільки в самому ТЦК! Декілька депутатів ВР ставили нещодавно питання про передачу таких постанов про штрафи за ст.ст. 210 та 210-1 КУпАП до відання судів. Це значно цю проблему упорядкувало б, але, на жаль, згадагна ініціатива депутатів залишилась без руху. Тож проблема вчасного отримання інформації про постанови ТЦК надалі залишається нерозв'язаною.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA