Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 31 травня 2024, питання №111059 500₴

Штраф 17000 за приписне? Оформлення відстрочки без ВЛК?

Доброго дня. Вік 40+, не служив, до 27 років видавали відстрочку по наявності малолітніх дітей.
Військовий квиток в 27 не видали по халатності працівників військомату, а я забив до них ходити і вимагати, тому залишилось приписне.
З 2022 року повістками не викликали я до них теж не ходив.
Зараз маю право на відстрочку по інвалідності дружини, документи зібрав, дані оновив через реєстр+.
У ТЦК кажуть, що приймуть документи на відстрочку тоді як:
заплачу штраф 17000 за приписне,
пройду ВЛК і отримаю тимчасове посвідчення.
Запитання.
1. Чи правомірий цей штраф?
2. Чи потрібно проходити ВЛК, якщо в постанові 560 написано, що якщо подається заява на відстрочку то влк проходити не потрібно?
3. Чи є ймовірність " підстави" від тцк, якщо вони не приймуть заяву про відстрочку а після влк зразу видадуть моб. розпорядження?

Відповіді юристів (10)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Наразі визначений імперативний порядок оформлення відстрочки ТЦКСП.

    У разі подання заяви щодо надання Вам відстрочки Вас не мають права направити на ВЛК та мобілізувати.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Також військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.
    • Юрій Клієнт 3 місяці тому

      Так в ТЦК кажуть що без актуального документу заяву не приймуть, а сам документ не видадуть без ВЛК

      • Богун Сергій Павлович

        На практиці так і відбувається. В контексті закону - це не законно.

        Крім того, згідно Постанови КМУ 560 ТЦКСП зобов'язані прийняти заяву та зареєструвати її.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Запитання.1. Чи правомірий цей штраф?

    Скажу так: загалом дійсно всі, хто не оновили вчасно військово-облікові документи, притягаються до відповідальності за порушення правил військового обліку. У свій час розмір штрафу складав 850-1700 грн, наразі - 17-25 тис грн.

    Але якщо звернути увагу на строки притягнення Вас до відповідальності, то вони вже вийшли.

    Кодекс України про адміністративні правопорушення(статті 1 - 212-24)

    (ст.213 - ст.330)

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Інше питання, що в цілому Ваше правопорушення вчинено не в особливий період, а також - до сплати штрафу або його оскарження в судовому порядку Вам ніхто не видасть військово-обліковий документ. Чи йти до кінця у цій справі - вирішувати Вам. Позиція ТЦК також не дуже лояльна, адже багато "військкоматів" до 17 липня 2024 року все таки продовжують притягати до відповідальності за старити розмірами штрафів.

    2. Чи потрібно проходити ВЛК, якщо в постанові 560 написано, що якщо подається заява на відстрочку то влк проходити не потрібно?

    Правда в тому, що Ви маєте право вимагати розгляд Ваших документів на відстрочку та лише потім - проходження ВЛК.

    Звертаю увагу на порядок оформлення відстрочки від мобілізаці, визначений постановою КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період"

    "...58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) *особисто* подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60.Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби..."

    Але ключова проблема - для того, аби ТЦК прийняли Ваші документи та подали на розгляд комісії, Ви повинні подати актуальний ВОД. Ось через такий "замкнутий" круг і виходить, що все йде "по старинке" - спочатку ВЛК, а потім все решта. В якості підстаховки раджу надіслати документи до них поштовим зв'язком, а потім йти на ВЛК та нічого не боятися.

    3. Чи є ймовірність " підстави" від тцк, якщо вони не приймуть заяву про відстрочку а після влк зразу видадуть моб. розпорядження?

    Ймовірність є. Але аби це нівелювати - раджу скористатися порадою. Якщо плануєте оформляти відстрочку, то для початку направляйте документи поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення). Далі можна йти до ТЦК.

    З повагою!

    • Юрій Клієнт 3 місяці тому

      Як це довести в ТЦК? В них все просто: "є порушення - на тобі штраф"

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Поясніть, що є стаття 38 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка визначає строки для притягнення особи до відповідальності. Дані строки у відношенні до Вас вже вийшли, і Ви зможете оскаржити протокол ТЦК та СП до суду, а на них покладуть сплату послуг Вашого адвоката та розмір судового збору.

        Втім, не впевнений, що дані аргументи будуть прийняті ТЦК та СП, там явно інші думки та завдання. І як про це сказав у своїй відповіді.

        З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Юрію!

    Чи правомірий цей штраф?

    З цим можливо й посперечатись, оскільки стаття 38 КУпАП зазначає наступне:

    "Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

    Частина 7.

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення".

    Тобто, Вас можуть притягнути до відповідальності не пізніше одного року з дня вчинення правопорушення. Оскільки Ви не змінили приписне на ТП або ВК багато років тому, то й строки притягнення Вас до відповідальності вже минули.

    2. Чи потрібно проходити ВЛК, якщо в постанові 560 написано, що якщо подається заява на відстрочку то влк проходити не потрібно?

    Справа в тім, що Постанова №560 дійсно передбачає Ваше право щодо непроходження ВЛК під час розгляду заяви на відстрочку.

    Проте, Ви повинні врахувати те, що оскільки маєте приписне свідоцтво, то Вам потрібно змінити його на тимчасове посвідчення, в якому необхідно вказати ступінь Вашої придатності, а отже, без проходження ВЛК нічого не вийде.

    Постанова КМУ №560 від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»: зазначає, наступне:

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    3. Чи є ймовірність " підстави" від тцк, якщо вони не приймуть заяву про відстрочку а після влк зразу видадуть моб. розпорядження?

    Імовірність "підстави" завжди присутня, тому рекомендую Вам направити заяву з підтверджувальними документами Укрпоштою цінним листом з описом вкладення на адресу ТЦК, а після того звертатись до останнього.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    1. Чи правомірий цей штраф?

    По віку Ви є військовозобов'язаним.

    Згідно пункту 20 постанови КМУ № 1487 Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • для резервістів - військовий квиток.

    Проте, згідно статті 38 КУпАП строки притягнення до відповідальності давно пройшли і Вас не мають права притягувати до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за статтею 210 КУпАП

    2. Чи потрібно проходити ВЛК, якщо в постанові 560 написано, що якщо подається заява на відстрочку то влк проходити не потрібно?

    Спочатку відправте заяву та документи про відстрочку поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Під час розгляду заяви про відстрочку та під час дії відстрочки - Вас не мають права направляти на ВЛК, адже згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Тому наголошуйте на тому, що спочатку Вам повинні оформити відстрочку, а потім Ви зможете при бажанні пройти ВЛК.

    3. Чи є ймовірність " підстави" від тцк, якщо вони не приймуть заяву про відстрочку а після влк зразу видадуть моб. розпорядження?

    Якщо Вам будуть вручати повістку на відправку або мобілізаційне розпорядження вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, а Вам не дали ним скористатися, підтвердження цього буде поштове відправлення з документами про відстрочку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, Надаю відповіді на ваші запитання:

    1. Чи правомірий цей штраф?

    на вас не мають право накладати штраф, вже прошла позовна давність для притягнення до відповідальності.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#n195

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення.

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення. (У вас вже пройшло 15 років)

    Тому у разі накладання штрафу,його можно буде оскаржити у суді.

    2. Чи потрібно проходити ВЛК, якщо в постанові 560 написано, що якщо подається заява на відстрочку то влк проходити не потрібно?

    Для отримання відстрочки, вам потрібно мати військовий квиток, кдля його проходження треба пройти ВЛК, тому для отримання відстрочки, вам у будь якому випадку треба проходити ВЛК,

    3. Чи є ймовірність " підстави" від тцк, якщо вони не приймуть заяву про відстрочку а після влк зразу видадуть моб. розпорядження?

    У разі спроби вручення вам бойової повістки9 мобілізаційного розпорядження) відмовляйтесь його підписутвати у такому разі буде складено акт відмови, в я кому ви зазначте причину вашої відмови, у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки, так ви уникнете не законної мобілізації, і у разі чого з легкістю відстоїте своє право на відстрочку у судовому порядку.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Надаю відповіді на ваші запитання:

    1. Чи правомірий цей штраф?

    на вас не мають право накладати штраф, вже прошла позовна давність для притягнення до відповідальності.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#n195

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення.

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення. (У вас вже пройшло 15 років)

    Тому у разі накладання штрафу,його можно буде оскаржити у суді.

    2. Чи потрібно проходити ВЛК, якщо в постанові 560 написано, що якщо подається заява на відстрочку то влк проходити не потрібно?

    Для отримання відстрочки, вам потрібно мати військовий квиток, кдля його проходження треба пройти ВЛК, тому для отримання відстрочки, вам у будь якому випадку треба проходити ВЛК,

    3. Чи є ймовірність " підстави" від тцк, якщо вони не приймуть заяву про відстрочку а після влк зразу видадуть моб. розпорядження?

    У разі спроби вручення вам бойової повістки9 мобілізаційного розпорядження) відмовляйтесь його підписутвати у такому разі буде складено акт відмови, в я кому ви зазначте причину вашої відмови, у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки, так ви уникнете не законної мобілізації, і у разі чого з легкістю відстоїте своє право на відстрочку у судовому порядку.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA