Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 01 червня 2024, питання №111133 340₴

Виключений з військового обліку

Доброго дня. Виключений з військового обліку в вересні 23 року(37,п6,пп6). На руках тимчасове посвідчення. Чи потрібно робити якісь дії, у вигляді поновлення даних, резерв+? Як дізнатись чи є дані у базі оберіг? Якщо їх немає? Що в такому випадку робити?

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович
    11.8%

    Доброго дня.

    Оскільки Ви виключені з військового обліку жодних дій здійснювати не потрібно.

    В тому числі і за допомогою Резерв +.

    Проте Вас можуть поновити на військовому обліку з огляду на внесення змін до ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу".

    Роман Клієнт 27 днів тому

    а якщо при перевірці не буде в реєстрі оберіг? І взагалі якось можливо це перевірити, не реєструючись ніде?

    І чи взагалі можна носити з собою нотаріально завірену копію документу про виключення?

    Дякую за відповідь

    • Богун Сергій Павлович

      Можете носити. Проте це не допоможе якщо Вас поновили.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    44.1%

    Доброго дня, Романе!

    Оновлення даних передбачено законодавством лише для осіб, які перебувають на військовому обліку. Ви ж були виключені з військового обліку й такого обов'язку не маєте.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»:

    I"I. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані".

    Дізнатись про те, чи внесена інформація про Ваше виключення до реєстру, можливо тільки за умови того, що Ви "нагадаєте про себе ТЦК", оновивши дані через Резерв+ або ЦНАП.

    В результаті оновлення даних Вас можуть очікувати несподіванки накшалт того, що Ви, наприклад, стоїте на обліку в ТЦК або знаходитесь "в розшуку" тощо.

    Якщо даних в реєстрі не має або останні не відповідають дійсності, то станом на сьогодня є тільки один варіант вирашення цієї проблеми - звернення до ТЦК з проханням внести інформацію щодо Вашого виключення до "Оберігу".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    44.1%

    Доброго дня!

    Чи потрібно робити якісь дії, у вигляді поновлення даних, резерв+?

    Ви є невійськовозобов'язаним, тому Вам не потрібно оновлювати дані.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Тому не потрібно йти до ТЦК або уточняти дані через Рзерв+/ЦНАП, адже Ви не перебуваєте на військовому обліку.

    Як дізнатись чи є дані у базі оберіг?

    Отримавши Витяг з реєстру в ЦНАП або зареєструвавшись в Резерв+

    Якщо їх немає? Що в такому випадку робити?

    Якщо по реєстрам Ви до сих пір стоїте на обліку - Вам потрібно особисто або рекомендованим листом з описом вкладненого повідомити РТЦК, щоб вони оновили інформацію про Вас. Надайте копії військово-облікового документа. Також можете звернутись до технічної підтримки додатку Реєстр+, можливо вони щось наплутали.

    Наступні Ваші кроки залежать від письмової відповіді ТЦК на Ваше звернення.

    Так як Ви виключені з військового обліку - відповідно Ви вже є невійськовозобов'язаним, тому Вас не мають права на ньому поновити або направити на ВЛК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Виключений з військового обліку в вересні 23 року(37,п6,пп6). На руках тимчасове посвідчення. Чи потрібно робити якісь дії, у вигляді поновлення даних, резерв+? Як дізнатись чи є дані у базі оберіг? Якщо їх немає? Що в такому випадку робити?

    Ситуація складна. З юридичної точки зору - Ви невійськовозобов'язаний та не повинні уточнювати дані, адже не перебуваєте на військовому обліку.

    З 18 травня частина шоста статті 37 Закону України "Про ВОіВС" виглядає наступним чином:

    "...6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України – у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України – у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі..."

    Про що це свідчить?

    Влада дає чіткий сигнал, що виключення з військового обліку за наявністю засудження за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину більше не здійснюватиметься. Відповідно - очевидним є курс на мобілізацію, хоч і поступову, таких осіб.

    Щодо Вашої ситуації, то Ви наразі невійськовозобов'язаний і не повинні уточнювати дані.

    З 18 травня законодавство передбачає, що:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані..."

    Водночас, постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає:

    "...4. На військову службу під час мобілізації, на особливий період можуть бути призвані:

    особи, звільнені з військової служби у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частиною третьою або четвертою статті 1 Закону України “Про очищення влади”. Такі особи, призвані на військову службу під час мобілізації, призначаються на військові посади, крім посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади;

    особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі із звільненням від відбування покарання, тяжкого злочину, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України;

    особи, яких раніше було засуджено до позбавлення волі за особливо тяжкий злочин, крім тих, які були засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи призиваються на військову службу під час мобілізації за рішенням Генерального штабу Збройних Сил, відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;

    засуджені особи, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, які засуджені за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України. Такі особи проходять військову службу виключно у відповідних спеціалізованих підрозділах військових частин..."

    ВИСНОВОК: моя порада - на даний момент не робіть нічого, Ви невійськовозобов'язаний.

    Щодо можливого спілкування з ТЦК та СП, то вище я описав Ваш статус, Ви невійськовозобов'язаний, Вам ніхто не має права вручити навіть повістку. Але якщо Реєстрі буде битися Ваш статус "військовозобов'язаного", то потрібно спробувати врегулювати цей момент. Подайте письмову заяву, далі - направте адвокатський запит, за потреби - подавайте позов до суду про зобов'язання вчинити певні дії - внести інформацію про Вашу непридатність з виключенням з військового обліку до системи "Оберіг".

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Вам не треба нічого робити оновлювати свої дані. Але в цій базі оберіг чи резерв плюс майже всі у розшуку, це один з виду психологічного тиску на людину, щоб вона добровільно звернулась до ТЦК.

    У вашому випадку категорично не рекомендую, цього робити. У разі відвіудвання ТЦК у вас відберуть ваш військовий квиток у не законний спосіб, і знову поставлять вас на облік. Тому ні у яколму разі не віддавайте оригінал свого військовго квитка, зробіть нотаріально завірену копію і носіть з собою.

    У разі вручення повісток, відмовляйтесь їх отримувати, у такому випадку буде складено акт відмови в якому, ви зазначте причину вашої відмови, у вашому випадку, це те що ви виключені з обліку і не підпорядковуєтесь ТЦК,

    У разі накладання штрафу, він буде не законний і його можно буде оскаржити у суді.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України