Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 03 червня 2024, питання №111295 350₴

Звільнення зі служби у звʼязку з інвалідністю

Підкажіть як звільнитись зі служби, маю 3-групу ( повʼязану с захистом Батьківщини) подав рапорт , але в відділу кадрів кажуть що поки не звільняють бо чекають на зміну у нормативних актах ( хоча ж закон вступив уже в силу) Це законно з їхнього боку?

Відповіді юристів (5)

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Доброго дня!

    Незаконно. Зміни до законодавстава вступили в силу ще з 18 травня. Тому подавайте рапорт та рєструйте його або відправте документи (рапорт та нотаріальну копію довідки МСЕК поштою рекомендованим листом з описом вкладденого)

    Відповідно до пп. б п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу»( в редакції від 19.05.2024 року)

    військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, під час воєнного стану звільняються з військової служби за станом здоров’я за наявності інвалідності (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу).

    Згідно пункту 242 Указу Президента «Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України»

    особа, звільнена з військової служби, на день виключення зі списків особового складу військової частини має бути повністю забезпечена грошовим, продовольчим і речовим забезпеченням, у тому числі допомогою при звільненні за станом здоров’я, передбаченої пунктом 2 статті 15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та допомогою при звільненні військовослужбовцям, які були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17.09.2012 № 460.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    12.6%

    Доброго дня.

    Ви маєте право на звільнення.

    Ваша підстава передбачена ст. 26 Закону про військову службу та виглядає г

    за наявності інвалідності (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу);

    Вам необхідно подати рапорт.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Кирило!

    Вас вводять в оману, оскільки зміни у законодавстві набули чинності ще з 18 травня 2024 року.

    Отже, звичайно, що відмова у звільнення не законна.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року, Ваша підстава для звільнення виглядає наступним чином:

    26) статтю 26 викласти в такій редакції:

    "Стаття 26. Звільнення з військової служби

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:

    2) під час дії воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я:

    на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби або про тимчасову непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;

    за наявності інвалідності (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу);".

    Подавайте ще один рапорт із зазначенням того, що нормативно правові акти вже давно вступили у силу та Ви маєте законне право на звільнення. Паралельно звертайтесь на гарячу лінію МОУ із скаргою на частину щодо незаконної відмови у звільненні.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12%

    Вітаю Вас!

    Підкажіть як звільнитись зі служби, маю 3-групу ( повʼязану с захистом Батьківщини) подав рапорт , але в відділу кадрів кажуть що поки не звільняють бо чекають на зміну у нормативних актах ( хоча ж закон вступив уже в силу) Це законно з їхнього боку?

    Це незаконно, зміна у нормативних актах уже відбулася, з 18 травня особи з інвалідістю мають право на звільнення з військової служби.

    Рапорт зареєстрували? Маєте доказ подачі рапорту? Чи підписав рапорт безпосередній командир? Чи можливо Ви в системі ДПСУ?

    Корнійчук Євген Іванович
    25.1%

    Доброго дня, Ви маєте право на демобілізацію, по-перше вимагайте письмову відмову з законим обгрунтуванням такої відмови, яку ви потім зможете оскаржити у судовому порядку.

    Рапорт мало подати, його треба ще зареєструвати у журналі рапортів, або пишіть у двох еземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийнятя і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    Реалізація права на звільнення

    Для того, щоб звільнитись військовослужбовцю необхідно підготувати рапорт на звільнення разом з документами, які підтверджують право на звільнення. Рапорт подається разом з нотаріально засвідченими копіями документів своєму безпосередньому командиру та може бути розглянутий у строк до 30 днів.Документами, які підтверджують право на звільнення є:

    • довідка до акта огляду МСЕК;
    • пенсійне посвідчення;
    • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги.

    Важливо, що військовослужбовці, які звільнені за цією підставою зобовʼязані стати на військовий облік в районному ТЦК та СП. Також за ними зберігається статус військовозобовʼязаного. Проте такі особи можуть одночасно оформити право на відстрочку від мобілізації.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA