Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 04 червня 2024, питання №111422 340₴

Послідовність освіти: повторний вступ на аспірануру після закінчення попередньої без захисту

Доброго дня. Виникло таке питання: у 2011 році одразу після закінчення ВНЗ вступив туди ж до аспірантури, у 2013 році запросили працювати на свою ж кафедру на посаду асистента, де і працюю на сьогоднішній день старшим викладачем. Під час навчання в аспірантурі здавав екзамени перші роки, але дисертацію згодом закинув і не захистив, відповідно ніякого документу щодо завершення аспірантури я не отримував. Чи отримаю я право на відстрочку від мобілізації, якщо зараз знову вступлю до аспірантури у свій же ВНЗ (чи можливо в інший, якщо це грає роль) у зв'язку з отриманням послідовно вищого рівня освіти? Чи норму щодо збереження послідовностті освіти я вже порушив, вступивши в аспірантуру у 2011 році, хоча і не закінчивши її?

Відповіді юристів (4)

    Дерій Владислав Олегович
    32.9%

    Доброго дня!

    Ви повинні мати право на відстрочку якщо поновитесь на аспірантуру в своєму ВНЗ, адже не захистивши дисертацію - Ви не отримали диплом про здобуття ступеня доктора філософії. Вік та спеціальність не мають значення.

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за попередній.

    Згідно статті 5 ЗУ «Про вищу освіту» Доктор філософії - це освітній і водночас науковий ступінь, що здобувається на третьому рівні вищої освіти на основі ступеня магістра. Ступінь доктора філософії присуджується разовою спеціалізованою вченою радою закладу вищої освіти або наукової установи за результатами успішного виконання здобувачем вищої освіти відповідної освітньо-наукової програми та публічного захисту дисертації у разовій спеціалізованій вченій раді.

    Тому, якщо Ви здобули другий (магістерський) рівень вищої освіти, закінчили аспірантуру, але не захистили дисертацію та повторно вступили на неї - Ви матимете право на відстрочку, адже не здобули третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти

    Згідно постанови КМУ 590 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    3. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    В залежності від того, що буде написано в довідці з ЄДБО Вам і потрібно буде відштовхуватись.

    Якщо в довідці буде зазначено, що Ви порушуєте послідовність освіти - тоді потрібно оскаржувати дане рішення у судовому порядку.

    Якщо в довідці буде зазначено, що послідовність освіти зберігається - тоді можете сміливо йти до ТЦК та оформлювати відстрочку.

    Відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного.

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що Вас не можуть направити на ВЛК під час розгляду заяви про відстрочку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%

    Доброго дня, Сергію!

    Повторний вступ до аспірантури не надать Вам права на відстрочку, оскільки у довідці з ЄДЕБО буде зазначено, що Ви "порушуєте" послідовність освіти. Не вважається порушення, у розумінні МОН, лише поновлення на навчанні.

    Згідно листа МОН "Про особливості формування в ЄДЕБО довідки про здобувача освіти", у разі якщо Ви відрахуєтесь з магістратури, а пізніше знову вступите до неї, то це вважатиметься порушенням послідовності. Також в листі зазначається:

    "...не вважається порушенням послідовності наступне здобуття освіти:

    1) здобувача освіти було поновлено на навчання або переведено з іншого закладу освіти (в історії поточного навчання перший статус «Поновлено», «Поновлено (з іншого ЗО)», «Переведено (з іншого ЗО)»), а попереднє навчання (запис про яке у статусі «Відраховано із ЗО») було за таким же рівнем, що й поточне навчання (аналогічно, якщо поточне навчання – за ОПС фахового молодшого бакалавра, а попереднє – за ОКР молодшого спеціаліста, або поточне навчання – за ОС бакалавра (на основі ПЗСО), а попереднє – за ОС магістра (на основі ПЗСО)). При цьому в записах про попереднє навчання рік початку навчання не менше року початку поточного навчання. Як виключення, рік початку навчання не порівнюється, якщо особу було відраховано до дати початку навчання або з причиною «За невиконання вимог навчального плану та графіка навчального процесу (після зарахування не приступили до занять протягом 10 днів)»;

    Наприклад: – здобувач освіти у 2021 році вступив для здобуття освітнього ступеня бакалавра, а у 2023 році був відрахований. У 2024 році поновився для продовження навчання для продовження здобуття ОС бакалавра. У Довідці буде зазначено «Так, не порушує».

    Звертаємо увагу, що у разі поновлення (поновлення з іншого ЗО, переведення з іншого ЗО) у картці здобувача має бути заповнено поле «Інформація про попереднє навчання», яке є обов’язковим для врахування послідовності навчання;

    – здобувач освіти у 2021 році вступив для здобуття ОС бакалавра та був відрахований у 2023 році. У 2024 році повторно вступив (був зарахований) для здобуття ОС бакалавра. У Довідці буде зазначено «Ні, порушує»;".

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    32.9%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Виникло таке питання: у 2011 році одразу після закінчення ВНЗ вступив туди ж до аспірантури, у 2013 році запросили працювати на свою ж кафедру на посаду асистента, де і працюю на сьогоднішній день старшим викладачем. Під час навчання в аспірантурі здавав екзамени перші роки, але дисертацію згодом закинув і не захистив, відповідно ніякого документу щодо завершення аспірантури я не отримував. Чи отримаю я право на відстрочку від мобілізації, якщо зараз знову вступлю до аспірантури у свій же ВНЗ (чи можливо в інший, якщо це грає роль) у зв'язку з отриманням послідовно вищого рівня освіти? Чи норму щодо збереження послідовностті освіти я вже порушив, вступивши в аспірантуру у 2011 році, хоча і не закінчивши її?

    Виходячи листа МОН, при повторному вступі у Вашій довідці за таких умов буде зазначено "Ні, порушує". Але я нагадаю, що це всього-на-всього лист МОН, який не має юридичної сили. Більше того, він навіть не зареєстрований в Мін'юсті.

    Скоріше за все не буде, виходячи з цього листа та загалом політики держави щодо цього питання. Даний лист, незважаючи на його по суті нікчемність в призмі нормативного-правового регулювання, буде взятий за основу у роботі відповідальних закладів освіти при роботі з ЄДЕБО. Я уточнюю, що графу про послідовність освіти будуть заповнювати заклади освіти, а не система.

    Якщо є змога ПОНОВИТИСЯ на навчанні по минулій аспірантурі - це було б ідеально та вирішило б ситуації.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    1.2%

    Доброго дня.

    Виходячи з роз'яснення Міносвіти Ви вважаєтесь таким, що порушили послідовність отримання рівнів освіти.

    Комісії при ТЦКСП будуть керуватися саме цим роз'ясненням.

    Як наслідок Ви не отримаєте відстрочку на цій підставі.

    Згідно Постанови КМУ №560 Ви матимете право на судове оскарження рішення ТЦКСП.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України