Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 06 червня 2024, питання №111642 350₴

паралельне здобуття ступеня магістра на заочному і очному навчанні: чи буде підставою для відстрочки від служби?

Чоловік наразі здобуває ступінь магістра заочно, навчатись ще рік
але заочна освіта не є підставою для відстрочки
якщо вступити на другу магістратуру на очне відділення та навчатися паралельно, чи буде це підставою для відстрочки?
попередній здобутий рівень - бакалавр

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович
    25.1%

    Доброго дня.

    Це не буде підставою для отримання відстрочки оскільки послідовність отримання рівнів освіти буде порушена.

    • Вікторія Клієнт 4 місяці тому

      вітаю) дякую за відповідь

      а поясніть будь-ласка, чому порушена ступені магістра ще не має, попередній отриманий ступінь- бакалавр

      а якщо відрахуватись з заочного навчання і вступити на очне відділення?

      • Богун Сергій Павлович

        Якщо відрахується - шанс є.

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Вітаю Вас!

    Згідно законодавства чоловік повинен мати право на відстрочку, адже він здобуватиме рівень освіти, який вищим за раніше здобутий (бакалаврат). При цьому можна відрахуватися із заочної магістратури або взяти академічну відпустку.

    АЛЕ, на жаль, керівники закладів освіти керуються рекомендаційним листом МОН (не є нормативно-правовим актом) і можуть розцінити це як непослідовність здобуття освіти.

    Відповідно до статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за РАНІШЕ ЗДОБУТИЙ рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, щоб мати право на відстрочку чоловік повинен здобувати рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий.

    Згідно постанови КМУ 590 для оформлення відстрочки чоловіку необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    3. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Як бачите, головним документом для оформлення відстрочки є саме довідка з ЄДБО.

    Якщо в довідці з ЄДБО буде зазначено, що чоловік порушуєте послідовність освіти - тоді потрібно оскаржувати дане рішення у судовому порядку.

    Якщо в довідці буде зазначено, що послідовність освіти зберігається - тоді чоловік може сміливо йти до ТЦК та оформлювати відстрочку.

    Якщо чоловік не готовий судитися із закладом освіти - чоловіку після заочної магістратури потрібно вступити до аспірантури або розглянути інші підстави для відстрочки передбачені статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.1%

    Вітаю Вас!

    Чоловік наразі здобуває ступінь магістра заочно, навчатись ще рікале заочна освіта не є підставою для відстрочкиякщо вступити на другу магістратуру на очне відділення та навчатися паралельно, чи буде це підставою для відстрочки? попередній здобутий рівень - бакалавр

    На жаль, але заочне навчання також є однією з форм здобуття освіти, а тому це рахується як використання можливості здобути освіти, виходячи з логіки МОНу. Тому у відстрочці буде відмовлено, на жаль.

    Чинний Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що:

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури...".

    Нова постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає новий формат довідки - ДОВІДКА про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    До того ж, 03 червня 2024 року о 18.55 год Міністерство освіти і науки публікує новину - "ДОВІДКА ПРО ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ ВІДТЕПЕР ДОСТУПНА ДЛЯ ФОРМУВАННЯ В ЄДЕБО".

    До новини додано за окремою вкладкою лист МОН від 03.06.2024 № 1/9758 "ПРО ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ В ЄДЕБО ДОВІДКИ ПРО ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ".

    Моя позиція однозначна: раніше здобутий рівень має підтверджуватися дипломом.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    Стаття 7. Документи про вищу освіту1. Документ про вищу освіту видається особі, яка успішно виконала відповідну освітню програму та пройшла атестацію.

    2. Встановлюються такі види документів про вищу освіту за відповідними ступенями:

    диплом молодшого бакалавра;

    диплом бакалавра;

    диплом магістра;

    диплом доктора філософії/доктора мистецтва.

    5. Невід’ємною частиною диплома молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії/доктора мистецтва є додаток до диплома європейського зразка, що містить структуровану інформацію про завершене навчання. У додатку до диплома наводиться інформація про результати навчання особи, освітні компоненти, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС, а також відомості про національну систему вищої освіти України.

    10. Інформація про видані дипломи вноситься закладами вищої освіти, крім вищих військових навчальних закладів, до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    Нічого цього і близько щодо Вас у них немає, а тому такі рішення треба оскаржувати.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    24.6%

    Доброго дня, Для отримання відстрочки вам потрібно вступити у навчальний заклад на денну форму навчання а з заочної відрахуватись до отримання диплому. у ТАКОМУ ВИПАДКУ ВИ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ.

    зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України