Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 07 червня 2024, питання №111733 500₴

Чи законна повістка виписана київським тцк якщо я проживаю в Кривому Розі?

Я на декілька днів приїхав в Київ де мені виписали повістку що я повинен з'явитися в тцк за місцем прописки. Прописаний і проживаю я в кривому розі. В повісті стоїть адреса київського тцк. Чи правомірно така повістка і що робити?

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас, Олександре!

    Я на декілька днів приїхав в Київ де мені виписали повістку що я повинен з'явитися в тцк за місцем прописки. Прописаний і проживаю я в кривому розі. В повісті стоїть адреса київського тцк. Чи правомірно така повістка і що робити?

    Так, на жаль, але така повістка є законною.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    Загальні питання

    3. Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації, на особливий період проводиться незалежно від місця їх перебування на військовому обліку.

    Тому наразі у Вас є обов'язок з'явитися до відповідного ТЦК та СП. За неявку до Вас може бути застосовано адміністративне стягнення розміром 17 тис грн.

    З повагою!

    • Олександр Клієнт 3 місяці тому

      У повісті стоїть адреса київського тцк, а того в який я повинен з'явитися не стоїть. Це не порушення?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Не зовсім зрозумів, що значить адреса іншого, ніж куди Ви повинні з'явитися?

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    На сьогодні повістка може бути вручена в будь-якому місці.

    Якщо Ви її отримали під особистий підпис - відвідування ТЦКСП необхідно.

    У разі нез'явлення передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

    • Олександр Клієнт 3 місяці тому

      У повісті стоїть адреса київського тцк, а того в який я повинен з'явитися не стоїть. Це не порушення?

      • Богун Сергій Павлович

        Ви повинні з'явитися за викликом до того ТЦКСП який Вас викликає.

        Спробуйте зателефонувати.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олександре!

    Така повістка не суперечить існуючому законодавству, й тому явка по ній є обов'язковою, незалежно від того, який ТЦК Вас викликає.

    Порядок вручення повісток почасти врегульований Постановою КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період».

    Зокрема в пункті 3 Постанови зазначається:

    "Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації, на особливий період проводиться незалежно від місця їх перебування на військовому обліку".

    Крім того, щодо порядку вручення повістки в Постанові згадується наступне:

    "Під час мобілізації громадяни викликаються з метою:

    1) до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки або їх відділів:

    взяття на військовий облік;

    проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби;

    уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки);

    призову на військову службу під час мобілізації та відправлення до місць проходження військової служби;

    28. Виклик громадян до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки чи їх відділів, відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ під час мобілізації здійснюється шляхом вручення (надсилання) повістки (додаток 1).

    29. У повістці зазначаються:

    прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності) і дата народження громадянина, якому адресована повістка;

    найменування районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіонального органу СБУ, що видав повістку;

    мета виклику до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;

    місце, день і час явки за викликом;

    підпис (кваліфікований електронний підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку, дата підпису;

    реєстраційний номер повістки;

    роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.

    30. Повістка формується за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів або бланк повістки заповнюється представником районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу.

    Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу накладає на повістку кваліфікований електронний підпис або особисто підписує повістку та скріплює гербовою печаткою.

    Реєстраційний номер повістки фіксується в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для оповіщення резервістів та військовозобов’язаних розвідувальних органів України чи СБУ бланк повістки оформляється зазначеними органами. Порядок оформлення повісток, їх підпис та реєстрація визначаються розвідувальними органами України, СБУ.

    31. Повістки мають право вручати:

    представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки — в межах адміністративної території, на яку поширюється повноваження відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

    представники структурних підрозділів районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій) — в межах адміністративної території, на яку поширюється повноваження відповідної районної, міської держадміністрації (військової адміністрації);

    представники виконавчих органів сільських, селищних, міських,районних у містах (у разі їх утворення) рад — в адміністративних межах населених пунктів та територій, на які поширюється повноваження відповідних виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад;

    представники підприємств, установ, організацій — на території підприємств (установ, організацій) та в місцях виконання працівниками робіт (обов’язків);

    представники відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ (тільки резервістам та військовозобов’язаним, які перебувають в зазначених органах на військовому обліку) — на усій території України".

    Втім, Ви можете не прибути до столичного ТЦК у разі наявності у Вас поважної причини.

    Згідно пункту 23 Постанови:

    "Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

    перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

    смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

    У відповідності з пунктом 24 Постанови:

    "У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    В реаліях сьогодення, якщо Вам вручили повістку під особистий підпис вона вважається належно врученою. Виписати повістку можжуть незалежно від місця реєстрації проживання. Крім того, тепер щоб взяти Вас на військовоий облік - не обов'язково спочатку зніматися з попереднього.

    На даний час, головна задача ТЦК - виписати повістку на уточнення даних, аргументувати вони це можуть тим, що вони вважають, що Ви проживаєте в Києві, але не стоїте на військовому обліку, хоча згідно законодавства повинні.

    Відповідно до ч. 3 ст. 33 Закону України «Про військовий облік і військову службу» військовий облік усіх призовників, військовозобов`язаних та резервістів ведеться за місцем їх проживання і відповідно до обсягу та деталізації поділяється на персонально-якісний, персонально-первинний та персональний.

    Згідно ч. З статті 37 Закону України «Про військовий облік і військову службу» встановлює, що призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік.

    Раніш ключовим моментом при набутті обов`язку постановки на військовий облік до РТЦК та СП за новим місцем проживання та реєстрації, була наявність обов`язкового зняття з військового обліку за старим місцем проживання та реєстрації. Тобто ці відомості повинні бути зафіксовані у належний законом спосіб, з відповідними відмітками суб`єктів владних повноважень. Проте, з 18 травня дану вимогу виключили.

    На сьогоднішній день ТЦК можуть взяти громадянина на військовий облік без зняття з попереднього.

    Згідно частини 1 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання.

    Згідно частини 5 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" зняттю з військового обліку військовозобов’язаних підлягають військовозобов’язані, які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, повістка видана не у законний спосіб. Також,зазначаю повістка видається на основі розпорядження комісара тцк де ви перебуваєте на обліку. Якщо ви там не стоїте на обліку, вам не може бути виписана повістка. Тому можете за нею не з'являтись, у разі накладення штрафу, його можна буде оскаржувити у судовому порядку.

    Додаю зразок повістки встановленим законом, і там на основі розпорядження комісара тцк, а з досвіду скажу, що пишуть відповідно до Указу президента, так це не дотримання встановленої форми у видачі повістки не у законний спосіб.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України