Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 07 червня 2024, питання №111779 650₴

ТЦК не хоче ставити на спецоблік.

Доброго дня! Маю дійсне бронювання. Відповідно до чинного законодавтсва підприємство напривило витяг до ТЦК де я стою на обліку. ТЦК відмовляється ставити на облік посилаюись на якийсь ДСКшний документ і рекомендує моєму підприємству звернутись до ТЦК по місцю реєстрації компанії (Київ). Компанія звернулась до київського ТЦК і теж отримала відмову мотивуючи тим що тут нічого про даний ДСКшний документ не знають. Які подадьші дії?

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Підприємству необхідно направити офіційний запит до ТЦК СП Мінекономіки та МО з надання офіційної відповіді з Вашої ситуації.

    Також рекомендую отримати офіційну відмову ТЦКСП з цього питання.

    Інші варіанти відсутні.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Дмитро!

    Відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    Стаття 25. Організація і порядок бронювання військовозобов’язаних:

    "1. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу:

    1) в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування на посадах:

    державної служби категорії "А", голів обласних, районних, районних у місті (у разі створення) рад, сільських, селищних, міських голів - усі військовозобов’язані;

    державної служби категорій "Б", "В", в органах місцевого самоврядування - не більше 50 відсотків кількості військовозобов’язаних цих категорій у зазначених органах;

    2) в органах державної влади, інших державних органах, Національній поліції України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній кримінально-виконавчій службі України, Службі судової охорони, в судах, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування (крім військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цієї частини), а також на штатних посадах патронатних служб державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України;

    3) на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

    4) на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань або функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

    2. Порядок та організація бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобов’язаних визначаються цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, прийнятими на його виконання.

    3. Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, що здійснюють бронювання військовозобов’язаних, зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються".

    Проте, згідно із Порядком 76:

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік".

    Отже, пропоную отримати підприємству письмові відмови про зарахування Вас на спеціальний облік в обох ТЦК та звернутись із запитом щодо подальших дій до МОУ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Богданов Микита
    10%
    Богданов Микита 3 місяці тому

    Юрист, м. Одеса, 11 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня. Постанова КМУ № 76 про бронювання ще не змінена під новий закон про мобілізацію. Відповідно до змін до закону, бронювання має здійснюватися в ТЦК за місцезнаходженням підприємства. Проте, в постанові КМУ про бронювання, ще зазначено, що бронювання здійснюється за місцем військового обліку працівника. Раджу підприємству відправити документи до ТЦК за місцезнаходженням, оскільки Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, що здійснюють бронювання військовозобов’язаних, зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються"

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Коли Ви отримали рішення Мінекономіки про бронювання?

    Згідно пункту 58 постанови КМУ 560 "Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період"

    органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаним працівникам (державним службовцям), які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, на території відповідальності якого вони розміщуються. До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5, а саме:

    • клопотання керівника органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, та
    • витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних
    4 червня внесено зміну до постанови КМУ «Про продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації» від 07.05.2024 р. N 516.

    Тобто, Кабінет Міністрів продовжив ще на три місяці дію чинних відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих за рішеннями Міністерства економіки.

    На даний час змін до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану ще не відбулося, тому згідно пункту 11 даного Порядку

    Витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    12. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

    1) закінчення строку її дії;

    2) завершення підприємством, установою, організацією виконання мобілізаційного завдання (замовлення) або його скасування;

    3) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

    4) позбавлення підприємства, установи і організації статусу критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення таких підприємств, установ і організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

    5) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

    6) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації.

    ВИСНОВОК

    Згідно постанови КМУ 560 відстрочка оформляється в ТЦК на території відповідальності якого розміщується підприємство .

    Згідно постанови КМУ 76 - відстрочка оформляється в ТЦК, де Ви стоїте на військовому обліку.

    Проте, маючи Витяг про бронювання - Ви не підлягаєте мобілізації, незважаючи на той факт, що ТЦК не можуть визначитися кому із них ставити Вас на спеціальний облік. Скоро відбудуться зміни і до постанови КМУ 76 і все стане на свої місця.

    Згідно пункту 10 Порядку зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    Тому, якщо у Витязі про бронювання всі дані вказані вірно - Вас не мають права не зарахувати на спеціальний військовий облік та мобілізувати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Доброго дня! Маю дійсне бронювання. Відповідно до чинного законодавтсва підприємство напривило витяг до ТЦК де я стою на обліку. ТЦК відмовляється ставити на облік посилаюись на якийсь ДСКшний документ і рекомендує моєму підприємству звернутись до ТЦК по місцю реєстрації компанії (Київ). Компанія звернулась до київського ТЦК і теж отримала відмову мотивуючи тим що тут нічого про даний ДСКшний документ не знають. Які подадьші дії?

    Дивна ситуація, ТЦК явно ухиляються від прямого виконання своїх повноважень. Закон визначає, що:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    10. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 9 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) Мінекономіки приймає у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    Тобто, перелік підстав, при якому особі можуть відмовити у зарахуванні на спецоблік, є обмеженим. Зокрема сюди відносять:

    неправильна інформація ПІБ, рік народження особи;

    неправильна інформація про ВОС (профіль) особи;

    неправильна інформація про найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності).

    Це всі підстави для відмови у зарахуванні особи на спецоблік. Тому ТЦК явно щось вигадують у даній ситуації. Все ж таки за чинною постановою у першу чергу проводити зарахування на спецоблік повинні у ТЦК, на території відповідальності якого знаходиться підприємство, установа, організація. На якій підставі Київський ТЦК відмовив?

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    16.5%
    Турчин Ярослав 3 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, пане ДМИТРЕ!

    Ви часом не офіцер запасу ? Якщо так, то яка у Вас ВОС? ДСК мав, наскільки мені відомо, лише перелік військово-облікових спеціальностей (ВОС) для офіцерів, затверджений наказом Міністерства оборони України від 20.06.2012 № 412/ДСК. Цей перелік втратив чинність з 25.10.2023 р.

    Чинний наказ МОУ від 01.08.2023 № 444 не має статус ДСК.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1562-23#Text

    Можливо ТЦК не у Києві цього не знає )))

    Державні органи України, які представляють органи виконавчої влади, органи судової влади, законодавчу владу - діють на підставі, в межах повноважень і у спосіб, що передбачені Конституцією та законодавством України.

    Органи державної влади мають діяти офіційно.

    Офіційним інструментом комунікації з громадянами України є письмова комунікація. Тобто - заява (звернення, клопотання) громадянина і лист - відповідь як результат розгляду такої заяви (звернення, клопотання). Це передбачено Законом України "Про звернення громадян".

    Тобто Вам треба звернутися письмово із заявою про постановку на спец.облік і вимагати офіційну відповідь на Ваше звернення у строки, визначені законодавством. Якщо спеціальних строків немає, то відповідь надається протягом 30 днів, відповідно до закону про звернення громадян.

    Відмову можна оскаржити в судовому порядку до адміністративного суду.

    Також можна звернутися зі скаргою до Міністерства оборони України.

    При цьому маю зазначити, що захисту грифом ДСК (Для службового користування) підлягає інформація у документі, а не його реквізити. Тож Вам мають повідомити на підставі якого документу Вам відмовляють, зазначивши його назву, тип, реквізити (дату прийняття і реєстраційний номер).

    При цьому регулювання питання бронювання документом ДСК має сумнівну юридичну підставність. Тому я маю сумніви, що це можливо.

    Єдине, що причина може бути у Вашій ВОС (військово-обліковій спеціальності).

    Треба уточнити, чи підлягає вона бронюванню? І чи новий Главком не переглянув рішення від 2023 року, яим визначено рідкісні ВОСи, які заборонено бронювати.

    Генеральний штаб ЗСУ у листі від 20.04.2023 р. № 300/1/С/3886 навів перелік дефіцитних для Збройних Сил України військово-облікових спеціальностей військовозобов'язаних, за наявності яких вони не підлягають бронюванню.

    https://mon.gov.ua/storage/app/media/mobilizaciyna...

    Так , заборонено бронювання військовозобов'язаних працівників з числа осіб рядового, сержантського та старшинського складу, що мають такі військово-облікові спеціальності: 003, 004, 008, 015, 016, 019, 021, 028, 029, 034, 035, 036, 037, 039, 047, 048, 054, 055, 058, 065, 069, 070, 071, 072, 106, 107, 108, 110, 113, 117, 118, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 133, 134, 135, 136, 137, 139, 140, 143, 144, 145, 146, 147, 153, 163, 178, 183, 184, 210, 216, 220, 221, 223, 225, 233, 234, 245, 248, 250, 251, 260, 261, 262, 265, 267, 307, 320, 323, 326, 340, 379, 381, 382, 383, 403, 420, 460, 474, 500, 501, 502, 503, 507, 525, 527, 528, 530, 531, 538, 543, 544, 549, 550, 554, 569.

    З числа осіб офіцерського складу не підлягають бронюванню особи з такими військово-обліковими спеціальностями: 02, 03, 04, 06 (060100, 060300, 061000, 061200, 061300, 061400, 061401, 061500, 061610 (решта ВОС групи 06 бронюється)), 08, 09, 10, 12, 14, 34, 44, 46 (460100, 461000, 461003, 461100, 461102, 461103, 461200, 461300, 461304, 462202 (решта ВОС групи 46 бронюється)), 49, 50, 52, 53, 54, 70, 90.

    Перелік військово-облікових спеціальностей рядового, сержантського і старшинського складу Збройних Сил України затверджений наказом Міністерства оборони від 07.09.2020 року № 317, а Перелік військово-облікових спеціальностей осіб офіцерського складу - до 25.10.2023 р. регулювалося наказом Міністерства оборони від 20.06.2012 № 412/ДСК.

    Наразі діє Наказ Міністерства оборони від 01.08.2023 № 444 "Про затвердження Переліку військово-облікових спеціальностей осіб офіцерського складу та Переліку військово-облікових спеціальностей, за якими може бути присвоєно первинне військове звання молодшого лейтенанта запасу" (в редакції від 02.04.2024 р.).

    Він вже не має ніяких грифів ДСК, адже гриф для ВОС це рудимент, який перейшов до ЗСУ з Міністерства оборони СРСР.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович
    38.5%

    Пане, Дмитро, в доповнення до своєї відповіді повідомляю:

    КМУ у постанові від 05 червня 2024 р. № 650 надав можливість бронювати працівників через ДІЮ та затвердив зміни до Порядку бронювання (постанова КМУ 76)

    Згідно пункту 12 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану (Затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650)

    Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідному підрозділу Центрального управління та/або регіональному органу СБУ, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідному підрозділу розвідувального органу Міноборони), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідний підрозділ Центрального управління та/або регіональний орган СБУ, відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки, відповідний підрозділ розвідувального органу Міноборони), на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує у строк не більш як п’ять робочих днів з дня його отримання такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік із внесенням відомостей про надану відстрочку в Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    ВИСНОВОК

    Підприємство повинне подавати повідомлення про бронювання до ТЦК, де Ви стоїте на військовому обліку. Саме вони повинні зарахувати Вас на спеціальний військовий облік та внести відомості про надану відстрочку до Реєстру військовозобов'язаних.

    Якщо ТЦК зсилаються на якийсь ДСК - вони повинні надати його для ознайомлння, адже в протилежному випадку - відмова у зарахуванні на спеціальний облік є незаконною.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України