Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 07 червня 2024, питання №111805 340₴

Отсрочка для студента.

Здравствуйте.
Имею два высших, законченных образования, - диплом специалиста (2008) и диплом магистра (2002).
В 2023 поступил на бакалавра, чтобы получить степень специалиста, по специальности на которой сейчас работаю.
Согласно новому закону № 3633-IX (проект № 10449), который вступил в силу 18 мая, - я теряю возможность отсрочки.
Вопрос: применима ли в моём случае, статья 58 КУ, "Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотньої дії в часі..." ?

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Имею два высших, законченных образования, - диплом специалиста (2008) и диплом магистра (2002).В 2023 поступил на бакалавра, чтобы получить степень специалиста, по специальности на которой сейчас работаю.Согласно новому закону № 3633-IX (проект № 10449), который вступил в силу 18 мая, - я теряю возможность отсрочки.Вопрос: применима ли в моём случае, статья 58 КУ, "Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотньої дії в часі..." ?

    Можливо, зовсім в інші часи, дана стаття і могла бути застосована, але це точно не той випадок. Наразі Ви маєте право на відстрочку виключно до завершення навчального року і це, на мою точку зору, неможливо оскаржити в будь-якій інстанції.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви можете спробувати звернутися до ТЦКСП з заявою щодо надання відстрочки.

    Отримати відмову і оскаржити в суді.

    Згідно ст. 58 Конституції України закон зворотньої сили не має.

    Яке буде рішення суду - я впевнений, що Вам відмовлять в задоволенні Вашого позову.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Ні, на жаль, Ви не зможете довести дію статті 58 КУ у даному випадку.

    Законодавством визначено коло осіб, які мають право на відстрочку і це - здобувачі послідовного рівня освіти. Крім того Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" прямо передбачено, що студенти, які здобувають непослідовний рівень освіти мають право на відстрочку лише до кінця поточного навчального року.

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, право на відстрочку Ви матимете тільки при вступі до аспірантури.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    У зв'язку з тим, що Ви здобуваєте освіту не в послідновності передбаченої в підставі для відстрочки у Вас зберігається право на відстрочку лише до кінця навчального року.

    На жаль, Вам буде складно щось довести в судовому порядку спираючись на статтю 58 Конституції України.

    Згідно пункту 60 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    Згідно прикінцевих положень ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»

    "... громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зберігають таке право до завершення поточного навчального року ..."

    Уточніть в своєму університеті коли закінчується навчальний рік. Як правило, це 31 серпня поточного року.

    Щоб Вас не мобілізували після 31 серпня Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Олександрович
    100%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ИГОРЬ!

    Вы разве не видите, что происходит в стране с мобилизацией? Кабмин нагло своим постановлением переписывает закон, обрезая на 50 % вместо 100 % бронь для полиции, МЧС и других структур. Министерство образования и науки не отстаёт и без какого-нибудь адекватного нормативного регулирования просто своим письмом ограничивает доступ граждан Украины в аспирантуру, попирая принципы правовой определённости как одного из элементов верховенства права.

    Разумеется, если есть зацепка, чтоб Вас мобилизовать - Вас будут пытаться мобилизовать.

    На Конституцию можете даже и не рассчитывать. Она "на паузе" для силовых структур и ТЦК, а также для судов, кроме статьи об "обов"язках громадян".

    У Вас в военно-учётном документе какая запись? На какой срок дана отсрочка? Вот после окончания этого срока, ТЦК будут применять к Вам новые нормы закона о мобилизации, действующие с 18.05.2024 г.

    Они учитывали то, что будут закручивать гайки, потому давали отсрочку по учёбе как правило на 6 месяцев или 1 год.

    Кроме того, в переходных положениях так называемого "законопроекта № 10449" (вступившего в силу как закона с 18.05.2024 г.) предусмотрели, что отсрочка по учёбе ранее данная - действует до конца учебного года, если человек по новым правилам не имеет право.

    То есть в Вашем случае право на отсрочку даёт только аспирантура. Но Вы туда уже не попадаете, т.к. регистрация на ЗНО по английскому как практически "государственному" языку для Украины, окончилась 29 мая. А сертификаты В2 языковых центров МОН Украины, злоупотребляя влиянием на ВУЗы и грубо нарушая постановление КМУ, запрещает принимать во время вступительной кампании 2024 года. Потому тут уже нужно уточнять у ВУЗа, что им дороже... закон и законность, или писульки фейкового боевого министра образования и науки, который зарвался и считает себя выше Правительства Украины.

    Других вариантов увы нет. Правовое государство осталось в политических программах партий и кандидатов в президенты. Сейчас эффективных инструментов защиты гражданских прав в стране нет. От ЕСПЧ и Конвенции по защите прав человека Украина уже отказалась. Даже представительский орган народа - Верховная Рада Украины ничего не может сделать, т.к. депутаты лишены неприкосновенности и любой прапорщик - силовик может что угодно сделать с народным депутатом и ему за это ничего не будет. По судьям та же ситуация. Кто контролирует репрессивно-силовой блок, тот в стране и власть. А остальные вынуждены считаться с этим и забыть о делении власти на три ветви, как записано в той же Конституции (статья 6).

    Возможно поищите другое основание для отсрочки. Или смиритесь с тем, что какой-то период (6-12 месяцев) Вам нужно будет пожить вне исполнения желаний и приказов ТЦК.

    Хотел бы сказать, что есть вариант, но увы это не так. А ложных надежд не хочу давать, т.к. они очень часто приводят к мобилизации людей, надеющихся на закон и законность.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви будете мати право на відстрочку лише до кінця навчального року. Для отримання відстрочки вам потрібно вступити на аспірантуру,

    У зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України