Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 08 червня 2024, питання №111849 500₴

Відстрочка для сина за ст. 23 абзац 13 (постанова КМУ №560)

Я діючий військовослужбовець контрактної служби, маю статус УБД та є пенсіонером за віком на пільгових умовах (мені 56 років), маю дружину інваліда 2 групи (без потреби в постійному догляді) та сина військовозобов'язаного.
Чи може мій син отримати відстрочку за ст. 23 пункт 13 закону про мобілізацію:

13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати...;

Чи не є я особою яка "... не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати ...". Бо згідно закону "Про військовий обов'язок і військову службу":

"9. Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:
...
військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
..."

Тобто я "не є військовозобов'язаним" в розумінні закону.

В постанові КМУ №560 в Додатку 8 (АКТ про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду)) по Порядку вказується "Інформація про інших членів сім’ї особи, яка потребує догляду (постійного догляду), які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд):" батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.

Серед підстав "Підстави неможливості здійснення ними догляду (постійного догляду) (за наявності такої особи)" немає перебування на військовій службі.

Чи не стану я на заваді отримання відстрочки для сина?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75%

    Доброго дня, Ігоре!

    Передбачаю теоретично можливі питання з боку ТЦК саме щодо Вашого статусу "військовослужбовця" та віднесення Вас до категорії осіб, які не є військовозобов'язанними і можуть утримувати Вашу дружину. Проте, це моя особиста думка, як буде відбуватись на практиці Ви дізнаєтесь лише після розгляду заяви сина на оформлення відстрочки.

    Військовозобов’язаний (п. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу») — особа, яка перебуває у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави. Військовозобовʼязані перебувають на обліку в ТЦК та СП (постанова КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487 Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів).

    Військовослужбовці (п. 9 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу»)— особи, які проходять дійсну військову службу у складі Збройних сил України та інших військ відповідно до Закону України. Військовослужбовці перебувають на обліку по місцю несення служби (Наказ Міноборони від 15 вересня 2022 року № 280 «Інструкція з організації обліку особового складу в системі Міністерства оборони України»)

    Отже, військовослужбовці не відносяться до категорії «військовозобовʼязані», а переходять на час несення служби у категорію «військовослужбовці» та перебувають на обліку по місцю несення служби.

    Згідно Постанови КМУ №560 крім наявності у Вашої дружини інвалідності ІІ групи, вона повинна потребувати постійного догляду та мати на підтвердження того висновок ЛКК форми 080-4. Проте, вчора пройшла інформація, що висновок ЛКК все ж таки "приберуть" із переліку документів для оформлення відстрочки за пунктом 13 статті 23 ЗУ "Про мобілізацію", але навіть у цьому випадку виникає все ж таки питання щодо Вашого статусу "військовослужбовця".

    Як варіант, Ваш син може оформити відстрочку на підставі пункту 9 статті 23 у зв'язку з постійним доглядом за матір'ю (цей пункт не передбачає доказування відсутності інших осіб, які б могли здійснювати догляд), але тут знову потрібен висновок ЛКК про потребу у постійному догляді ( форма первинної облікової документації № 080-4/о «Висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі»).

    Пункт 9 статті 23 ЗУ "Про мобілізацію":

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Чи є в Вашої дружини можливість отримати такий висновок? Чи потребує вона постійного догляду у зв'язку за станом свого здоров'я?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ігор Клієнт 22 дні тому

      Ні, можливості отримати висновок щодо необхідності постійного догляду немає.

      Як вважаєте, розлучення допоможе в цьому випадку?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        25%

        Якщо дійсно у Постанові КМУ №560 скасують вимогу щодо висновку ЛКК про потребу у постіному догляді для батьків з інвалідністю ІІ групи (https://glavcom.ua/country/politics/urjad-pribrav-...), і, враховуючи гіпотетично можливу відмову у оформмленні відстрочки у зв'язку з тим, що Ви є невійськовозобов'язанним, то для 100% впевненності в тому, що сину нададуть відстрочку, вибачте, Вам потрібно розлучитись із дружиною. У такому разі Ви вже не матимете обов'язку щодо її утримання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України