Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 13 червня 2024, питання №112385 500₴

Влк обмежено придатного

Після проходження влк, та отримання статусу приданий, є можливість одразу ж отримати повістку, в той день коли отримав оновлені дані?

Відповіді юристів (19)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Назарію!

    Так, після постанови ВЛК про Вашу придатність до проходження військової служби Вам одразу мають право видати мобілізаційне розпорядження із зазначенною датою явки до ТЦК. Проте, це може статится лише у самому ТЦК. Мобілізаційне розпорядження не мають права направити рекомендованим листом або через електронний кабінет.

    Отже, для того, аби отримати повістку на відправку, Ви спочатку повинні прибути до військкомату.

    Отже, аби не бути мобілізованим, Ви повинні мати підстави для відстрочки,повний перелік яких визначенийстаттею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Чи ознайомлювались Ви з доною статтею? Чи маєте Ви підставу для відстрочки?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Назарі Клієнт 13 днів тому

    ні немаю підстави але спасибі за відповідь

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо так, то тоді при явці до ТЦК у статусі "придатного до проходження військової служби", на жаль, будете мобілізовані.

      • Назарі Клієнт 13 днів тому

        дякую, що попередили, хоть буду знати

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Можливо є підстави для оскарження рішення ВЛК, оскільки раніше, як я зрозумів, Ви були обмежено-придатним?

          • Назарі Клієнт 13 днів тому

            Нажаль немає, у мене ще цікавить ваша думка на рахунок цього питання

            Після проходження влк отримав повідомлення

            Після проходження військово-лікарської комісії (ВЛК), на яке я пішов через те що у мене статус обмеженно придатний, я отримав лист із назвою "повідомлення", в якому зазначено, що я маю з'явитися до територіального центру комплектування (ТЦК). Чи можна проігнорувати це повідомлення, і чи буде за це таке ж покарання, як за неявку за повісткою?

            я отримав таку відповідь на нього відповідь мене зодвільняє тільки є одне але при отриманні цього повідомлення я розписувався про те що я цого отримує чи це щось змінює чи сютуація атка сама як описана нище

            Після проходження військово-лікарської комісії (ВЛК), на яке я пішов через те що у мене статус обмеженно придатний, я отримав лист із назвою "повідомлення", в якому зазначено, що я маю з'явитися до територіального центру комплектування (ТЦК). Чи можна проігнорувати це повідомлення, і чи буде за це таке ж покарання, як за неявку за повісткою?

            Ви отримали саме повідомлення, а не повістку?

            Яким чином воно було доставлено до Вас? Поштовим зв'язком? Ви отримали його під підпис?

            Загалом відповідальність за чинним законодавством передбачена за неявку або по повістці, або по мобілізаційному розпорядженню, або по розпорядження ТЦК та СП на роботу військовозобов'язаного. Такої форми оповіщення, як ПОВІДОМЛЕННЯ, законодавством не передбачено, відповідно відсутні підстави для притягнення до відповідальності.

            АЛЕ!!! Є доволі цікава стаття 337 КК України.

            Стаття 337. Ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів

            1. Ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, -

            карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року.

            2. Ухилення військовозобов’язаного, резервіста від навчальних (спеціальних) зборів -

            карається штрафом від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років...".

            Розберемо зокрема рішення Березнівського районного суду від 28.02.2024 (справа № 555/442/24).

            Короткий виклад обставин справи:

            Особа, являючись військовозобов'язаною відповідно до ст. 37 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» та зобов'язаною стати на військовий облік, 15.02.2024 отримала під особистий підпис попередження від начальника ТЦК та СП про необхідність прибуття о 09.00 год. 16.02.2024 для уточнення військово-облікових даних. Особа, будучи попереджена про кримінальну відповідальність, передбачену частиною 1 статті 337 Кримінального кодексу України, всупереч вимогам Закону України «Про військовий обов`язок та військову службу», умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, з метою ухилення від постановки на військовий облік, не маючи поважних причин для неявки, 16.02.2024 для постановки на військовий облік не з'явилася, чим ухилилася від військового обліку.

            За таких умов суд вважає, що обвинуваченому слід призначити покарання у виді штрафу в розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян , що становить 5100 (п`ять тисяч сто) гривень, що буде необхідним і достатнім для його виправлення та попередження вчинення ним нових правопорушень.

            Ось так, доволі цікава практика, яка набуває все більшою популярності, особливо у Рівненській області. Переконаний, що далі ми побачимо схожі рішення практично у всіх областях України.

            При цьому зазначу, що обов'язковим елементом для початку кримінального провадження по даній статті є письмове попередження, зроблене відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

            Але тут мова йде все таки про попередження, а не повідомлення. Тому на мою точку зору, неявка по повідомленню не надає прав та законних підстав для ТЦК для Вашого штрафування у вигляді адміністративного стягнення.

            Звісно, що для предметної розмови отримане повідомлення бажано проаналізувати.

            З повагою!

            • Айвазян Юрий Климентьевич

              Немає такої форми виклику до ТЦК, як "повідомлення", є повістка, є вимога. Проте, бажано було б бачити цей документ. Чи не можете Ви прікрипити його до питання.

      • Назарі Клієнт 13 днів тому

        Ось так виглядає повідомлення

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Де Ви отримали відповідне повідомлення?

          Постанова КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

          Додаток 2 до Порядку

          ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

          1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

          2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

          • Назарі Клієнт 13 днів тому

            Отримав при проходженні ВЛК не знаю чи є сенс іти до голвоного лікаря що б отримати статус придатного, як що ви говорити що одразу дають повістку

        • Айвазян Юрий Климентьевич
          33%

          Відповідно до Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

          28. Виклик громадян до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки чи їх відділів, відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ під час мобілізації здійснюється шляхом вручення (надсилання) повістки (додаток 1).

          29. У повістці зазначаються:

          прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності) і дата народження громадянина, якому адресована повістка;

          найменування районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіонального органу СБУ, що видав повістку;

          мета виклику до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;

          місце, день і час явки за викликом;

          підпис (кваліфікований електронний підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку, дата підпису;

          реєстраційний номер повістки;

          роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.

          30. Повістка формується за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів або бланк повістки заповнюється представником районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу.

          Керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу накладає на повістку кваліфікований електронний підпис або особисто підписує повістку та скріплює гербовою печаткою.

          Реєстраційний номер повістки фіксується в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

          Для оповіщення резервістів та військовозобов’язаних розвідувальних органів України чи СБУ бланк повістки оформляється зазначеними органами. Порядок оформлення повісток, їх підпис та реєстрація визначаються розвідувальними органами України, СБУ.

          31. Повістки мають право вручати:

          представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки — в межах адміністративної території, на яку поширюється повноваження відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

          представники структурних підрозділів районних, міських держадміністрацій (військових адміністрацій) — в межах адміністративної території, на яку поширюється повноваження відповідної районної, міської держадміністрації (військової адміністрації);

          представники виконавчих органів сільських, селищних, міських,районних у містах (у разі їх утворення) рад — в адміністративних межах населених пунктів та територій, на які поширюється повноваження відповідних виконавчих органів сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад;

          представники підприємств, установ, організацій — на території підприємств (установ, організацій) та в місцях виконання працівниками робіт (обов’язків);

          представники відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ (тільки резервістам та військовозобов’язаним, які перебувають в зазначених органах на військовому обліку) — на усій території України.

          • Назарі Клієнт 13 днів тому

            Отримав при проходженні ВЛК не знаю чи є сенс іти до голвоного лікаря що б отримати статус придатного, як що ви говорити що одразу дають повістку

            • Айвазян Юрий Климентьевич

              Дивіться, Назарію, це "повідомлення" не є установленою формою виклику до ТЦК. Якщо Вас хотіли викликати до військкомату після проходження ВЛК, то мали вручити повістку.

              Проте, я не буди здивований, якщо ТЦК притягне Вас до відповідальності за неявкою за "повідомленням". У такому випадку прийдеться оскаржувати постанову до суду.

              Щодо Вашої явки до ТЦК, то, як я і сказав раніше, останній вручить Вам МБ якомога скоріше, оскільки, як придатний військовозобов'язанний, Ви підлягаєте призову на військову службу. Може це станеться саме у той день, коли Вам видадуть Довідку, може через день, але цього уникнути не вдасться.

              Я бачу на цьому повідомленні напис "студент". Чому Ви говорите, що не маєте підстави для відстрочки?

          • Назарі Клієнт 12 днів тому

            Студент пише через те що під час комісії сказав що навчаюся, але уже як декілька тижнів відчислений тому що сенсу начатися не було бо це був другий бакалаврат

            • Айвазян Юрий Климентьевич

              А поновитись там де були відраховані є можливість?

          • Назарі Клієнт 12 днів тому

            Є можливість, але сенсу немає бо уже диплом бакалавра маю, nтому це не поступове здобуття освіти.А з тимчасовим квитком обмежено придатно мені здається на аспірантуру не податися як щоя не помиляюся

            • Айвазян Юрий Климентьевич

              Вам потрібно вступити до магістратури, якщо маєте диплом бакалавра. Чи магістратуру Ви також вже закінчили?

              Взагалі, ВНЗ при вступі повинно перевірити наявність в Вас чинного ВОД, який, доречи, Ви маєте. Щодо "обмежено придатного", то Закон передбачає переогляд ВЛК упродовж 9 місяців з 04.05.2024 року.

              Постанова Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

              34. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

              "перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки.

              20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

              Військово-обліковими документами є:

              для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;

              для військовозобов’язаних — військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

              для резервістів — військовий квиток.

    Дерій Владислав Олегович
    42%

    Доброго дня!

    Згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»

    У разі перебування на території України оновити дані Ви можете:

    • шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або
    • до центру надання адміністративних послуг, або
    • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Якщо дані будете оновлювати через ТЦК повістку отримаєте відразу.

    Якщо через електронний кабінет військовозобов'язаного - з часом можете отримати електронну повістку в Резерв+

    Якщо в ЦНАП не зутрінетесь з представниками ТЦК, то це найоптимальніший варіант оновлення даних.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Так, якщо особа визнається придатною і при цьому вона не подає заяви про оформлення відстрочки, фактично одразу може бути бойова повістка. Для того, аби не бути мобілізованим, Ви повинні мати право на відстрочку, підстави якої передбачені Законом України "Про МПтаМ".

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України