Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 17 червня 2024, питання №112669 350₴

На якій рівень придатності я можу розраховувати

Доброго дня!
На якій рівень придатності при проходженні ВЛК я можу розраховувати якщо у мене за підсумками МРТ обстеження такий висновок?
МР-ознаки повного/субтотального розриву передньої хрестоподібної звʼязки.
МР-ознаки flipped-розриву заднього рогу медіального меніску. Горизонтальний розрив тіла та заднього рогу латерального меніску? Хондромаляція хряща надколінка 4 ст. (Хондроваляція хряща латеральной фасетки надколінка 4 ст.: ділянка до 3х4 мм зміни сигналу
на всю товщу хряща з субхондральним набряком).
Дегенеративна артропатія колінного суглобу 1 ст. Випіт.

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Максиме!

    Підсумки МРТ, на жаль, не є діагнозом лікаря за яким можна зробити прогноз щодо Вашої придатності. Отже, перше, що Вам потрібно - це звернутись до профільного лікаря, отримати заключення останнього та рекомендації щодо подальшого стаціонарного обстеження, лікування та, можливо, оперативного втручання.

    Ваші діагнози віднесені Розкладом хвороб Наказу МОУ №402 до статті 61, яка включає: "артрози та інші ураження суглобів М15-М19, М22-М25 (поліартроз, коксартроз, гонартроз, інші артрози, ураження надколінка, внутрішньосуглобові ураження коліна та інших суглобів); хвороби м’яких тканин М60-М79 (хвороби та ураження м’язів, синовіальної оболонки та сухожилків, бурсопатії, ентезопатії, ураження плеча); остеопатії і хондропатії М80-М94 (остеопороз кісток з патологічним або без патологічного перелому, остеомаляція у дорослих, уповільнене зрощення перелому, стресові переломи, фіброзна дисплазія кісток, остеомієліт, остеонекроз, хвороба Педжета, юнацькі остеохондрози кісток (крім хребта), інші остеохондропатії та ураження хряща)".

    Відповідно до Додатку 2 до статті 61:

    Постанова про придатність до військової служби в разі захворювань кісток та суглобів приймається після стаціонарного обстеження та лікування. При цьому слід враховувати схильність захворювання до рецидивів або прогресування, стійкість ремісії та особливості військової служби. При незадовільних результатах лікування або відмові від нього постанова про придатність до військової служби приймається за пунктами «а», «б» чи «в» залежно від ступеня порушень функцій на період медичного огляду.

    1) до пункту «а» належать:

    кістковий або фіброзний анкілоз великого суглоба в хибному положенні;

    патологічна рухливість або стійка контрактура суглоба зі значним обмеженням обсягу рухів;

    асептичний некроз головки стегнової кістки або інших кісток, що утворюють великі суглоби;

    стани після ендопротезування великих суглобів (особи, що оглядаються за графою III Розкладу хвороб, при задовільних результатах протезування оглядаються за пунктом «б»);

    деформуючий артроз в одному з великих суглобів III-IV стадій (наявність грубих кісткових розростань суглобових країв не менше 2 мм, руйнування суглобового хряща - ширина суглобової щілини менше 2 мм) з частими (2 та більше разів на рік) рецидивами загострень, з больовим синдромом та деформацією вісі кінцівки;

    дефект кісток більше 1 см з нестабільністю кінцівки при незадовільних результатах лікування;

    псевдоартроз стегнової та великогомілкової кістки;

    остеомієліт за наявності секвестрів, секвестральних порожнин, свищів, які довго не загоюються або часто (2 та більше разів на рік) відкриваються.

    При анкілозах великих суглобів у функціонально вигідному положенні або за належної компенсації придатність до військової служби осіб, що оглядаються за графами II, III Розкладу хвороб, визначається за пунктом «б».

    2) до пункту «б» належать:

    деформуючий артроз в одному з великих суглобів II стадії (ширина суглобової щілини на рентгенограмі - 2-4 мм) з больовим синдромом;

    остеомієліт (у тому числі і первинно хронічний) з щорічними загостреннями;

    стійкі контрактури одного з великих суглобів з помірним обмеженням обсягу рухів;

    звичні (3 та більше разів на рік) вивихи великих суглобів, які виникають при незначних фізичних навантаженнях, з вираженою нестійкістю (розхитаністю) або рецидивним синовіїтом суглоба та супроводжуються помірною гіпотрофією м’язів кінцівки.

    3) до пункту «в» належать:

    деформуючий артроз в одному з великих суглобів I стадії;

    остеомієліт з нечастими (раз на 2-3 роки) загостреннями за відсутності секвестрів та секвестральних порожнин;

    стійкі контрактури в одному з великих суглобів з незначним обмеженням обсягу рухів;

    стресові переломи кісток, їх патологічна перебудова після завершення стаціонарного лікування (у тому числі з наявністю металоконструкцій після оперативного лікування) або гіперостози, які перешкоджають руху кінцівки або носінню стандартного взуття, військової форми одягу, спорядження, з больовим синдромом;

    звичні (менше 3 разів на рік) вивихи великих суглобів;

    нестійкість і рецидивний синовіїт великих суглобів при помірних фізичних навантаженнях;

    остеохондропатії з незакінченим процесом.

    При остеохондропатіях із незакінченим процесом під час призову на строкову військову службу за графою I громадянам за статтею 65 Розкладу хвороб надається відстрочка від призову, після закінчення якої рішення про придатність або непридатність їх до військової служби приймається за пунктами «б» або «в» залежно від результатів лікування або при відмові від нього.

    Остеомієлітичний процес вважається закінченим у разі відсутності загострення, секвестральних порожнин та секвестрів протягом 3 та більше років.

    Повторність вивиху великого суглоба повинна бути засвідчена медичним документом закладу охорони здоров’я (установи), рентгенограмами суглоба до та після усунення вивиху.

    Нестабільність суглоба, яка виникла внаслідок пошкодження зв’язок і капсули, повинна підтверджуватися клінічно, рентгенологічно або МРТ".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Самого висновку МРТ буде недостатньо, тому Вам нобхідно звернутись до профільного лікаря та отримати консультаційний висновок з діагнозом. Просіть щоб лікар вніс дану інформацію в Електронну систему охорони здоров'я (ЕСОЗ).

    Згідно даних МРТ:

    1. Хондромаляція відноситься до статті 61 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1). Так як у Вас вказана 4 ступінь, що передбачає значні порушеннями функцій організму, то потенційно ВЛК може визнати Вас непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку за статтею 61 "а".

    2. Артропатія відноситься до статті 60 Розкладу хвороб. Лише артропатії зі значними порушеннями функцій, стійкими і значними змінами є підставою для визнання Вас непридатним.

    3. Розрив передньої хрестоподібної звʼязки відноситься до статті 78 Розкладу хвороб.

    За наслідками (віддаленими наслідками) травм і поранень суглобів, їх капсульно-зв’язкового апарату, інших кісток, м’язів, сухожилків, кровоносних судин та нервів медичний огляд проводиться залежно від результатів лікування, порушень функцій кінцівки за пунктами «а», «б» чи «в» відповідних статей Розкладу хвороб.

    Отже, згідно Ваших діагнозів Вас спочатку повинні направити на хірургічне лікування, після нього визнати Вас тимчасово непридатним на термін від 1 до 6 місяців (в залежності від необхідного періоду реабілітації), а потім за результатами лікування Вас будуть оглядати за пунктами «а», «б» чи «в» відповідних статей Розкладу хвороб.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Олександрович

    ВІТАЮ ВАС, пане МАКСИМ!

    На жаль МРТ-висновок не є медичним діагнозом, який встановлює лікар.

    МРТ це умовно кажучи аналог - аналізів крові, ЕКГ, інших досліджень, які використовуються лікарями різних спеціальностей у своїй діагностичній роботі.

    Тобто для того, щоб реалізувати МРТ-висновок Вам треба звернутися до свого сімейного лікаря і отримати на його підставі відповідний діагноз, записаний в амбулаторну картку, або звернутися до медичної установи, яка здійснює консультативну діяльність та отримати консультативний висновок.

    На жаль, незважаючи на зміни, ВЛК як і раніше не дуже визнають висновки приватних клінік.

    Щоб мати залізо-бетонні шанси на визнання Вашого діагнозу - непогано б мати консультативне заключення (висновок) консультації при державному науково-дослідному інституті Національної академії медичниї наук України відповідного профілю або НДІ МОЗ України відповідного профілю.

    Ваші діагнози мають бути внесені сімейним лікарем до ЕСОЗ (Електронної системи охорони здоров"я).

    На жаль по Вашим діагнозам без дослідження МРТ нічого сказати не можу, адже на сайті працюють юристи, а не лікарі. І хоча я з сім"ї лікарів, а мій дідусь був доктором медичних наук, професором та довгий час головним торакальним хірургом УРСР і України, я 100 % не можу віднести Ваші діагнози до коду хвором за МКХ, яка використовується при військово-лікарській експертизі.

    Скоріш за все Ваші хвороби віднесені до M22.4 (Хондромаляція хряща надколінника) / або М94.2.

    4-й ступінь вказує на значне руйнування хряща та оголення кістки.

    Також можна казати про "M17. 2 Посттравматичний гонартроз двосторонній", М17.3 "Інші посттравматичні гонартрози".

    Посттравматичний артроз:

    • першого зап'ястково-п'ясткового суглоба (M18.2-M18.3)
    • кульшового суглоба (M16.4-M16.5)
    • колінного суглоба (M17.2-M17.3)

    З цього всього в сукупності, у разі отримання нормальних медичних документів - Ви можете претендувати на виключення з військового обліку за пунктом "А" стаття 61 Розпису.

    Але для цього потрібно належним чином оформити Ваші документи, а не послуговуватися лише МРТ.

    Більш конкретно щось зможе сказати лікар - ортопед.

    Враховуючи, що Ви зазначили своє місце перебування м. Одеса та абсолютну неадекватність органів ТЦК та СП в цьому регіоні, особисто я рекомендую додатково звернутися за консультативним висновком по Вашим діагнозам до якогось профільного Науково-дослідного медичного інституту. Наприклад до Поліклініки Державної установи «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології Міністерства охорони здоров’я України».

    https://kurort.gov.ua/likuvalna-diyalnist/

    Запис пацієнтів на прийом до спеціалістів поліклініки за телефонами:

    Реєстратура (0482) 30-17-36

    Україна, 65014, м. Одеса, пров. Лермонтовський, 6,ДУ «Український НДІ медичної реабілітації та курортології МОЗ України».

    До ДУ "Інститут травматології та ортопедії НАМН України" в Київ скоріш за все Ви не доїдете через блок-пости та постійні зловживання ТЦК.

    Але якщо що, ось їх сайт і контакти. https://ito.gov.ua/poslugi/konsultativno-poliklini...

    Висновки цих установ буде дуже складно проігнорувати та спростувати навіть заангажованій ВЛК.

    Розумію, що у лікарів з ТЦК в Одесі зараз йде "війна", але бажано мати усі докази на руках і в Електронній системі. В іншому випадку великі ризики, що навіть за наявності підстав, Ви можете бути позбавлені права на виключення з обліку і визнання непридатним до служби.

    Вибачте.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вівтаю Вас!

    МРТ - це не консультативне заключення. Після МРТ Вам потрібно мати заключення профільного лікаря - ортопеда-травматолога у Вашій ситуації.

    Проблеми є, але можливо мій прогноз для Вас буде негативним, втім, дивлячись реально на "картину", на мою суб'єктивну точку зору, по цьому висновку МРТ (що не є заключенням профільного лікаря), Ви будете визнані або придатним до військової служби, або тимчасово непридатним (якщо для цього будуть відповідні показання).

    У практиці зустрічав випадки хондромаляції 3-4 ступенів, по результатам якої людям ставили обмежено придатного. Але там супутніми виступали артрози колінних суглобів, ФНС 1-2 стадій, і так далі. І це тільки обмежено придатний. Про непридатність з виключенням з військового обліку мова взагалі не може йти.

    У подальшому, від чого залежатиму рішення ВЛК щодо Вашої придатності?

    1. Наявності у Вас консультативних заключень ортопеда-травматолога.

    2. Наявності у консультативних заключеннях згадки про порушення функцій суглобу (ПФС) або функціональну нестабільність суглобу (ФНС), їх ступені. Якщо мова буде йти про значне порушення функцій або про порушення функцій II-III ступеня - шанси на визнання Вас непридатним з виключенням з військового обліку будуть доволі значними.

    3. Наявності показань для тривалого лікування та довгого відновлювального періоду.

    4. Наявності можливості для повного одужання та повернення функцій суглобу.

    Ось такі моменти я б порадив Вам включити до подальшої роботи щодо отримання консультативних заключень.

    Звертаю увагу, що рішення про ВЛК приймається виключно лікарями комісії на основі аналізу Ваших документів. Передбачити точно заключення - неможливо. Аналізуючи документи є здатність лише спрогнозувати постанову ВЛК. По Вашій ситуації треба терміново проходити обстеження.

    Тут однозначно потрібно ознайомлюватись із Вашими документами, для більш менш точного прогнозу. До того ж, без консультації профільного лікаря не обійтись. На жаль, але жоден юрист не має права оцінювати стан придатності до військової служби. Вірніше, може, але не говорити із впевненістю.

    Я думаю Ви зрозуміли, у якому напрямку зараз потрібно рухатися.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, це повноваження ВЛК, проаналізуйте свої діагнози до внаказу 402 зі свохм профільним лікарем.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n974

    Стаття 61

    Включено: артрози та інші ураження суглобів М15-М19, М22-М25 (поліартроз, коксартроз, гонартроз, інші артрози, ураження надколінка, внутрішньосуглобові ураження коліна та інших суглобів); хвороби м’яких тканин М60-М79 (хвороби та ураження м’язів, синовіальної оболонки та сухожилків, бурсопатії, ентезопатії, ураження плеча); остеопатії і хондропатії М80-М94 (остеопороз кісток з патологічним або без патологічного перелому, остеомаляція у дорослих, уповільнене зрощення перелому, стресові переломи, фіброзна дисплазія кісток, остеомієліт, остеонекроз, хвороба Педжета, юнацькі остеохондрози кісток (крім хребта), інші остеохондропатії та ураження хряща).Виключено: фібробластичні порушення М72 (включено до статті 62)

    а) зі значними та помірними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) з незначними порушеннями функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

    Придатні

    Стаття 61: постанова про придатність до військової служби в разі захворювань кісток та суглобів приймається після стаціонарного обстеження та лікування. При цьому слід враховувати схильність захворювання до рецидивів або прогресування, стійкість ремісії та особливості військової служби. При незадовільних результатах лікування або відмові від нього постанова про придатність до військової служби приймається за пунктами «а», «б» чи «в» залежно від ступеня порушень функцій на період медичного огляду.

    1) до пункту «а» належать:

    кістковий або фіброзний анкілоз великого суглоба в хибному положенні;

    патологічна рухливість або стійка контрактура суглоба зі значним обмеженням обсягу рухів;

    асептичний некроз головки стегнової кістки або інших кісток, що утворюють великі суглоби;

    стани після ендопротезування великих суглобів (особи, що оглядаються за графою III Розкладу хвороб, при задовільних результатах протезування оглядаються за пунктом «б»);

    деформуючий артроз в одному з великих суглобів III-IV стадій (наявність грубих кісткових розростань суглобових країв не менше 2 мм, руйнування суглобового хряща - ширина суглобової щілини менше 2 мм) з частими (2 та більше разів на рік) рецидивами загострень, з больовим синдромом та деформацією вісі кінцівки;

    дефект кісток більше 1 см з нестабільністю кінцівки при незадовільних результатах лікування;

    псевдоартроз стегнової та великогомілкової кістки;

    остеомієліт за наявності секвестрів, секвестральних порожнин, свищів, які довго не загоюються або часто (2 та більше разів на рік) відкриваються.

    При анкілозах великих суглобів у функціонально вигідному положенні або за належної компенсації придатність до військової служби осіб, що оглядаються за графами II, III Розкладу хвороб, визначається за пунктом «б».

    2) до пункту «б» належать:

    деформуючий артроз в одному з великих суглобів II стадії (ширина суглобової щілини на рентгенограмі - 2-4 мм) з больовим синдромом;

    остеомієліт (у тому числі і первинно хронічний) з щорічними загостреннями;

    стійкі контрактури одного з великих суглобів з помірним обмеженням обсягу рухів;

    звичні (3 та більше разів на рік) вивихи великих суглобів, які виникають при незначних фізичних навантаженнях, з вираженою нестійкістю (розхитаністю) або рецидивним синовіїтом суглоба та супроводжуються помірною гіпотрофією м’язів кінцівки.

    3) до пункту «в» належать:

    деформуючий артроз в одному з великих суглобів I стадії;

    остеомієліт з нечастими (раз на 2-3 роки) загостреннями за відсутності секвестрів та секвестральних порожнин;

    стійкі контрактури в одному з великих суглобів з незначним обмеженням обсягу рухів;

    стресові переломи кісток, їх патологічна перебудова після завершення стаціонарного лікування (у тому числі з наявністю металоконструкцій після оперативного лікування) або гіперостози, які перешкоджають руху кінцівки або носінню стандартного взуття, військової форми одягу, спорядження, з больовим синдромом;

    звичні (менше 3 разів на рік) вивихи великих суглобів;

    нестійкість і рецидивний синовіїт великих суглобів при помірних фізичних навантаженнях;

    остеохондропатії з незакінченим процесом.

    При остеохондропатіях із незакінченим процесом під час призову на строкову військову службу за графою I громадянам за статтею 65 Розкладу хвороб надається відстрочка від призову, після закінчення якої рішення про придатність або непридатність їх до військової служби приймається за пунктами «б» або «в» залежно від результатів лікування або при відмові від нього.

    Остеомієлітичний процес вважається закінченим у разі відсутності загострення, секвестральних порожнин та секвестрів протягом 3 та більше років.

    Повторність вивиху великого суглоба повинна бути засвідчена медичним документом закладу охорони здоров’я (установи), рентгенограмами суглоба до та після усунення вивиху.

    Нестабільність суглоба, яка виникла внаслідок пошкодження зв’язок і капсули, повинна підтверджуватися клінічно, рентгенологічно або МРТ.

    З приводу нестабільності великих суглобів пропонується хірургічне лікування. Після успішного хірургічного лікування стосовно військовослужбовців приймається постанова про потребу у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою за статтею 65 з подальшим оглядом ВЛК. Огляд осіб за графою I після хірургічного лікування на великих суглобах або при відмові від нього проводиться за пунктами «а», «б» чи «в» цієї статті.

    За наявності хибних суглобів військовослужбовці підлягають лікуванню із застосуванням сучасних методів остеосинтезу. При кістозному переродженні, стресових переломах, патологічній перебудові кісток, відсікаючому остеохондрозі у великому суглобі пропонується оперативне лікування. При відмові від оперативного лікування або його незадовільних результатах постанова про придатність або непридатність до військової служби приймається залежно від ступеня порушення функцій кінцівки або суглоба. Оглянуті за графами II-III Розкладу хвороб із хворобою Осгуд-Шляттера без порушень функцій суглобів визнаються придатними до військової служби та до навчання у ВВНЗ.

    Таблиця 14

    Оцінка обсягу рухів у суглобах (у градусах)

    Суглоб

    Рух

    Норма

    Обмеження рухів

    незначне

    помірне

    значне

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    Плечовий з плечовим поясом

    Згинання

    180

    115

    100

    80

    Розгинання

    40

    30

    20

    15

    Відведення

    180

    115

    100

    80

    Ліктьовий

    Згинання

    40

    80

    90

    100

    Розгинання

    180

    150

    140

    120

    Пронація

    180

    135

    90

    60

    Супінація

    180

    135

    90

    60

    Променево-зап’ястний

    Згинання

    75

    35

    20-25

    15

    Розгинання

    65

    30

    20-25

    15

    Відведення:

    радіальне

    20

    10

    5

    2-3

    ульнарне

    40

    25

    15

    10

    Кульшовий

    Згинання

    75

    100

    110

    120

    Розгинання

    180

    170

    160

    150

    Відведення

    50

    25

    20

    15

    Колінний

    Згинання

    40

    60

    90

    110

    Розгинання

    180

    175

    170

    160

    Гомілковостопний

    Підошовне згинання

    130

    120

    110

    100

    Тильне згинання (розгинання)

    70

    75

    80

    85

    Стаття 78

    Включено: травми верхніх та нижніх кінцівок S40-S99 (переломи кісток, травматичне пошкодження кровоносних судин, невилучені металеві конструкції), переломи ребер, грудини, лопатки, ключиці, переломи кісток тазу

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) з незначними порушеннями функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

    Придатні

    Стаття 78:

    1) до пункту «а» належать:

    неправильно зрощені вертикальні переломи кісток таза з порушенням цілісності тазового кільця;

    наслідки переломів кісток таза з пошкодженням тазових органів при незадовільних результатах лікування;

    наслідки центрального вивиху стегнової кістки (анкілоз або деформуючий артроз кульшового суглоба III-IV ступенів та деформація вісі кінцівки);

    наслідки (віддалені наслідки) переломів довгих та інших кісток зі значними порушеннями функцій кінцівки або функції зовнішнього дихання при множинних переломах ребер та грудини;

    2) до пункту «б» належать:

    наслідки центрального вивиху стегнової кістки з помірними порушеннями функцій кінцівки;

    наслідки перелому шийки стегна при незадовільних результатах лікування;

    укорочення (у тому числі відносне) верхньої кінцівки від 5 до 8 см включно або нижньої кінцівки - від 2 до 5 см включно;

    наслідки (віддалені наслідки) переломів довгих та інших кісток з помірними порушеннями функцій кінцівки або функції зовнішнього дихання при множинних переломах ребер та грудини.

    3) до пункту «в» належать:

    наслідки перелому шийки стегна, що лікувався з використанням остеосинтезу при незначних порушеннях функцій кульшового суглоба;

    невилучені металеві конструкції;

    наслідки (віддалені наслідки) переломів довгих та інших кісток з незначними порушеннями функцій кінцівки або функції зовнішнього дихання при множинних переломах ребер та грудини;

    укорочення (у тому числі відносне) верхньої кінцівки від 2 до 5 см включно або нижньої кінцівки до 2 см включно;

    віддалені наслідки (більше 1 року) травм і поранень верхніх та нижніх кінцівок, ізольовані переломи кісток (у тому числі і таза без деформації тазового кільця), суглобів та їх капсульно-зв’язкового апарату, м’язів, сухожилків та кровоносних судин за відсутності порушень функцій.

    За наявності хибних суглобів пропонується оперативне лікування і залежно від його результатів визначається ступінь придатності до військової служби.

    За наслідками (віддаленими наслідками) травм і поранень суглобів, їх капсульно-зв’язкового апарату, інших кісток, м’язів, сухожилків, кровоносних судин та нервів медичний огляд проводиться залежно від результатів лікування, порушень функцій кінцівки за пунктами «а», «б» чи «в» відповідних статей Розкладу хвороб.

    При проведенні медичного огляду поранених (травмованих) військовослужбовців, які мають множинні ушкодження ребер (більше 3), грудини, лопатки з наявністю кісткових дефектів, деформації грудної клітини та незначні або помірні зміни функції зовнішнього дихання,- визнавати непридатними до служби в підрозділах спеціального призначення, ДШВ, морській піхоті, спеціальних спорудах.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    До моменту проходження ВЛК ТЦКСП, я рекомендую пройти комплексне медичне обстеження, мати медичні висновки про хронічні хвороби, виписки та інші медичні документи, що характеризують Ваш стан здоров’я.

    У разі незгоди з рішенням ВЛК Ви маєте право на його оскарження.

    Варіантів оскарження є два: у досудовому порядку та через суд.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України