Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 18 червня 2024, питання №112791 340₴

Оновлення данних інвалід 2-й групи за кордоном - як поступити?

Добридень! Молода людина 29 років, IT-нік, виїхала за кордон восени 2022 року, коли почалися блекаути, щоб повноцінно працювати. Виїхав на законних засадах (інвалід 2-ї групи з 2017 року). На руках приписне, здобувши інвалідність у 2017 році дані не оновлював, військового квитка не має. Підкажіть будь ласка, як правильно вчинити? На даний момент знаходиться закордоном. Як поновити дані, подати документи щодо інвалідності на відстрочку чи зняття з обліку, не повертаючись до України? Чи зможе він повернутися в Україну згодом безперешкодно, якщо не оновить дані, чим це загрожує? Дякую за відповідь

Відповіді юристів (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Оновити дані чоловік може у наступний спосіб:

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

    у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);".

    Щодо подання документів на відстрочку дистанційно - наразі відповідна функція не доступна. Тобто, оформити відстрочку чоловік зможе лише особисто звернувшись до ТЦК.

    Для того, аби чоловіка виключили з військового обліку, йому неохідно пройти ВЛК, що не можливо за межами України.

    Крім того, чоловік станом на сьогодня має нечинний військово-обліковий документ для свого віку, що також є проблемою, яка вирішується лише в ТЦК.

    З приводу повернення в Україну, то чоловіку нічого не загрожує, крім адмінистративної відповідальністі за неоновлення даних за статтею 210 КУпАП. Станом на сьогодня сума штрафу становить від 17000 грн. до 25500 грн.

    Також, навіть при неоновленні даних, існує ризик отримати повістку рекомендованим листом, неявка за якою потягне адмінистративну відповідальність за статтею 210-1 КУпАП на ту ж саму суму, що і за статтею 210 КУпАП.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням (поштовим відправленням з оголошенням цінності з описом вкладення) з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    41. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку: день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олена Клієнт 3 місяці тому

      Дякую за відповідь! я зрозуміла, що дістанційно зробити неможна нічого. Ще таке питання: якщо, припустимо, він повернеться в Україну і піде до ТЦК, щоб отримати воєний квіток, чи потрібно йому, інваліду 2-й групи пожиттево (з 2017 року) проходити комісію ВЛК, шоб отримати воєнний квіток? Якщо в законі в ст.23 вказано, що інваліди не підлягають мобілізації? Із життя знаю про історії, коли інвалідів 2 гр визнавали придатним до військової служби. Як в цьому випадку отримати відстрочку? Також чула від адвоката, якщо інвалід їде на ВЛК, то це прирівнюється до добровільної згоди на мобілізацію. І друге питання: якщо всеж цей молодий чоловік оновіть закордоном свої данні без повернення в Україну в Резерв плюс (тем більш, що з сьогоднішнього дня в Резерв плюс обіцяют генерувати QR код і наскільки я зрозуміла, це буде як електронний воєнний квіток тепер), чи можуть йому прислати електронну повістку? І якщо він не з'явиться по ній - чи можуть заблокувати рахунки (він справно сплачує немаленьки податки та донатить регулярно на ВСУ) і відмовити в консульських послугах? Дякую за відповідь

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        58.8%
        Ще таке питання: якщо, припустимо, він повернеться в Україну і піде до ТЦК, щоб отримати воєний квіток, чи потрібно йому, інваліду 2-й групи пожиттево (з 2017 року) проходити комісію ВЛК, шоб отримати воєнний квіток?

        Так, оскільки сину потрібно буде стати на облік військовозобов'язанних та отримати новий ВОД, на ВЛК направлять незважаючи на інвалідність.

        Якщо в законі в ст.23 вказано, що інваліди не підлягають мобілізації?

        Так, особи з інвалідністю не підлягають мобілізації та мають відстрочку, незважаючи на ступінь придатності, встановленної при проходженні ВЛК.

        Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

        1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

        2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

        Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

        Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

        довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ,

        або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

        або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

        або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики, постанова військово-лікарської комісії територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

        Із життя знаю про історії, коли інвалідів 2 гр визнавали придатним до військової служби. Як в цьому випадку отримати відстрочку?

        Відповів Вам вище. Придатність до проходження військової служби жодним чином не впливає на оформлення відстрочки особою з інвалідністю.

        Також чула від адвоката, якщо інвалід їде на ВЛК, то це прирівнюється до добровільної згоди на мобілізацію.

        Це не відповідає дійсності.

        І друге питання: якщо всеж цей молодий чоловік оновіть закордоном свої данні без повернення в Україну в Резерв плюс (тем більш, що з сьогоднішнього дня в Резерв плюс обіцяют генерувати QR код і наскільки я зрозуміла, це буде як електронний воєнний квіток тепер), чи можуть йому прислати електронну повістку? І якщо він не з'явиться по ній - чи можуть заблокувати рахунки (він справно сплачує немаленьки податки та донатить регулярно на ВСУ) і відмовити в консульських послугах?

        У чоловіка нечинний військово-обліковий документ. Навіть, за умови наявності е-ВОД він все одно залишеться нечинним.

        7. Військово-обліковий документ в електронній формі формується на безоплатній основі за бажанням особи після проходження нею електронної ідентифікації та автентифікації.

        Формування та відображення військово-облікового документа в електронній формі здійснюється автоматично за умови підключення електронного пристрою до Інтернету та наявності у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей, визначених у пункті 8 цього Порядку.

        8. У військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений документ (далі — QR-код військово-облікового документа) (за наявності таких відомостей):

        1) прізвище;

        2) власне ім’я (усі власні імена);

        3) по батькові;

        4) дата народження;

        5) реєстраційний номер облікової картки платника податків;

        6) окремий номер запису у Єдиному державному реєстрі призовників,військовозобов’язаних та резервістів;

        7) відомості про результати медичних оглядів, що проводилися зметою визначення придатності до виконання військового обов’язку;

        8) відомості про наявність відстрочки від направлення дляпроходження базової військової служби для призовників або відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (бронювання) для військовозобов’язаних та резервістів;

        9) військове звання;

        10) військово-облікова спеціальність (для військовозобов’язаних тарезервістів СБУ — код профілю підготовки і напрям службової таоперативно-службової діяльності);

        11) унікальний номер запису в Єдиному державному демографічномуреєстрі;

        12) відомості про виконання військового обов’язку;

        13) відомості про військовий облік;

        14) відомості щодо звернення або повідомлення про вчинення адміністративного або кримінального правопорушення до Національної поліції;

        15) дата і час формування військово-облікового документа в електронній формі.

        Повістки можуть бути надіслані, як через електроний кабінет, так і рекомендованим листом.

        Щодо блокування рахунків, то це буде можливе лише за умови того, якщо чоловік не сплатить штраф й останній потрапить до виконавчої служби, яка в першу чергу накладе арешт на банківськи рахунки.

    Дерій Владислав Олегович
    41.2%

    Доброго дня!

    Як поновити дані, подати документи щодо інвалідності на відстрочку чи зняття з обліку, не повертаючись до України?

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    У разі перебування за кордоном уточнити дані можете шляхом:

    • повідомлення на офіційну електронну адресу або
    • на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або
    • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Якщо хлопцю більше 25 років - Він повинен стати на військовоий облік військовозобов'язаних. На жаль, це відбувається за особистої присутності в ТЦК. Тому можуть бути проблеми з дистанційним оновленням даних.

    Згідно пункту 81 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений.

    Згідно пункту 59 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Проте, на даний час така послуга не доступна.

    Чи зможе він повернутися в Україну згодом безперешкодно, якщо не оновить дані, чим це загрожує?

    Можливе притягнення до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за статтю 210 КУпАП.

    Згідно статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Тому якщо сплине строк притягнення до адміністративної відповідальность хлоацю не повинні виписати штраф.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Олена Клієнт 3 місяці тому

      Дякую за відповідь! я зрозуміла, що дістанційно зробити неможна нічого. Ще таке питання: якщо, припустимо, він повернеться в Україну і піде до ТЦК, щоб отримати воєний квіток, чи потрібно йому, інваліду 2-й групи пожиттево (з 2017 року) проходити комісію ВЛК, шоб отримати воєнний квіток? Якщо в законі в ст.23 вказано, що інваліди не підлягають мобілізації? Із життя знаю про історії, коли інвалідів 2 гр визнавали придатним до військової служби. Як в цьому випадку отримати відстрочку? Також чула від адвоката, якщо інвалід їде на ВЛК, то це прирівнюється до добровільної згоди на мобілізацію. І друге питання: якщо всеж цей молодий чоловік оновіть закордоном свої данні без повернення в Україну в Резерв плюс (тем більш, що з сьогоднішнього дня в Резерв плюс обіцяют генерувати QR код і наскільки я зрозуміла, це буде як електронний воєнний квіток тепер), чи можуть йому прислати електронну повістку? І якщо він не з'явиться по ній - чи можуть заблокувати рахунки (він справно сплачує немаленьки податки та донатить регулярно на ВСУ) і відмовити в консульських послугах? Дякую за відповідь

      • Дерій Владислав Олегович
        Ще таке питання: якщо, припустимо, він повернеться в Україну і піде до ТЦК, щоб отримати воєний квіток, чи потрібно йому, інваліду 2-й групи пожиттево (з 2017 року) проходити комісію ВЛК, шоб отримати воєнний квіток? Якщо в законі в ст.23 вказано, що інваліди не підлягають мобілізації?

        На даний час згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

        Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

        У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

        Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

        Отже, постановою КМУ №560 передбачено, що хлопця не можуть направити на ВЛК під час розгляду заяви про відстрочку.

        Також чула від адвоката, якщо інвалід їде на ВЛК, то це прирівнюється до добровільної згоди на мобілізацію.

        Це не відповідає дійсності. На ВЛК направляють не тільки при мобілізації, а також при взятті на військовий облік або зміні військово-облікового документа.

        І друге питання: якщо всеж цей молодий чоловік оновіть закордоном свої данні без повернення в Україну в Резерв плюс (тем більш, що з сьогоднішнього дня в Резерв плюс обіцяют генерувати QR код і наскільки я зрозуміла, це буде як електронний воєнний квіток тепер), чи можуть йому прислати електронну повістку? І якщо він не з'явиться по ній - чи можуть заблокувати рахунки (він справно сплачує немаленьки податки та донатить регулярно на ВСУ) і відмовити в консульських послугах?

        Так, ризик отримати електронну повістку є.

        За неявку без поважної причини по повістці - штраф.

        Теоретично, якщо чоловік порушить законодавство про мобілізацію, його притягнуть до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, він цей штраф не сплатить, то ТЦК може звернутись до виконавчої служби щоб арештувати його рахунки чи майно. Проте, якщо штраф виписали незаконно - чоловік зможете його оскаржити.

    Олена Клієнт 3 місяці тому

    На даний час згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    Дякую за відповідь, останне уточнення: у нього немає війського квітка!!! На данний час тільки приписне на руках. Щоб подати заяву на відстрочку, йому потрібно отримати військовий квіток??? А якщо так, то його направлять на ВЛК для отримання війського квітка??? Я просто цей момент зовсім не розумію і не бачу в цьому зовсім ніякої логіки для інваліда, якого не можуть мобілізувати... Хочу достименно розібратися, шоб знати його права!!!

    Коллега по роботі - інвалід 2-й групи з 2016 р., молодий хлопець, ще і постраждалий під час ракетного обстрілу Києву (був тяжко поранений) - немав в 28 років війського квітка, прийшовші в ТЦК в травні цього року пройшов 7 кругів аду, заплатив штраф, був направлений на ВЛК для отримання ВК, признан був частково придатним на той момент і досі не отримав відстрочки по інвалідності. Реальна історія з життя

    Дякую за уточнення!

    • Дерій Владислав Олегович
      Згідно пункту 2 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

      Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю.

      Згідно постанови КМУ 560 для оформлення відстрочки вам необхідно надати ТЦК :

      1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

      2. Документ про інвалідність (довідка МСЕК або посвідчення інваліда, або пенсійне посвідчення)

      З самого початку на адресу ТЦК до якого хлопець планує ставати на облік - відправте поштою цінним листом з описом вкладеного копії документів про відстрочку. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку.

      Коли до ТЦК хлопець буде звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від хлопця заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

      Також йому потрібно буде подати заяву про видачу ВОД.

      Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів

      14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

      • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
      • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

      17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

      18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом П'ЯТИ РОБОЧИХ ДНІВ з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

      З 18 травня військовослужбовці, які мають будь-яку групу інвалідності звільняють з військової служби, тому ТЦК не зацікавлені в тому, щоб мобілізувати особу з інвалідністю, яка відразу звільниться з військової служби.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України