Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 18 червня 2024, питання №112850 500₴

Чи зберігається послідовність навчання при поновленні в інший університет після кількох років перерви?

Добрий день. Згідно нової довідки з єдебо послідовність освіти не порушується лише при поновленні не пізніше за один рік після відрахування чи перерва між відрахуванням і поновленням немає значення?
Бо в листі від МОН є пункт: що при поновленні в записах про попереднє навчання рік початку навчання не менше року початку поточного навчання. Не знаю як це трактувати

Відповіді юристів (10)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Лист МОН не є нормативно-правовим актом, має лише роз’яснювальний, інформаційний характер і не встановлює правових норм, але, на жаль, керівники закладів освіти при вирішення питання щодо порушення послідовності освіти керуються саме ним, а не ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Згідно листа МОН "... не вважається порушенням послідовності наступне здобуття освіти: 1) здобувача освіти було поновлено на навчання або переведено з іншого закладу освіти (в історії поточного навчання перший статус «Поновлено», «Поновлено (з іншого ЗО)», «Переведено (з іншого ЗО)»), а попереднє навчання (запис про яке у статусі «Відраховано із ЗО») було за таким же рівнем, що й поточне навчання (аналогічно, якщо поточне навчання – за ОПС фахового молодшого бакалавра, а попереднє – за ОКР молодшого спеціаліста, або поточне навчання – за ОС бакалавра (на основі ПЗСО), а попереднє – за ОС магістра (на основі ПЗСО)). При цьому в записах про попереднє навчання рік початку навчання не менше року початку поточного навчання. Як виключення, рік початку навчання не порівнюється, якщо особу було відраховано до дати початку навчання або з причиною «За невиконання вимог навчального плану та графіка навчального процесу (після зарахування не приступили до занять протягом 10 днів)»

    Тобто мається на увазі, що Ви в один і той самий рік не можете вступити на навчання ВНЗ, відрахуватися, а потім поновитися до того ж самого ВНЗ.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Микола Клієнт 3 місяці тому

      При цьому в записах про попереднє навчання рік початку навчання не менше року початку поточного навчання. Припустимо ситуація: поступив у 2014, відраховано у 2018, поновлено у 2023. Рік початку попереднього навчання 2014, рік початку поточного навчання 2023.

      Хіба за логікою це не треба розуміти як рік початку попереднього (2014) є менший за рік поточного (2023), а має бути не менший, відповідно порушення

      • Дерій Владислав Олегович
        25%

        З цим питання можна звернутися до МОН та отримати офіційне роз'яснення - https://mon.gov.ua/ministerstvo/hromadskosti/dostu...

        За логікою, якщо людина була відрахована - вона не здобула відповідний рівень освіти і незалежно від того поновлюється вона до ВНЗ чи повторно вступає - вона повинна мати право на відстрочку.

        При поновленні перерва у навчанні не повинна мати значення.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Микола!

    У листі МОН "Про особливості формування в ЄДЕБО довідки про здобувача освіти" зазначено наступне:

    Разом з тим, не вважається порушенням послідовності наступне здобуття освіти:

    1) здобувача освіти було поновлено на навчання або переведено з іншого закладу освіти (в історії поточного навчання перший статус «Поновлено», «Поновлено (з іншого ЗО)», «Переведено (з іншого ЗО)»), а попереднє навчання (запис про яке у статусі «Відраховано із ЗО») було за таким же рівнем, що й поточне навчання (аналогічно, якщо поточне навчання – за ОПС фахового молодшого бакалавра, а попереднє – за ОКР молодшого спеціаліста, або поточне навчання – за ОС бакалавра (на основі ПЗСО), а попереднє – за ОС магістра (на основі ПЗСО)).

    При цьому в записах про попереднє навчання рік початку навчання не менше року початку поточного навчання. Як виключення, рік початку навчання не порівнюється, якщо особу було відраховано до дати початку навчання або з причиною «За невиконання вимог навчального плану та графіка навчального процесу (після зарахування не приступили до занять протягом 10 днів)»;".

    Отже, мова йде про те, що Ви не можете бути поновлені саме в той рік, в якому вступали та були відраховані.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Микола Клієнт 3 місяці тому

      При цьому в записах про попереднє навчання рік початку навчання не менше року початку поточного навчання. Припустимо ситуація: поступив у 2014, відраховано у 2018, поновлено у 2023. Рік початку попереднього навчання 2014, рік початку поточного навчання 2023.

      Хіба за логікою це не треба розуміти як рік початку попереднього (2014) є менший за рік поточного (2023), а має бути не менший, відповідно порушення

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді, як трактувати наступне з того ж листа МОН?

        Наприклад: – здобувач освіти у 2021 році вступив для здобуття освітнього ступеня бакалавра, а у 2023 році був відрахований. У 2024 році поновився для продовження навчання для продовження здобуття ОС бакалавра. У Довідці буде зазначено «Так, не порушує». Звертаємо увагу, що у разі поновлення (поновлення з іншого ЗО, переведення з іншого ЗО) у картці здобувача має бути заповнено поле «Інформація про попереднє навчання», яке є обов’язковим для врахування послідовності навчання;

        • Микола Клієнт 3 місяці тому

          Тут дійсно моє припущення не підходить

          Але під ваше пояснення якось воно також неоднозначно підходить

          Треба дійсно писати звернення до МО

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            75%

            "При цьому в записах про попереднє навчання рік початку навчання не менше року початку поточного навчання" - мова йде про те, що з початку попереднього навчання повинно пройти не меньше року для поновлення, а не про те, що Ви б мали поновитись тільки у 2014 році. Тобто Ви би порушували послідовність освіти, якщо б вступили у 2023 році, відрахувались у 2023 році та поновились у 2023 році. У разі поновлення у 2024 році - вже маєте запис "Так, не порушує".

            Далі йдуть роз'яснення щодо осіб, які не порушують послідовність освіти навіть при поновленні до ВНЗ у той самий рік, коли розпочалось попереднє навчання. Це можливо лише за двох обставин:

            рік початку навчання не порівнюється, якщо особу було відраховано до дати початку навчання

            або

            з причиною «За невиконання вимог навчального плану та графіка навчального процесу (після зарахування не приступили до занять протягом 10 днів):

            – здобувача освіти було зараховано 20.08.2023 для здобуття ОС бакалавра (з датою початку навчання 01.09.2023), після чого 22.08.2023 відраховано (тобто до дати початку навчання, що, як правило, в ЄДЕБО заклад освіти здійснює безпосередньо у модулі «Накази про зарахування» розділу «Вступна кампанія»), а 15.09.2023 зараховано для здобуття ОС бакалавра за іншою заявою на вступ. У Довідці буде зазначено «Так, не порушує»;

            – здобувача освіти було зараховано для здобуття ОС бакалавра з датою початку навчання 01.09.2023, після чого 10.09.2023 відраховано з причиною «За невиконання вимог навчального плану та графіка навчального процесу (після зарахування не приступили до занять протягом 10 днів)», а 15.09.2023 зараховано для здобуття ОС бакалавра за іншою спеціальністю. У Довідці буде зазначено «Так, не порушує».

            Отже, у Вашому випадку все нормально, оскільки з року початку попереднього навчання (2014 рік) та поновлення у 2024 році пройшло більше року.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, У вашому випадку послідовність не порушується. Це врегулбовано ЗУ про освіту. Лист не є законом. тому у разі відмови,це можно буде оскарждити у суді. Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах, повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. .

    У зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Чинний Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що:

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури...".

    Новапостанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає новий формат довідки - ДОВІДКА про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    До того ж, 03 червня 2024 року о 18.55 год Міністерство освіти і науки публікує новину - "ДОВІДКА ПРО ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ ВІДТЕПЕР ДОСТУПНА ДЛЯ ФОРМУВАННЯ В ЄДЕБО".

    До новини додано за окремою вкладкою лист МОН від 03.06.2024 № 1/9758 "ПРО ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ В ЄДЕБО ДОВІДКИ ПРО ЗДОБУВАЧА ОСВІТИ".

    Згідно з даним листом МОН:

    не вважається порушенням послідовності наступне здобуття освіти:

    ВАЖЛИВО: здобувача освіти було поновлено на навчання або переведено з іншого закладу освіти (в історії поточного навчання перший статус «Поновлено», «Поновлено (з іншого ЗО)», «Переведено (з іншого ЗО)»), а попереднє навчання (запис про яке у статусі «Відраховано із ЗО») було за таким же рівнем, що й поточне навчання.

    До прикладу:

    здобувач освіти у 2021 році вступив для здобуття освітнього ступеня бакалавра, а у 2023 році був відрахований. У 2024 році поновився для продовження навчання для продовження здобуття ОС бакалавра. У Довідці буде зазначено «Так, не порушує».

    здобувач освіти у 2021 році вступив для здобуття ОС бакалавра та був відрахований у 2023 році. У 2024 році повторно вступив (був зарахований) для здобуття ОС бакалавра. У Довідці буде зазначено «Ні, порушує».

    наявні інші записи про навчання зі статусом «Скасовано запис про навчання» (якщо запис було створено помилково).

    Звертаю увагу, що мова про рік поновлення не йде, а тому, на мою точку зору, не обов'язково відраховуватися та поновлюватися протягом одного року. Це вже була б повна дискримінація.

    Моя позиція однозначна: раніше здобутий рівень має підтверджуватися дипломом.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про вищу освіту

    Стаття 7. Документи про вищу освіту1. Документ про вищу освіту видається особі, яка успішно виконала відповідну освітню програму та пройшла атестацію.

    2. Встановлюються такі види документів про вищу освіту за відповідними ступенями:

    диплом молодшого бакалавра;

    диплом бакалавра;

    диплом магістра;

    диплом доктора філософії/доктора мистецтва.

    5. Невід’ємною частиною диплома молодшого бакалавра, бакалавра, магістра, доктора філософії/доктора мистецтва є додаток до диплома європейського зразка, що містить структуровану інформацію про завершене навчання. У додатку до диплома наводиться інформація про результати навчання особи, освітні компоненти, отримані оцінки і здобуту кількість кредитів ЄКТС, а також відомості про національну систему вищої освіти України.

    10. Інформація про видані дипломи вноситься закладами вищої освіти, крім вищих військових навчальних закладів, до Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    Нічого цього і близько щодо Вас у них немає.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA