Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 20 червня 2024, питання №113062 350₴

Проходження влк, прошу допомогти з термінами

Добрий день. Допоможіть з інформацією, який термін проходження влк, в законах це передбачено? Я пішов оформити відстрочку як студент, так як в мене немає військового квитка, сказали пройти спочатку влк, при проходженні влк виявилась хвороба і дообслідцвання в стаціонарі зайняло тиждень, далі через черги також час в мене пішов на обслідування зору. Тому починаю хвилюватися, в листі проходження влк строків не було прописано. Дякую

Відповіді юристів (13)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Згідно пункту 2.8.6. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України Строки проведення медичних оглядів, а також лабораторних та інструментальних досліджень, включно з необхідністю направлення на додаткові методи дослідження, лабораторні обстеження, визначаються з урахуванням необхідності отримання повної та об’єктивної інформації про стан здоров’я людини, та не можуть становити більше 14 днів.

    Проте, якщо у Вас проходження ВЛК зайняло більше часу - відповідальності для Вас не буде, адже Ви навмисно не затягували процес медичного огляду.

    Вам бажано на адресу ТЦК, де проходите ВЛК - відправити поштою цінним листом з описом вкладеного копії документів про відстрочку. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олеже!

    Термін проходження ВЛК становить 14 днів.

    Відповідно до пункту 2.8 глави 2 розділу I Наказу МОУ №402:

    "2.8.6. Строки проведення медичних оглядів, а також лабораторних та інструментальних досліджень, включно з необхідністю направлення на додаткові методи дослідження, лабораторні обстеження, визначаються з урахуванням необхідності отримання повної та об’єктивної інформації про стан здоров’я людини, та не можуть становити більше 14 днів".

    Вам не варто хвилюватись з цього приводу, оскільки у Вас є підтверджувальні документи щодо Вашого знаходження на стаціонарному лікуванні. Якщо будуть ще якісь затримки, пов'язані з додатковими обстеженнями, Ви просто можете повідомити про це ТЦК й нічого страшного не станеться.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Олег Клієнт 3 місяці тому

    Дякую, а якщо я далі пройду влк, тобто почав проходити, потім в мене стаціонар і лікування і потім продовжу проходити лікарів по влк, чи це вже буде рахуватись порушенням? якщо по строкам це більше ніж 14 днів

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо після знаходження на стаціонарі Ви візьмите лікарняний на період лікування, то проблем не буде. Після лікарняного продовжите проходити ВЛК.

    • Дерій Владислав Олегович

      Це не буде вважатись порушенням.

    Олег Клієнт 3 місяці тому

    вибачте, ще питання. Може ви знаєте, в такому випадку вони можуть пригорнути мене до оплати штрафу, або це вже більша відповідальність, також на відстрочку я ще не подав через те що не пройшов влк повністю і тепер зовсім хвилююся як мені бути

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ні, притягнути Вас до адмінистративної відповідальності можливо тільки у разі Вашого непроходження ВЛК, але ж Ви проходите останнє, просто виникла ситуація, яка не дозволяє Вам це зробити у надані строки. Тим паче, що Ви маєте на підтвердження докази. Не хвилюйтесь.

    • Дерій Владислав Олегович

      Притягнути до відповідальності можуть лише в тому випадку, якщо Ви навмисно ухиляєтесь від проходження ВЛК, а перебуваючи на лікуванні у Вас поважна причина для непроходження ВЛК. Подайте копії документів про відстрочку поштою.

    Олег Клієнт 3 місяці тому

    стосовно відстрочки, то проблема що в мене немає військового квитка, в мене був приписний, але це було давно і я навіть його не забирав з військкомату. Зараз вони сказали що можна подати на відстрочку тільки коли він в мене буде, а саме після проходження влк. Тому я не подавав поштою((

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Можете направити зараз, це не проблема. При явці до ТЦК у вас буде при собі квитанція та опис вкладення.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Допоможіть з інформацією, який термін проходження влк, в законах це передбачено? Я пішов оформити відстрочку як студент, так як в мене немає військового квитка, сказали пройти спочатку влк, при проходженні влк виявилась хвороба і дообслідцвання в стаціонарі зайняло тиждень, далі через черги також час в мене пішов на обслідування зору. Тому починаю хвилюватися, в листі проходження влк строків не було прописано.

    Загалом чинним законодавством строк для проходження ВЛК з 04 травня 2024 року складає не більше 14 календарних днів. Але ті законодавці, які придумали такі строки, явно не враховували логіку та моменти, коли тільки одне дообстеження може займати два тижні. У даній ситуації Вас ніхто не притягне до відповідальності, не хвилюйтеся. Якщо будуть певні питання, покажете свої документи та обргунтуєте, в чому саме у Вас виникли затримки.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня,

    Допоможіть з інформацією, який термін проходження влк, в законах це передбачено? Я пішов оформити відстрочку як студент, так як в мене немає військового квитка, сказали пройти спочатку влк, при проходженні влк виявилась хвороба і дообслідцвання в стаціонарі зайняло тиждень, далі через черги також час в мене пішов на обслідування зору. Тому починаю хвилюватися, в листі проходження влк строків не було прописано. Дякую

    Відповідно до пункту 2.8.6. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України Строки проведення медичних оглядів, а також лабораторних та інструментальних досліджень, включно з необхідністю направлення на додаткові методи дослідження, лабораторні обстеження, визначаються з урахуванням необхідності отримання повної та об’єктивної інформації про стан здоров’я людини, та не можуть становити більше 14 днів.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n14

    Якщо проходження Влк затягнулось, повідомте про це ТЦК, отримайте нову повістку. Тому у разі пошуння,строку вони можуть накласти на вас штраф у розмірі від 17 000 тисяч гривень. Тому краще підстрахуватись, з досвіду скажу, штрафи, зараз клепають пачками, за все підряд.

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    Згідно пункту 2.8 глави 2 розділу I Положення №402 строки проведення медичних оглядів, а також лабораторних та інструментальних досліджень, включно з необхідністю направлення на додаткові методи дослідження, лабораторні обстеження, визначаються з урахуванням необхідності отримання повної та об’єктивної інформації про стан здоров’я людини, та не можуть становити більше 14 днів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA