Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 червня 2024, питання №113141 340₴

Про чинність Довідки взамін військового квитка

Чи на підставі п.55 Порядку затвердженому Постановою 560 є чинним такий ВОД: «Міністерство оборони України. Довідка (взамін військового квитка)», який був виданий у 2006 році до отримання бланків військових квитків і в якому є відмітки про взяття на військовий облік.

Відповіді юристів (7)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Так, документ є чинним, тому Вас не притягнуть до адміністративної відповідальності за відсутність ВОД.

    Але при перевірці ВОД представники ТЦК можуть Вам вручити повістку на уточнення даних. В ТЦК Вас направлять на ВЛК та замінять довідку на належний військово-обліковий документ.

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    • взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;
    • якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Роман Клієнт 7 днів тому

      Дякую. Якщо ВОД є чинним, то чи зобов'язаний, наприклад, ВНЗ прийняти його в комплекті з іншими документами при вступі в аспірантуру. З повагою, Роман.

      • Дерій Владислав Олегович
        35.3%

        Згідно законодавства ВНЗ повинні прийняти документи, але як буде на практиці залежить від ВНЗ. Деякі заклади освіти приймають документи на навчання і без ВОД.

        Згідно пункту 34 постанови КМУ 1487 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів;

        Якщо Ви перейдете за посиланням, то побачите, що у пункті 20 вже не вказано, які саме ВОД потрібно надати для вступу.

        Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

        Отже, та як довідка є чинним військово-обліковим документом та у Вас є відмітка про взяття на військовий облік - проблем зі вступом не повинно бути. Деякі заклади освіти можуть вимагати, щоб у ВОД був вклеїний штрикод або були оновлені дані, що є неправомірно з їхнього боку. В такому випадку можете через ЦНАП отримати Витяг з Реєстру військовозобов'язаних. Як правило, цього буває достатньо. Проте, все насамперед залежить від закладу освіти.

    Роман Клієнт 7 днів тому

    Дуже дякую.

    • Дерій Владислав Олегович

      Будь ласка! Був радий допомогти!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    32.4%

    Вітаю Вас!

    Чи на підставі п.55 Порядку затвердженому Постановою 560 є чинним такий ВОД: «Міністерство оборони України. Довідка (взамін військового квитка)», який був виданий у 2006 році до отримання бланків військових квитків і в якому є відмітки про взяття на військовий облік.

    На мою точку зору - даний документ повинен вважатися дійсним.

    Що підтверджує факт дійсності Вашого ВОД?

    1. Постанова КМУ від 30.12.2022 № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" більше не передбачає форм належних ВОД.

    Раніше пункт 20 мав наступний вигляд:

    "...20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток..."

    2. Постанова Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", де сказано, що:

    "...Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа...".

    3.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    ...

    12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.4%

    Доброго дня, Романе!

    Пунктом 34 Постанови КМУ "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" передбачено, що під час прийняття на навчання ВНЗ повинен перевірити наявность військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 Порядку. Проте, у зв'язу з тим, що станом на зараз затверджена єдина форма військово-облікового документу, пункт 20 було виключено на підставі Постанови КМУ № 563 від 16.05.2024 року.Тобто Порядок більше не містить норми, що військово-обліковим документом військовозобов'язанного повинно бути тимчасове посвідчення або військовий квиток.

    Отже, є імовірність того, що ВНЗ прийме Вашу довідку у якості військово-облікового документу. Якщо ж ні, то прийдеться домовлятись з закладом освіти про вступ з довідкою та подальшою її заміною на ВОД нового зразка, що Вам все одно прийдеться зробити, оскільки з таким документом в Вас не приймуть заяву на відстрочку в ТЦК.

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку":

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    1. Цей Закон набирає чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування, крім абзаців дванадцятого і тринадцятого підпункту 2 пункту 8 розділу I цього Закону (щодо внесення змін до частин четвертої і п’ятої статті 6 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"), які набирають чинності через вісім місяців з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа".

    Згідно із Постановою КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України