Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 24 червня 2024, питання №113322 340₴

Оформлення відстрочки та постановка на облік

Доброго дня. Чоловік планує оформити відстрочку у зв’язку з тим, що дружина інвалід другої групи. При цьому чоловік ніде не стоїть на обліку і ніде не прописаний. Питання:
1) якою має бути послідовність дій - спочатку стати на облік, потім подавати документи на відстрочку, чи робити це одночасно?
2) у який ТЦК звертатись - за фактичним місцем проживання чи за місцем, де востаннє стояв на обліку, чи у будь-який?
3) чи варто/потрібно спершу оновити дані через ЦНАП?
4) чи можна якісь документи надіслати поштою, чи тільки особиста явка?
5) чи існує вірогідність отримати повістку / бути мобілізованим з моменту постановки на облік до моменту можливого оформлення відстрочки?
6) якою приблизно може бути вартість послуг адвоката із супроводу в ТЦК?
Дякую наперед!

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Чи має чоловік військово-обліковий документ? Якщо так, то який саме і чи є він чинним?

    1) якою має бути послідовність дій - спочатку стати на облік, потім подавати документи на відстрочку, чи робити це одночасно?

    Чоловік може спробувати подати одночасно дві заяви: про взяття на облік та оформлення відстрочки.

    2) у який ТЦК звертатись - за фактичним місцем проживання чи за місцем, де востаннє стояв на обліку, чи у будь-який?

    Якщо у попередньому ТЦК чоловік був знятий з обліку, тоді необхідно звертатись до ТЦК за місцем проживання.

    3) чи варто/потрібно спершу оновити дані через ЦНАП?

    Одне іншому не заважає, проте, якщо чоловік збирається оформлювати відстрочку до 16 липня, то одначасно з цим він зможе оновити дані в ТЦК.

    4) чи можна якісь документи надіслати поштою, чи тільки особиста явка?

    Заява щодо оформлення відстрочки подається військовозобов'язанним особисто. Чоловіку буде важко отримати довідку про надання відстрочки поштою, оскільки його заяву навіть розлядати не будуть, так як він не перебуває на обліку в ТЦК. Крім того, останнім часом деяки ТЦК взагалі не забирають листи з відділення пошти. Проте чоловік все ж таки може направити заяву на відстрочку та підтверджувальні документи Укрпоштою цінним листом з описом вкладення аби мати на руках квитанцію та свій примірник опису вкадення, як доказ того, що він надсилав до ТЦК документи, які підтверджують його право на відстрочку.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації".

    Взяття на облік відбувається лише за особистої явки до ТЦК.

    Згідно пункту 81 Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    "81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2).

    При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений".

    5) чи існує вірогідність отримати повістку / бути мобілізованим з моменту постановки на облік до моменту можливого оформлення відстрочки?

    Таке можливе лише у разі не прийняття заяви на відстрочку та видачі направлення на проходження ВЛК. Тобто, у проміжок часу між отриманням постанови ВЛК та поданням заяви на відстрочку.

    Якщо є чинний ВОД і вдасться подати оночасно дві заяви щодо взяття на облік та оформлення відстрочки, то така вірогідність відсутня, оскільки під час розгляду заяви про надання відстрочки військовозобов'язанний не направляється на проходження ВЛК.

    6) якою приблизно може бути вартість послуг адвоката із супроводу в ТЦК?

    На жаль, на це питання не відповім.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ірина Клієнт 3 місяці тому

      Добридень, пане Юрію, дякую за детальну консультацію!

      Військово-обліковий документ є, радянського зразка (виданий у 1994 - на обкладинці зверху радянського герба просталений штамп герб України), останній запис датований 2006 роком (знятий з обліку)

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        100%

        Якщо знятий з військового обліку та немає зареєстрованного місця проживання, чоловік може звернутись до ТЦК за фактичним місцем свого перебування.

        Щодо ВОД, то він є чинним:

        Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку":

        II. Прикінцеві та перехідні положення

        "1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

        12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа".

        Згідно із Постановою КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

        55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа".

        Отже, оскільки чоловік має чинний ВОД, то все, що залишається - це стати на облік та подати заяву про оформлення відстрочки.

        Як я і радив Вам у попередній відповіді, провсяк випадок Ви можете направити заяву на відстрочку з підтверджувальними документами на адресу ТЦК і вже потім йти до останньго. Намагайтесь подати одразу дві заяви: і про взяття на облік, і про надання відстрочки. При тому заяву на відстрочку необхідно подати у двох примірниках, на одному з корих представник ТЦК повинен проставити дату та номер. Це буде доказом, що заява зареєстрована.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA