Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 25 червня 2024, питання №113454

Чи можливо мене мобілізувати?

Доброго дня!
Мені 26 років. У 2019 році отримав інвалідність III групи на 3 роки, у 2022 році продовжив її. Рахується отримання цієї інвалідності як нової? В новому законі пише : "Водночас люди, інвалідність яких встановили після 24 лютого 2022 року, мають пройти комісію ВЛК повторно." Обов'язково мені проходити ВЛК?
І чи можливо мене мобілізувати після прийняття нового закону?
Дякую!

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Антоне!

    Згідно змін до законодавства Ви поновинні оновити свої персональні дані в ТЦК та подати заяву на відстрочку. Після подання та реєстрації заяви в ТЦК, напрвляти Вас на ВЛК не мають права.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Антон Клієнт 2 дні тому

      Просто у мене немає ні приписного, ні військового квитка. В такому випадку також не потрібно будет проходити ВЛК?

      Чи можна подати цю заяву не приходячи в ТЦК?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич 2 дні тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті
        В новому законі пише : "Водночас люди, інвалідність яких встановили після 24 лютого 2022 року, мають пройти комісію ВЛК повторно." Обов'язково мені проходити ВЛК?

        Ви маєте невірну інформацію. Такої норми в Законі немає. Є така норма:

        5) вжити заходів спільно з правоохоронними органами на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року, введеного в дію Указом Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року "Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" від 12 вересня 2023 року № 576/2023, щодо перевірки обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності громадянам України чоловічої статі віком від 25 до 50 років, яким після 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим Законом вперше встановлено інвалідність II та III груп (крім тих, кому інвалідність II та III груп встановлено у порядку підвищення/зменшення групи інвалідності та/або за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки, кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів або наявності онкологічного захворювання, інтелектуальних порушень чи психічних розладів, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів, причини інвалідності з дитинства).

        Для того аби отримати відстрочку, Ви повинні стати на облік в ТЦК та пройти ВЛК. Інакше не вийде.

        • Антон Клієнт 2 дні тому
          Для того аби отримати відстрочку, Ви повинні стати на облік в ТЦК та пройти ВЛК. Інакше не вийде

          Тобто, без приписного і військового квитка, мені потрібно обов'язково проходити ВЛК?

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич 2 дні тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Справа втім, що у новому ВОД повинна бути зазначена Ваша ступінь придатності до проходження військової служби. А без ВОД Ви не зможете оформити відстрочку, оскільки у довідці про надання відстрочки зазначається номер військово-облікового документу.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України