Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 26 червня 2024, питання №113560 340₴

Правильність оформлення відстрочки

Доброго дня. Мені 25 років, аспірант денної форми навчання. Послідовна освіта. Отримав довідку з ЄДЕБО. Хочу подати документи на відстрочку. У м. Вінниця це роблять у ЦНАПі. Записався на оформлення заяви. Але є проблема з ВОД. Я сформував його в Резерв+. Відлбражає, що я військовозобов'язаний та перебуваю на обліку. В пунктах ВЛК та ВОС прочерки. Телефонував в ЦНАП, сказали, що для оформлення відстрочки ВОД як такий не особливо потрібен. Але результат не зможуть надати, оскільки в бланку , який затвердив Кабмін постановою видається у формі довідки де вказується термін відстрочки і серія та номер ВОД за наявності якого буде діяти відстрочка. В документах з Резерв+ та ЦНАП є лише номер в реєстрі Оберіг, але серії та номера того немає. Як краще оновити ВОД, щоб не отримати мобілізаційне розпорядження?

Відповіді юристів (3)

    Карпенко Андрей Владимирович
    32.9%

    Вітаю!

    ВАМ ТРЕБА ОСОБИСТО ЗВЕРНУТИСЯ ІЗ ЗАЯВОЮ ДО ТЦКСП.

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ПОВИНЕН БУТИ ДІЙСНИЙ ВОД. ДЛЯ ЙОГО ОТРИМАННЯ НЕОБХІДНО ПРОЙТИ ВЛК.

    11 квітня Верховна Рада ухвалила у другому читанні проєкт № 10449 Закону про мобілізацію та порядок проходження військової служби. Закон підписан Президентом та оприлюднен - він вступив в дію 18.05.24р.

    Закон УкраїниПро внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

    8. У Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    ххх

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України

    від 16 травня 2024 р. № 560

    ПОРЯДОК

    проведення призову громадян на військову службу

    під час мобілізації, на особливий період

    Надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення56. Відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.57. Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (відокремлених відділах) утворюються комісії...

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    62. Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    ДОДАТОК 5 ПОСТАНОВИ КМУ 560 ВИЗНАЧАЄ ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЗА ЦИМ ПУНКТОМ (п.1 ч.3 ст.23):

    • довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти...

    ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ, СПОЧАТКУ ПОТРІБНО МАТИ ДІЮЧИЙ ВОД (ДЕ Є ВІДМІТКА ПРО ВЛК ТА ВОС).

    Треба особисто прибути до ТЦКСП та:

    1. Оформити діючий ВОД.

    2. Оформити відстрочку від мобілізації.

    Для оформлення ВОД:

    а) надати наступні документи:

    • паспорт (із зазначенням місця реєстрації)
    • власникам ID-картки - довідка про реєстрацію місця проживання
    • військово-обліковий документ
    • ідентифікаційний код платника податків
    • свідоцтво про отримання кваліфікації або диплом про вищу освіту
    • ксерокопії усіх зазначених документів
    • чотири фотокартки 3,5×4,5.

    б) пройти військово-лікарську комісію для визначення придатності до військової служби.

    ПАРАЛЕЛЬНО ПОДАВАЙТЕ ЗАЯВУ НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Дмитро!

    Так, дійсно, якщо Ви подиветесь Додаток 6 до Постанови КМУ 560, то побачите, наступне:

    "Довідка дійсна за пред’явлення військово-облікового документа ___№ ___ та документа, що посвідчує особу. "

    Проте, Постанова № 559 "ПОРЯДОК оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів" зазначає:

    Додаток 1 до Порядку.

    ВИМОГИ щодо заповнення форми військово-облікового документа на бланку:

    2. Номер військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають або були виключені (зняті) з військового обліку, відповідає окремому номеру запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Наступним чином виглядає "шапка" ВОД нового зразка:

    ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ ДОКУМЕНТ № ___ (номер в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів)

    Отже, номер в реєстрі, який зазначений у Вашому ВОД - це і є номер військово-облікового документу. Щодо серії, то, як Ви бачите у новому ВОД (паперова форма) остання не присутня і, напевно, це стосується ВОД старого зразка, який дійсно містить і серію, і номер. Тому у разі Вашого отримання паперового ВОД його номер буде саме таким, який зазначений у Вас станом на зараз в Резерв+ та в ВОД, який Ви отримали у ЦНАП.

    Виходячи з цього, я не бачу проблеми у ЦНАП прийняти у Вас заяву про оформлення відстрочки та вписати в Додаток 6 номер Вашого ВОД, який є номером запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    34.1%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Мені 25 років, аспірант денної форми навчання. Послідовна освіта. Отримав довідку з ЄДЕБО. Хочу подати документи на відстрочку. У м. Вінниця це роблять у ЦНАПі. Записався на оформлення заяви. Але є проблема з ВОД. Я сформував його в Резерв+. Відлбражає, що я військовозобов'язаний та перебуваю на обліку. В пунктах ВЛК та ВОС прочерки. Телефонував в ЦНАП, сказали, що для оформлення відстрочки ВОД як такий не особливо потрібен. Але результат не зможуть надати, оскільки в бланку , який затвердив Кабмін постановою видається у формі довідки де вказується термін відстрочки і серія та номер ВОД за наявності якого буде діяти відстрочка. В документах з Резерв+ та ЦНАП є лише номер в реєстрі Оберіг, але серії та номера того немає. Як краще оновити ВОД, щоб не отримати мобілізаційне розпорядження?

    Все дуже просто: Вам потрібно отримати новий належний паперовий військово-обліковий документ. Якщо Ваш ЦНАП прийме документи і без ВОД, жодних проблем, подавайте документи на відстрочку. Якщо не дадуть довідки, то нехай хоть щось дадуть для підтвердження подачі документів та отримання відстрочки. В кінці кінців, можливо буде варто подати адвокатський запит.

    Потім, коли вирішите з відстрочкою, можна йти до ТЦК та СП й подавати документи на видачу паперового ВОД.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 559 Київ

    Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа

    2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    в електронній формі - засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);

    у паперовій формі - на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

    якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

    зміни категорії щодо військового обов’язку;

    відсутності місця для внесення змін;

    невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;

    втрати (зіпсування);

    виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Призовникам військово-обліковий документ на бланку оформляється та видається районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України