Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 27 червня 2024, питання №113600 340₴

Скасування відстрочки при новому законі

Добрий день, оформив відстрочку в листопаді 2023 року через другу вищу освіту, відстрочка до кінця навчання, тобто 31 травня 2025 року, в Резерв+ дані оновив, відстрочка підтягнулась. Чи скасується вона при новому законі чи буде діяти до кінця?

Відповіді юристів (7)

    Дерій Владислав Олегович
    32.9%

    Доброго дня!

    Згідно прикінцевих положень законопроєкту 10449 "... громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зберігають таке право до завершення поточного навчального року ..."

    Отже, згідно законодавства Ви зберігаєте право на відстрочку лише до кінця поточного навчального року, яка вказана в Положенні ВНЗ. Як правило, це 31 серпня.

    Відповідно до пункту 60 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Тому, якщо відбудеться перевірка Вашої підстави для відстрочку - її можуть анулювати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Володимирович Клієнт 3 дні тому

      Тип відстрочки у мене аб.2 ч.3 ст23 - чому у мене абзац 2, а не 1?

      • Дерій Владислав Олегович

        Оформлювали відстрочку Вам ще в 2023 році.

        Згідно ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" у редакції за 2023 рік https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12/ed2023...

        абзац 1 частини 3 статті 23 - "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

        абзац 2 частини 3 статті 23 - "здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

        Тому у Вас все правильно записано, але з 18 травня підстава для відстрочки повинна вказуватися так - пункт 1 частини 3 статті 23

    Карпенко Андрей Владимирович
    32.9%

    Вітаю!

    Ви зберігаєте право на відстрочку до завершення поточного навчального року.

    Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 № 3633-IX (даліЗакон № 3633) виклав у новій редакції статтю 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII (далі — Закон № 3543). Вона визначає підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

    Із 18.05.2024 норма щодо відстрочки військовозобов’язаним, які здобувають освіту, передбачатиме, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають:

    Громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону № 3543 зберігають таке право до завершення поточного навчального року (п. 3 ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633).

    • Володимирович Клієнт 3 дні тому

      Тип відстрочки у мене аб.2 ч.3 ст23 - чому у мене абзац 2, а не 1?

      • Карпенко Андрей Владимирович

        Тому що абзац 1 ч.3:

        "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:"

    Айвазян Юрий Климентьевич
    32.9%
    Айвазян Юрий Климентьевич 3 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Якщо відстрочка була оформлена та відображається у реєстрі, то остання повинна діяти до терміну, на який була надана.

    Проте, згідно законодавства Ви втрачаєте право на останню та можете довчитись лише до кінця поточного навчального року. Тому, у разі перевірки Вашої підстави для відстрочки, вона, скорше за все, буде анульована. Маю великі сумніви, що ТЦК буде керуватись статтею 58 Конституцією України.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України