Задайте питання юристу

841 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 28 червня 2024, питання №113726 350₴

Мобілізація якщо закінчується відстрочка

Добрий день! Ситуація наступна: я вступив в університет на магістра у 2023 році у тому ж році пройшов ВЛК і став на облік (до того був обмежено придатним) та оформив в ТЦК відстрочку до 30,06,2024. Після прийняття нового закону про мобілізацію я відстрочку втрачаю так як освіта не послідовна (після спеціаліста - магістр). Я взяв довідку з ЄДБО, що порушена послідовність здобуття освіти. Я знаю що відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" я зберігаю право на відстрочку до завершення поточного навч року. Я звернувся в університет і отримав довідку, яка підтверджує, що навч рік закінчується 31 серпня. Сьогодні був в ЦНАПі і обновив дані. В виданому документі вказано що відстрочка закінчується 30.06. Скільки я не намагався щоб вони розглянули мою довідку, вони сказали що ми підтягуємо тільки наявні у системі документи. Питання: що мені робити? Як мені зберегти відстрочку до 31.08? Чи є вірогідність що вже 01.07 мені прийде повістка по місцю проживання? Дякую.

Відповіді юристів (19)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Ви зберігаєте право на відстрочку до завершення поточного навчального року.

    Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 № 3633-IX (даліЗакон № 3633) виклав у новій редакції статтю 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII (далі — Закон № 3543). Вона визначає підстави для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

    Із 18.05.2024 норма щодо відстрочки військовозобов’язаним, які здобувають освіту, передбачатиме, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають:

    Громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону № 3543 зберігають таке право до завершення поточного навчального року (п. 3 ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633).

    ВАМ ПОТРІБНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО НАДАННЯ ВАМ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ДО 31.08.2024 РОКУ.

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів України

    від 16 травня 2024 р. № 560

    ПОРЯДОК

    проведення призову громадян на військову службу

    під час мобілізації, на особливий період

    Надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення56. Відстрочка від призову на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період надається військовозобов’язаним з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.57. Для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (відокремлених відділах) утворюються комісії...

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    62. Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    ДОДАТОК 5 ПОСТАНОВИ КМУ 560 ВИЗНАЧАЄ ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЗА ЦИМ ПУНКТОМ (п.1 ч.3 ст.23):

    • довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти...
    • Олександр Клієнт 6 днів тому

      Дякую. Але ж є велика імовірність при особистій явці отримати в ТЦК бойову повістку. Велика ж імовірність?

      • Карпенко Андрій Володимирович

        До моменту прийняття рішення по Вашій заяві, ТЦКСП не має права Вас відправити на ВЛК ТА мобілізувати.

        • Олександр Клієнт 6 днів тому

          ВЛК я пройшов ще під час оформлення першої відстрочки. У такому разі мені в ТЦК не дадуть бойову повістку?

          • Карпенко Андрій Володимирович

            ВЛК дійсно один рік.

            Буде Заява на відстрочку - не мають права мобілізувати до прийняття рішення по суті.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ви нічого не зможете вдіяти.

    У Вас єдиний варіант:

    Звернутися до суду за захистом своїх прав у разі отримання повістки 01.07.2024р.

    Інші варіанти відсутні.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Дійсно, ЦНАП не може внести виправлення, оскільки немає на те відповідних повноважень.

    Щодо Ваших питань, то продовжити відстрочку до 31.08.2024 року Ви зможете лише за особистої явки до ТЦК. При тому Вам прийдеться подати заяву на відстрочку (додаток 4), довідку з ЄДЕБО та довідку з ВНЗ, яка підтверджує, що навчальний рік у закладі освіти закінчується 31.08.2024 року.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період".

    З приводу повісток, то остання може бути Вам вручена особисто при зустрічі з представниками ТЦК або направлена рекомендованим листом за адресою Вашої реєстрації чи фактичного місця проживання.

    Якщо Ви переймаєтесь, що це одразу буде мобілізаційне розпорядження, то це не так, вам можуть вручити повістку на уточнення даних. Мобілізаційне ж розпорядження особа отримує лише у ТЦК під особистий підпис.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олександр Клієнт 6 днів тому

      Дякую. ,Підкажіть будь ласка чи можу я відправити копії документів в ТЦК листом, або заказним листом щоб не зявлятися там особисто?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Олександре! Ви можете спробувати надіслати листа поштою, проте ніякої гарантії того, що ТЦК розгляне Вашу заяву або надасть Вам відповідь немає. В деяких випадках ТЦК взагалі не забирає листи з пошти.

        Ви можете направити пакет документів лише для того, аби мати квитанцію про відправку та опис вкладення на доказ того, що Ви повідомляли ТЦК про своє право на відстрочку.

        • Олександр Клієнт 6 днів тому

          Дякую. Тобто я можу йти в ТЦК з усіми наявними документами і можу розраховувати на відстрочку. Боюсь я того що мені в ТЦК можуть під час мого звернення дати мені бойову повістку.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Дивіться, Олександре, Ви стоїте на обліку, маєте чинний ВОД, проходили ВЛК у 2023 році, а тому при поданні заяви на відстрочку Вас не мають права направити на ВЛК. Крім того, законодавство чітко визначає, що Ви маєте право на відстрочку до кінця поточного навчального року. Отже, ТЦК зобов'язаний зареєструвати Вашу заяву та надати Вам відстрочку ще на 2 місяці.

            • Олександр Клієнт 5 днів тому

              Щиро вдячний. Останнє підкажіть будь ласка де взяти зразок заяви за формою, визначеною у додатку 4?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Ось зразок заяви.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Також раджу подати додаткову заяву, в якій зазначити, що відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" Ви маєте право на відстрочку до кінця поточного навчального року. Оскільки у Вашому ВНЗ поточний навчальний рік закінчується 31.08.2024 року, то саме до цієї дати Ви маєте право на відстрочку.

            • Олександр Клієнт 5 днів тому

              А зразка такої заяви нВи не маєте? У довільній формі?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Вже надав Вам такий зразок, дивіться вище.

            • Олександр Клієнт 5 днів тому

              Щиро дякую!

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Шапка такаж сама.

            Я, (ПІБ), доводжу до Вашого відома, що відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" маю право на відстрочку до кінця поточного навчального року.

            Оскільки Положенням (назва ВНЗ), в якому я навчаюсь, визначено, що поточний навчальний рік закінчується 31.08.2024 року, то саме до цієї дати я маю право на відстрочку. На доказ того надаю довідку з (назва ВНЗ, номер довідки, якщо є, дата видачі довідки).

    Карпенко Андрій Володимирович

    НІ, ПОСТАНОВА 560 ЧІТКО КАЖЕ, ЩО ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП ОСОБИСТО.

    ВИ МОЖЕТЕ ЛИСТОМ ПРОДОБЛЮВАТИ ЗАЯВУ, ЩОБ ВАС НЕ ІГНОРУВАЛИ В ТЦКСП ТА ВИРІШИЛИ ВАШЕ ПИТАННЯ ПО СУТІ.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України