Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 07 липня 2024, питання №114525 340₴

Змінити ВОС у військовому квитки без відвідування ТЦК

Добрий день,
У військовому обліковому документі ВОС 999000а, а у "Резерві +" - ВОС 956647
1. Чи можна змінити ВОС без відвідування ТЦК? Через ЦНАП або надати лист до ТЦК?
2. Підприємство відмовляється подати документи на бронювання, через цю помилку. Вірно це?

Відповіді юристів (4)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ЗМІНА ВОС ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИМИ, ЧИННИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА.

    1.

    Військовозобов’язаних призивають на військову службу за військово-обліковими спеціальностями (ВОС). Їх визначають відповідно до офіційного переліку, затвердженого наказом Міністерства оборони України 07 вересня 2020 року №317.

    Перекваліфікація відбувається, якщо є потреба у фахівцях інших дефіцитних спеціальностей.

    Загалом чіткого й загального для всіх алгоритму дій немає, усе залежить від конкретної ситуації.

    Чинним законодавством України не передбачено, що призвати на службу у воєнний час можуть тільки за отриманою Вами військовою спеціальністю, тому вас можуть "мобілізувати" за будь-якою спеціальністю без отримання вашої згоди.

    Крім того, згідно згідно п.5 ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    5. Призов громадян на військову службу під час мобілізації або залучення їх до виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, забезпечують місцеві органи виконавчої влади та здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки або командири військових частин (військовозобов’язаних, резервістів Служби безпеки України - Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України, військовозобов’язаних, резервістів розвідувальних органів України - відповідний підрозділ розвідувальних органів України, осіб, які уклали контракти про перебування у резерві служби цивільного захисту, - відповідні органи управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ххх

    Тобто, перелік посад та необхідних спеціальностей визначається ТЦКСП за потребами воєнного часу.

    Офіцери запису завчасно приписуються до військових частин для проходження військової служби у воєнний час за посадами, передбаченими штатами воєнного часу. На військову службу під час мобілізації підлягають військовозобов'язані, які перебувають у запасі і не заброньовані за підприємствами, установами, організаціями. Мобілізація офіцерів запасу здійснюється в порядку, визначеному Законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Цей Закон визначає, що офіцери запасу призиваються до армії у загальному порядку, без особливих відмінностей від призову осіб рядового складу. Територіальні центри комплектування направляють офіцерів запасу на службу до військових частин на посади, визначені наказом Головнокомандувача Збройних сил України. Законом не передбачено, що офіцера запасу мають призвати виключно за його спеціальністю. Так само не передбачено отримання згоди від офіцера запасу на призов за іншою спеціальністю.

    Найбільше значення має те, що написано у військовому квитку. А далі – за рішенням командира у військовій частині, куди людину скерують. Єдине, коли відділу потрібен фахівець певної спеціальності, а його немає, можуть відправити на курси, щоб здобути новий фах і відповідно ВОС.

    2.

    Важливо інше - ПРИЗНАЧЕННЯ НА ПОСАДУ.

    Відповідно до Положення про проходження служби громадянами України в ЗСУ призначення на посади відпубавється відповідно до розділу "Види посад та вимоги при призначенні на посаду" п 82- 100.

    ОСОБЛИВО зверніть увагу на 83.

    83. Військовослужбовці призначаються на посади і переміщуються по службі за основною або спорідненою спеціальністю з урахуванням досвіду служби. У разі коли є потреба призначення військовослужбовців на посади за новою спеціальністю, їх призначенню на ці посади має передувати відповідна підготовка (перепідготовка). Для доукомплектування Збройних Сил України в умовах особливого періоду військовослужбовці можуть призначатися на посади, передбачені штатами воєнного часу, за новою спеціальністю з урахуванням набутого досвіду

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня. Тетяна!

    1. Чи можна змінити ВОС без відвідування ТЦК? Через ЦНАП або надати лист до ТЦК?

    На жаль, змінити ВОС дистанційно, навряд чи вдасться. Оскільки ВОС Вам потрібно змінювати саме у паперовому ВОД, а не в реєстрі.

    2. Підприємство відмовляється подати документи на бронювання, через цю помилку. Вірно це?

    Так, оскільки дані у Вашому ВОД не відповідають даним у реєстрі, що у подальшму може призвести до непостановки Вас на спеціальний облік в ТЦК.

    10. З метою погодження списки, подані в паперовій та/або в електронній формі, крім поданих засобами Порталу Дія відповідно до пунктів 4-9 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) у строк не більш як 10 робочих днів з дня їх отримання.

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) подає погоджені відповідно до абзацу першого цього пункту списки до Мінекономіки.

    11. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) Мінекономіки приймає у строк не більш як п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік".

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1) заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і перебувають на спеціальному військовому обліку;".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю Вас!

    Скоріше за все, при подачі інформації до Реєстру "Оберіг" оператори внесли невірну інформацію. Виправити даний момент можна лише через ТЦК та СП, який є одним із суб'єктів, хто заповнює дані в "Оберіг". Орієнтуватися вони будуть у першу чергу на відомості військового квитка.

    Щодо бронювання, то роботодавця цілком можливо зрозуміти. Наскільки я знаю, з ВОС 999 не бронюють, оскільки дана спеціальність не є в чистому вигляді військово-обліковою спеціальністю. Але все одно, питання складне та неоднозначне.

    У процесі бронювання Генеральний штаб має перевірити подані юридичними особами списки та ВОД на предмет відповідності наказу МОУ від 2020 року "Про затвердження переліків військово-облікових спеціальностей і штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу і тарифних переліків посад вищезазначених військовослужбовців", а також того, чи не належить дана ВОС до дефіцитної.

    На даному етапі проблема може виникнути в тому, що в багатьох військовозобов'язаних не внесено зміни до діючих ВОС. Особливо гостро постає проблема з тими, які мають ВОС 998000, 999000. Хоча в діючому переліку ВОС вони є, але під кодами: "непридатні до військової служби у мирний час, обмежено придатні у воєнний час" та "придатні".

    Такі ВОС центри комплектування мають змінити на інші відповідно до освіти, досвіду роботи тощо. Тому якщо у Вас така ВОС, Вас не мають права наразі забронювати і Вам спочатку потрібно оновити ВОС відповідно до досвіду роботи, спеціальності і так далі, тобто - ВІДВІДАТИ ТЦК ТА СП.

    Тому моя порада проста, у зв'язку із обов'язком актуалізувати ВОС, Ви повинні з'явитися до ТЦК та СП або поки забути про цю ідею, принаймні поки що.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас, пані Тетяно!

    1. Чи можна змінити ВОС без відвідування ТЦК? Через ЦНАП або надати лист до ТЦК?

    На жаль, дистанційно це питання вирішити не вдасться.

    Проте, чоловік може оформити в ЦНАП елекронний військово-обліковий документ.

    Згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Тому підприємство може внести чоловіка у список для бронювання на підставі електронного ВОД.

    2. Підприємство відмовляється подати документи на бронювання, через цю помилку. Вірно це?

    На жаль, якщо ВОС у військово-обліковому документі відрізняється від ВОС у Реєстрі - чоловіку можуть відмовити у бронюванні

    Згідно пункту 10 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану з метою погодження списки, подані в паперовій та/або в електронній формі, крім поданих засобами Порталу Дія відповідно до пунктів 4-9 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) у строк не більш як 10 робочих днів з дня їх отримання.

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) подає погоджені відповідно до абзацу першого цього пункту списки до Мінекономіки.

    Згідно пункту 11 Порядку За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) Мінекономіки приймає у строк не більш як п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024