Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 08 липня 2024, питання №114627 500₴

Як оновити дані та отримати бронювання з наявністю лише приписного?

Мені 28 років, на даний момент з військово-облікових документів лише приписне. Футбольний клуб, у якому працюю, обіцяє забронювати, але для того, щоб внести мене у списки для бронювання, мені потрібно оновити дані. Питання: Де краще оновити дані з наявністю лише приписного? Яка ймовірність того, що при оновленні у Резерв+ одразу отримаю повістку? Який має бути алгоритм дій у такому випадку? Спочатку оновити дані через ЦНАП або Резерв+, потім звернутися в ТЦК для проходження ВЛК, але з гарантійним листом клубу на бронювання?

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня!

    Де краще оновити дані з наявністю лише приписного?

    В ЦНАП або Резерв+.

    Яка ймовірність того, що при оновленні у Резерв+ одразу отримаю повістку?

    Такої імовірністі станом на зараз немає, оскільки надсилання повісток відповідно до законодавства передбачено тільки рекомендованим листом. Інша справа, що після 16.07.2024 року повістка може бути надіслана на адресу Вашого місця проживання.

    Який має бути алгоритм дій у такому випадку? Спочатку оновити дані через ЦНАП або Резерв+, потім звернутися в ТЦК для проходження ВЛК, але з гарантійним листом клубу на бронювання?

    На жаль, лист не надасть Вам гарантії, що ТЦК не видасть мобілізаційне розпорядження. Для військкомату підтвердженням Вашого права на відстрочку є витяг Мінекономіки, тому, при явці до ТЦК присутній великий ризик бути мобілізованим.

    Якщо після оновлення даних підтягнеться е-ВОД із заначенням назви ТЦК, у якому Ви перебуваєте на обліку, званням та ВОС, то в принципі Ваш роботодавець може Вас забронювати по е-ВОД.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    7. Військово-обліковий документ в електронній формі формується на безоплатній основі за бажанням особи після проходження нею електронної ідентифікації та автентифікації.

    Формування та відображення військово-облікового документа в електронній формі здійснюється автоматично за умови підключення електронного пристрою до Інтернету та наявності у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей, визначених у пункті 8 цього Порядку.

    8. У військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений документ (далі — QR-код військово-облікового документа)

    QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військовообліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.

    Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Яна Клієнт 2 місяці тому

      Як порадите діяти в такій ситуації?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я пораджу не йти до ТЦК з рекомендаційним листом. Є багато випадків, коли чоловіків мобілізовували. Можливо, Ваш випадок і не буде таким і все пройде, як задумано, проте все ж таки ризик залишається. На жаль, дізнатись про це Ви зможете лише в ТЦК.

        З приписним свідоцтвом Вас точно не забронюють, якщо підтягнеться е-ВОД з усіма необхідними даними для бронювання, то роботадавець, а принципі, може Вас забронювати. В іншому випадку, мені не зрозуміло, для чого е-ВОД надали "однакову юридичну силу з паперовим ВОД".

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Ви можете спробувати оформити Електронний військово-обліковий документ в ЦНАПі https://www.kmu.gov.ua/news/elektronnyi-viiskovo-o...

    Проте, якщо в Реєстрі буде недостатньо даних про Вас - то без явки до ТЦК новий ВОД Ви не оформите.

    Згідно пунтку 11 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану лише Витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Гарантійний лист або інші документи, які надає підприємство - не підтверджує надання відстрочки, тому ТЦК може не взяти його до уваги і з великою ймовірністю після проходження ВЛК вруче повістку на відправку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    26%

    Вітаю Вас!

    Мені 28 років, на даний момент з військово-облікових документів лише приписне. Футбольний клуб, у якому працюю, обіцяє забронювати, але для того, щоб внести мене у списки для бронювання, мені потрібно оновити дані. Питання: Де краще оновити дані з наявністю лише приписного? Яка ймовірність того, що при оновленні у Резерв+ одразу отримаю повістку? Який має бути алгоритм дій у такому випадку? Спочатку оновити дані через ЦНАП або Резерв+, потім звернутися в ТЦК для проходження ВЛК, але з гарантійним листом клубу на бронювання?

    Ваша ситуація станом на зараз не має практичного вирішення. Всі варіанти, так чи інакше, не є 100 % безпечними.

    Для бронювання Ви повинні мати паперовий військово-обліковий документ, дані якого (номер, серія, дата видачі) подаються до органу бронювання. ЦНАП може надати Вам електронний ВОД, але за ними наразі не бронюють, на жаль. Крім того, Вам мають присвоїти звання, що є обов'язковим для бронювання. Цього зробити без ТЦК Ви ніяким чином не зможете.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 2023 р. № 76 Київ

    Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час

    "...3. Керівники органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій відповідають за включення військовозобов’язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам та з обліковими документами відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки, розвідувального органу Міноборони, в яких вони перебувають на військовому обліку, здійснюється в установленому законодавством порядку.

    8. ... Список подається в електронній формі засобами Порталу Дія (у разі наявності технічної можливості) відповідно до Порядку бронювання засобами Єдиного державного вебпорталу або у паперовій та/або електронній формі за формою згідно з додатком 1 разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2.

    В обґрунтуванні зазначається інформація про:

    дату прийняття і номер рішення центрального органу виконавчої влади, що здійснює керівництво Збройними Силами, іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, СБУ, Мінстратегпрому про визначення підприємства, установи та організації критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період.

    відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам..."

    На жаль, але у такій ситуації доволі складно знайти більш-менш безпечний варіант для отримання ВОД, а потім - бронювання. Дійсно, з гарантійними листами також бувають негативні моменти, особисто знаю не про один такий. Радив би зосередити увагу на інших підставах для відстрочки, які не залежать від ТЦК.

    Хоча, відверто кажучи, Закон надає Вам певні безпечні сценарії:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 560 Київ

    Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    68. У мирний час під час визначення призначення резервіста або військовозобов’язаного на особливий період та включення його до складу військових команд для комплектування військових частин (установ) вони проходять медичний огляд, за результатами якого таким особам оформляється довідка з висновком щодо придатності до військової служби. Строк дії такої довідки становить п’ять років. Придатним до військової служби резервістам та військовозобов’язаним вручається мобілізаційне розпорядження.

    69. Резервісти та військовозобов’язані, які в мирний час були призначені на комплектування військових частин (установ) з врученням мобілізаційних розпоряджень під час мобілізаційного розгортання Збройних Сил та інших військових формувань, призиваються на військову службу під час мобілізації, на особливий період за результатами раніше пройдених медичних оглядів та їх опитування про наявність або відсутність скарг на стан здоров’я. Резервісти або військовозобов’язані, у яких відсутні скарги на стан здоров’я, на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду не направляються.

    Особи, які не проходили медичний огляд або в яких закінчився строк дії рішення (постанови) про придатність до військової служби, направляються на військово-лікарську комісію.

    Громадяни України, які перебувають на військовому обліку та з набранням чинності Указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, прибули до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для уточнення своїх облікових даних (адреси місця проживання, номерів засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності) та інших персональних даних), на медичний огляд не направляються. На медичний огляд громадяни, які уточнили свої облікові дані, викликаються повісткою.

    У разі проходження резервістами та військовозобов’язаними медичного огляду під час мобілізації та/або воєнного стану строк дії довідки з висновком щодо придатності до військової служби становить один рік.

    Процедура надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з бронюванням та відстрочки, передбаченої підпунктами 16-23 пункту 1 додатка 5, не передбачає направлення на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    24%
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, ЯНА!

    Як правило усім особам, які по досягненню 25 (27 років) по досягненню відповідного віку не встали на облік військовозобов"язаних - видає запис - "Дані не повні, зверніться до ТЦК та СП за місцем перебування на обліку". Тож 50 на 50, що Вам не вдасться оновити дані без ТЦК.

    А ТЦК звісно пошле на ВЛК одразу і Ви не встигнете забронюватися.

    Тож звісно можете спробувати оновити дані через Резерв+, але позиція у ТЦК така, що вони ніякі броні та інші речі не визнають, навіть коли самі поставили на потрібний облік людей по досягненню віку. Є навіть відповідна практика судова, де суди стають на бік людей, вказуючи, що в Резерв+ вказано дату постановки на облік військовозобов"язаний і що законодавство не визначає детальної процедури переходу на іншу категорію обліку при досягненні 25 (27) років.

    Тож скоріш за все для Вас буде оптимальним варіантом не нагадувати про себе та мати надію, що про Вас ТЦК та СП самі не згадають.

    Всі інші варіанти пов"язані з ризиком, власне як і варіант не нагадувати про себе. Де ризики більші - залежить від багатьох факторів. По кожному з них може пощастити, а може й ні.

    В будь-якому разі відповідальності окрім штрафів не буде. Та й навіть у разі штрафів можна оскаржувати і пояснювати, що Ви не юрист, а спортсмен і не зобов"язані розбиратися у хитросплетеннях законодавства... Вам повісток не надходило... На обліку перебуваєте з 18 років... Про те, що треба ставати на облік інший - також Вас військокомат чи його наступник ТЦК та СП не повідомляв. Все.

    Дуже прикро, що у нас законодавтво не схоже на США... там немає ганебної статті як в нашій соціалістичній Конституцій створеній українськими комуністами - щодо "Незнання законів не звільняє від відповідальності". Уже б тоді ввели обов"язковість здобуття усіма громадянами вищої юридичної освіти. Щоб замість життя своїм життям - знати закони...

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Бронювання є різновидом відстрочки передбаченої ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Для оформлення бронювання Вам необхідно перебувати на військовому обліку та мати дійсний ВОД.

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559:

    Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Тобто для отримання ВОД Вам необхідно подати заяву до ТЦКСП.

    Також за допомогою застосунку Резерв + Ви зможете сформувати Е-ВОД.

    Військово-обліковий документ на бланку видається особі під особистий підпис, крім випадків, визначених в абзаці другому пункту 17 цього Порядку, у відомості видачі військово-облікових документів на бланку за формою згідно з додатком 2 з одночасним доведенням правил військового обліку.

    Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами: Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка; Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони; Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    Згідно з п. 69 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560:

    процедура надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з бронюванням та відстрочки, передбаченої підпунктами 16-23 пункту 1 додатка 5, не передбачає направлення на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України