Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 08 липня 2024, питання №114667 350₴

У чоловіка є вже прострочена повістка, як оновити дані в ТЦК? Він не рахується як у розшуку?

Доброго дня!
Чоловік рік тому отримав повістку.
Як зараз йому оновити дані?
1) Чи є штрафи за неявку по тій повістці?
2) Чи немає у нього статусу "В розшуку"?
3) Чи є якась загроза для нього у вигляді штрафу/крим./адмін.відповідальності?
4) Чи не прискорить це його мобілізацію.

У воєнному квитку він обмежено придатний.
Є вже ряд хвороб, згідно яких він не придатний, але без офіційних документів.
Боїмося, що через цю повістку і не дивлячись, і без ВЛК його "приймуть"(.

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    1. Якщо до цього моменту Ви не отримували штрафу, наразі строки для притягнення чоловіка до відповідальності сплили.

    ЗВЕРТАЮ УВАГУ!!!

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Фактично станом на зараз строки притягнення Вас до відповідальності вийшли. Якщо ТЦК накладе на Вас адміністративне стягнення, радив би Вам його оскаржувати.

    2. Дану інформацію дізнатися не так просто. Доступу у юристів до баз "Армор", "Оберіг" немає.

    3. Наразі я не бачу такої загрози. Але уточнивши дані, вірогідність того, що йому з часом прийде поштова повістка, зростає.

    4. Теоретично - це можливо.

    Якщо Ви маєте проблеми зі здоров'ям, раджу терміново оновлювати медичні документи.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1) Чи є штрафи за неявку по тій повістці?

    Повістка була вручена під особистий підпис?

    Згідно статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Тому, якщо пройшов рік від дати вказаної в повістці - строк притягнення до адміністративної відповідальность сплив, і чоловіку не повинні виписати штраф.

    2) Чи немає у нього статусу "В розшуку"?

    Це залежить від того звертався ТЦК до поліції чи ні.

    Якщо ТЦК хотіло притягнути чоловіка до адміністративної відповідальності за статтею 210-1 КУпАП їм потрібна була особиста присутність чоловіка. Для того щоб знайти його та доставити до ТЦК вони могли звернулися до поліції, яка могла внести його в свою базу АРМОР, а ТЦК поставили собі відмітку про те, що він знаходиться в розшуку.

    Даний розшук це не досудове розслідування кримінального правопорушення, це просто помітка про те, що у ТЦК немає про чоловіка ніякої інформації.

    Чоловік може звернутися в ЦНАП та отримати Витяг з Реєстру військовозобов'язаних - там буде інформація в розшуку він чи ні.

    3) Чи є якась загроза для нього у вигляді штрафу/крим./адмін.відповідальності?

    Скоріш за все строки до адміністративної відповідальності за неявку по повістці сплили, тому його не повинні притягнути до адміністративної відповідальності.

    4) Чи не прискорить це його мобілізацію.

    Це не прискорить мобілізацію. Проте, якщо в чоловіка немає підстав для відстрочки або медичних документів, які підтверджують його непридатність - то після проходження ВЛК йому можуть вручити повістку на відправку.

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Перш за все потрібно, щоб діагнози чоловіка були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Якщо чоловік явиться до ВЛК без медичних документів, то існує ризик, що лікарі ВЛК автоматично запишуть його в категорію придатних. Якщо чоловік натрапить на відповідального лікаря, то його направлять на додаткові обстеження в заклад охорони здоров'я.

    Згідно пункту 3.11. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України у разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1.

    За неявку по повістці - АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ.

    Після 18 травня 2024 року суми штрафів за ухилення від мобілізації становлять:

    • від 17 000 до 25 000 грн – за перше правопорушення;
    • від 34 000 до 59 500 грн – для посадових і юридичних осіб.

    2.

    СТАТУС "В РОЗШУКУ " МОЖНА ПОБАЧИТИ ТІЛЬКІ ПРИ ОНОВЛЕННІ ДАНИХ.

    3.

    ЗА ІГНОРУВАННЯ ПЕРШОЇ ПОВІСТКИ - ШТРАФ. КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНА.

    4.

    НАЯВНІСТЬ СТАТУСУ " В РОЗШУКУ " ПРИСКОРИТЬ МОБІЛІЗАЦІЮ В РАЗІ ПЕРЕВІРКИ ДОКУМЕНТІВ ПРЕДСТАВНИКАМИ ТЦКСП АБО ПОЛІЦІЇ.

    5.

    Україні скасували статус "обмежено придатний". З середини травня і протягом дев'яти місяців такі військовозабовязані мають пройти повторну військово-лікарську комісію. Це передбачає Законом про забезпечення прав військових на соціальний захист, який набув чинності 4 травня. Після перекомісії обмежено придатні отримають новий статус.

    Відповідно до закону, для військовозобов'язаних тепер є лише два статуси – «придатний» чи «непридатний». Але скасування «обмеженої придатності» не означає автоматичного присвоєння іншого статусу – рішення прийматиметься за підсумками повторного проходження військово-лікарської комісії.

    У законі йдеться, що обмежено придатні громадяни мають пройти повторну ВЛК протягом дев'яти місяців після набуття ним чинності – тобто до 4 лютого 2025 року.

    Повторна ВЛК може визнати обмежено придатних військовозобов'язаних або непридатними з виключенням з військового обліку або придатними (тоді вони зможуть проходити службу).

    ІНІЦИАТИВНО ЙТИ ДО ТЦКСП ДЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ НЕ ПОТРІБНО - ЧЕКАЙТЕ НА ПОВІСТКУ.

    !!! ЩОБ ЗРОЗУМІТИ СТАТУС ВАШОГО ЧОЛОВІКА, ЙОМУ ПОТРІБНО ОНОВИТИ ДАНІ АБО ЧЕРЕЗ РЕЗЕРВ +, АБО В ЦНАП.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Катерина!

    1) Чи є штрафи за неявку по тій повістці?

    За неявку по повістці передбачений адмінистративний штраф за статтею 210-1 КУпАП. Сума штрафу становить від 17000 грн. до 25500 грн.

    Проте, стаття 38 КУпАП зазначає наступне:

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210 - 1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Отже, якщо із дати явки за повісткою у минулому році пройшло вже більше року, то чоловіка не мають права притягнути до відповідальності.

    2) Чи немає у нього статусу "В розшуку"?

    На це питання Вам ніхто не відповість. Дізнатись про це самостійно чоловік може або оновивши дані через Резерв+ чи ЦНАП, або направивши відповідну заяву до поліції.

    3) Чи є якась загроза для нього у вигляді штрафу/крим./адмін.відповідальності?

    Загрози кримінальної відповідальності у чоловіка немає, оскільки він не ухилявся від мобілізації. Кримінальна відповідальність за статтею 336 ККУ передбачена за неявку по мобілізаційному розпорядженню.

    Щодо адмінистративної відповідальності, то відповів Вам вище. Якщо ТЦК все ж таки винесе постанову про притягення до адмінистративної відповідальності за статтею 210-1 КУпАП, чоловік зможе оскаржити останню упродовж 10 днів в судовому порядку.

    4) Чи не прискорить це його мобілізацію.

    Прискорити мобілізацію чоловіка може явка до ТЦК самостійно або по повістці, проходження ВЛК та у разі визнання чоловіка "придатним до служби" або "придатним до служби у ТЦК" отримання мобілізаційного розпоряження. Звичайно, це за умови, якщо чоловік немає підстави для відстрочки.

    У будь якому випадку, оновлення даних чи неоновлення, з 16 травня ТЦК надсилатиме повістки рекомендованим листом або на адресу реєстрації (у разі неоновлення даних), або на адресу фактичного місця проживання (у разі оновлення даних).

    Якщо чоловік має певний перелік хвороб, то йому обов'язково необхідно пройти повне обстеження та мати на руках висновки профільних лікарів (бажано з державної лікарні) при проходженні ВЛК, інакше ВЛК просто визнає його "придатним".

    Ви повинні розуміти, що, на жаль, призвати чоловіка не зможуть лише за наявності підстави для відстрочки або, якщо ВЛК визнає його непридатним до служби з виключенням з обліку. Навіть за умови рішення ВЛК "придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони", чоловік все одно підлягатиме мобілізації.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    СТУПІНЬ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВЛК.

    За Законом "Про військовий обов'язок і військову службу" військова служба – це діяльність людей, яким стан здоров'я дозволяє виконувати всі свої обов'язки.

    ххх

    Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 року № 402

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    1.2. Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

    Додаток 1

    до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    Стаття 30: Включено: порушення рефракції та акомодації Н52 (гіперметропія, міопія, астигматизм, анізометропія, пресбіопія та інше)

    РОЗКЛАД

    хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

    Додаток 2

    до Положенняпро військово-лікарську експертизув Збройних Силах України

    ПОЯСНЕННЯ

    щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ ФАХІВЦЯ, КОТРИЙ ВИВЧИТЬ СТАН ВАШОГО ЧОЛОВІКА ТА ПРОАНАЛУЗУЄ ЙОГО ВІДПОВІДНІСТЬ ПОЯСНЕННЯМ (Додаток 2 Наказу # 402).

    ЗРОБИТИ ЦЕ ОНЛАЙН НЕ ЗМОЖЕ НАВІТЬ ЛІКАР.

    Турчин Ярослав
    100%
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ДОБРОЇ НОЧІ, пані КАТЕРИНО!

    Якщо вже опинились в такій ситуації, то краще залишити як є. Якщо є ряд хвороб, то можна спробувати оформити хоча б 3 групу інвалідності. Якщо хвороби навіть сімейний лікар та ЛКК лікарні не визнає за достатні, то отримати виключення на ВЛК марно й думати отримати. Особливо в Харкові.

    Особливості роботи та положення про Резерв+ засекречені під грифом ДСК (для службового користування), тому напевно Вам лише практикуючі роботу з базою співробітники ТЦК можуть сказати що вони бачать і можуть, а що ні. Судячи по побічним ознакам, ніякі дані автоматично у Реєстр не підтягнули... Лише ті наївні люди, які оновили дані і зайшли під своїм ЕЦП - створюють кабінет і ТЦК туди підтягує необхідні дані зі своїх архівів та Реєстру.

    Проте на окремих людей дані там вже є до реєстрації. Тому тут під питанням.

    Якщо оновлювати дані через Резерв+, то вказуйте там не фактичну адресу місцезнаходження, бо може бути "бусифікація" на дом.

    По можливоств подбайте про наявність медичних документів... при чому це мають бути не лише приватні клініки, адже до них відношення неоднозначне і можуть не визнати такі документи.

    Усі наявні діагнози та документи (їх копії) бажано підшити у медичну картку у дільничного лікаря та водночас, щоб вона внесла необхідні записи до ЕСОЗ (Електронної системи охорони здоров"я) через застосунок-посередник... як правило це Helsi.

    Резерв+ єдиний варіант перевірити розшук (звісно якщо немає знайомих в поліції). Іншим чином Ви не дізнаєтесь чи є незаконний розшук по лінії ТЦК.

    Формально до лютого 2025 року Ваш чоловік нічого окрім оновлення даних не порушує... адже саме до цього строку обмежено придатні мають пройти переогляд. І то, це має забезпечити ТЦК, а не сама людина.

    Після оновлення поштової адреси - може прийти повістка на таке "оновлення даних".

    Розклад хвороб абсолютно адаптований до війни... придатні у тій чи іншій мірі майже усі, хто самостійно пересувається, все бачить, чує і усвідомлює свої дії... Ось тому я й кажу, що навіть у "корупційних" МСЕК легше отримати інвалідність, ніж у ВЛК непридатність з виключенням з обліку.

    Зараз гостра фаза перед переговорами про завершення війни, які орієнтовно будуть в березні - квітні 2025 року, тому безглуздно в останні місяці війни йти "на м"ясо" без зброї, без амуніції.. Навіть діючі 14 резервних бригад за офіційною інформацією влади немає чим снаряджати і озброювати.. а що вже казати про нових "відловлених та бусифікованих" на вулицях.

    До весни якщо є змога зачекати, то почекайте. Масових штрафів не буде. Як бачите Вас он і не оштрафували за повістку. Проте, можливо внесли в базу МВС по розшуку для доставки в ТЦК. Якщо майна і грошей на рахунках немає, то перейматися і за штрафи сенсу немає. Якщо є, можна працювати по штрафам, адже як і поліція - штрафи оформлюються бездарно (рівень кваліфікації юристів у них як і у поліції - дуже низький), з грубим порушенням строків притягнення до відповідальності та процедури винесення постанов. Тому вони потім з легкістю збиваються в судах.

    Хай щастить Вам та Вашому чоловіку!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Відповідальність за Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку визначена ст. 210 КУпАП:

    «Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.»

    Штраф має бути сплачений порушником:

    - не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу,

    - а в разі оскарження такої постанови - не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення (ст. 307 КУпАП).

    Штраф, накладений за вчинення адміністративного правопорушення, вноситься порушником в установу банку України, за винятком штрафу, що стягується на місці вчинення правопорушення, якщо інше не встановлено законодавством України.

    У разі несплати правопорушником штрафу у зазначений строк, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом (ст. 308 КУпАП).

    У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується:

    -подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті КУпАП та зазначеного у постанові про стягнення штрафу;

    -витрати на облік зазначених правопорушень.

    Примусові заходи включають звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно боржника, а також на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи. У разі відсутності у боржника достатніх коштів та цінностей для задоволення вимог стягувача, стягнення звертається на інше майно.

    Тобто якщо відносно Вашого чоловіка була винесена постанова про накладення адміністративного штрафу - Ви б про це вже знали.

    Я допускаю, що постанови не має.

    Також зверніть увагу, що згідно з ст. 38 КУпАП адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України