Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 09 липня 2024, питання №114788 340₴

Штраф за порушення військового обліку

Мені 20 років. Немає приписного і воєнно облікових документів. Мені не приходило повісток, і я не знав що не знаходжусь на обліку поки не зареєструвався в Резерв+. Самостійно прийшов у тцк, сказали що мене немає в базі і на обліку. Сказали приходити через декілька днів, платити штраф 17 тис. і ставати на облік. Чи порушив я закон, і чи маю я платити цей штраф? До війни я мав проходити міську комісію щоб визнали непридатним, але мене не викликали. В них повинні були залишитись мої документи, але вони кажуть що в них нічого немає.

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Положення статей 210, 210-1 КУпАП не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    При цьому КУпАП передбачені строки для накладення адміністративного стягнення:

    «Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    У разі закриття кримінального провадження, але за наявності в діях порушника ознак адміністративного правопорушення, адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня прийняття рішення про закриття кримінального провадження.»

    Раджу звернутися до адвоката за місцем Вашого перебування.

    Нехай ознайомиться з матеріалами адміністративної справи.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно Правил військового обліку призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:
    • перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання.
    • прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів.
    Згідно статті 14 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"

    1. Взяття громадян України на військовий облік призовників проводиться з метою визначення наявних людських ресурсів, ступеня їх придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей.

    2. Взяття громадян України на військовий облік призовників здійснюється у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    3. Щороку протягом січня - березня беруться на облік громадяни України чоловічої статі, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років.

    4. Не підлягають взяттю на військовий облік призовників громадяни України, які відбувають покарання в установах виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру.

    5. Органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, заклади освіти незалежно від підпорядкування і форми власності щороку у строки та в порядку, встановлені Кабінетом Міністрів України, зобов’язані подавати до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки списки громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік призовників.

    6. Для взяття на військовий облік призовників громадяни України зобов’язані особисто прибути до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строк, визначений у повістці, та подати необхідні документи, перелік яких установлюється Міністерством оборони України.

    Отже, прибути до ТЦК для взяття на військовий облік призовників Ви мали у строк, який вказаний у повістці. Якщо повістку Вам не вручали - відповідно ТЦК проявило бездіяльність і Вас не мають права притягувати до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.

    Крім того, згідно статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Так як Ви не стали на військовий облік ще три роки назад - строк притягнення до адміністративної відповідальность сплив, тому Вам не повинні виписати штраф.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олександре!

    Для взяття на військовий облік ТЦК повинен був надіслати Вам повістку. Ви отримували останню?

    Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок та віськову службу":

    3. Щороку протягом січня - березня беруться на облік громадяни України чоловічої статі, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років.

    6. Для взяття на військовий облік призовників громадяни України зобов’язані особисто прибути до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строк, визначений у повістці, та подати необхідні документи, перелік яких установлюється Міністерством оборони України.

    Щодо адмінистративного штрафу, то стаття 38 КУпАП зазначає наступне:

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210 - 1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Отже, навіть за умови винесення постанови про притягнення Вас до выдповідальності, Ви зможете оскаржити її у судовому порядку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    На мою точку зору, Ви можете спробувати оскаржити штраф.

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    АЛЕ ЗВЕРТАЮ УВАГУ!!!

    Стаття 38. Строки накладення адміністративного стягнення

    ...

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    Фактично станом на зараз строки притягнення Вас до відповідальності вийшли. Якщо ТЦК накладе на Вас адміністративне стягнення, радив би Вам його оскаржувати.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    50%
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС! Це нахабне здирництво з боку ТЦК.

    Строк притягнення до відповідальності давно пройшов, бо він становить 1 рік від моменту обов"язку стати на облік... Тобто 17 років + 1 рік...

    Які штрафи?! Це повне беззаконня.

    Майже 100 % скасування штрафу в суді. І ще. Що значить плати штраф?! Може в ТЦК там вже касовий апарат по штрафам завівся?! Таке собі навіть поліція не дозволяє.

    Хай видають постанову на руки і Ви оскаржите її в суді.

    Згідно зі ст. 288 КУпАП, постанову, винесену іншим, ніж суд, органом, про накладення адміністративного стягнення може бути оскаржено до вищого органу (вищій посадовій особі) або до суду. СТРОК ОСКАРЖЕННЯ постанови про накладення штрафу становить ДЕСЯТЬ ДНІВ від дня винесення постанови.

    У разі пропущення строку оскарження з поважних причин, до таких відносить, наприклад, хворобу або відрядження або неотримання копії постанови в момент її складення, строк оскарження може бути поновлений судом за заявою особи, щодо якої винесена постанова.

    Уважно слідкуйте і проставляйте дату в примірнику протоколу, який залишається в ТЦК. Можуть замість Вас намалювати дату отримання заднім числом, що нівелює право на оскарження.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання

Исключение с учёта при наличии сдвг и панических атаках

Добрый день, у меня псориаз и сдвг, коррекцию поведения прохожу в https://evolution.org.ua/ - повестки небыло но возможно ли исключение из облика? тоесть стать непригод...

05 жовтня 2024 Андрей, м. Київ

2 відповідi

Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України