Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 13 липня 2024, питання №115319 350₴

знятий з обліку наказ №342, краще оновлювати дані через рзерв+ чи ні?

Добрий день, знятий з військового обліку за нак. МОУ№35-2002р. на підставі нак 342 п.5 пп2. в 2013 році медичною комісією визнаний обмеженопридатним за гр. І ст. 62 в розкладу хвороб нак. МО України 2008р. №402. в військоматі не був з моменту отримання військового квитка (січень 2014). Адресу прописки не змінював, змінив номер телефону та роботу. відповідно того, що нак №342 втратив чинність в 2015 році, то щоб стати на облік я мав/маю сам прийти в тцк та сп(військомат) чи чекати повістки, чи автоматично з відміною цього наказу мене поставили на облік? згідно постанови № 560 мають оновити дані військовозобов'язані чи ті хто на обліку? Якщо я знятиий то оновлювати дані не маю чи маю оскільки я військовозобов’язаний? якщо я не на обліку а оголошено мобілізацію то виходить я вже вчинив адміністративне правопорушення згідно 210 кУпап. якщо оновлю данні через резерв + мені напише не на обліку, зверніться в тцк та сп. щоб стати на облік мені буде необхідно пройти влк і висока імовірність отримати одразу повістку на відправку ще й штраф що не став на облік. якщо не оновлю дані ці правопорушення додаються? тобто я отримую штраф за те, що не перебуваю на обліку та не оновив дані чи це одне правопорушення і штраф один? якщо оновлю дані то буде один штраф за те, що не став на облік? але так я можу привернути до себе увагу? як краще бути в моєму випадку оновлювати дані чи не оновлювати?

Відповіді юристів (18)

    Турчин Ярослав Олександрович
    10%

    ДОБРОГО ДНЯ, СЕРГІЮ!

    Звісно, що не потрібно оновлювати дані, адже Ви не перебуваєте на військовому обліку що саме по собі виключає обов"язок уточнювати дані.

    Нааразі вимагають оновити дані на підставі абзацу 4 пункту1 частини 2 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення"Закону № 3633-IX (більш відомого як законопроект № 10449), який набув чинності з 18.05.2024 р., де зазначено: «громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані».

    Як бачимо, обов"язок оновлення законом встановлено не для військовозобов"язаних громадян у віці від 18 до 60, а саме для тих, хто перебуває на військовому обліку.

    Жодної відповідальності за неоновлення даних не буде навіть у тих, хто перебуває на обліку в ТЦК. Юристи вже розклали законодавство на молекули і встановили, що Міністерство оборони розробляючи санкції – допустили фатальну помилку і тепер не можна притягнути до відповідальності будь-кого за неоновлення даних.

    Юристи Міноборони допустили фатальну помилку, яка не дозволить ТЦК на законних підставах притягати людей до будь-якої відповідальності за неоновлення даних, адже в законі (ст. 27 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію") чітко прописано, що відповідальності підлягають люди, які неоновлять (не уточнять) дані відповідно до ч. 10 статті 1 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу", ч. 3 ст. 22 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    При цьому там йде мова, що дані мають бути оновлені протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України.

    Указ про мобілізацію набув чинності ще в лютому 2022 року, а закон про обов"язок уточнити дані - набув чинності 18 травня 2024 року.

    Тобто такий обов"язок не виникає у громадян України на підставі ч. 3 ст. 22 Закону, адже після його прийняття Верховна Рада мобілізацію не затверджувала, а президент її не оголошував.

    Нааразі ж вимагають оновити дані на підставі абзацу 4 пункту1 частини 2 розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення"Закону № 3633-IX (більш відомого як законопроект № 10449), який набув чинності з 18.05.2024 р., де зазначено: «громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані».

    За це порушення законом відповідальності не передбачено взагалі.

    Тож у Вашому випадку - оновити дані, навпаки Ви створите собі проблеми і потенціальні можливості для штрафування з порушенням закону щодо неперебування на обліку.

    Тож не переймайтеся оновленням і живіть собі спокійно, а то знайдете собі пригод відповідальністю та страхом неоновлення!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    • Сергій Клієнт 3 місяці тому

      дяку за консультацію, а як бути з тим, що я не на обліку? штраф буде все одно, хоч з'явлюсь хоч не з'явлюсь в тцк? і чи є обов'язок стати на облік до 16 липня?

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Ви зняті з обліку. Як наслідок дані можете не оновлювати.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21 березня 2024 року № 3621-IX Громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Тобто у Вас дуже скоро визвуть на проходження ВЛК.

    Ви повинні бути до цього готові.

    • Сергій Клієнт 3 місяці тому

      дяку за консультацію, а як бути з тим, що я не на обліку? штраф буде все одно, хоч з'явлюсь хоч не з'явлюсь в тцк? і чи є обов'язок стати на облік до 16 липня?

      • Богун Сергій Павлович
        10%

        Не буде штрафу. Ви були зняті з обліку згідно законодавства.

        Тобто у Вас не має складу адміністративного правопорушення.

        • Сергій Клієнт 3 місяці тому

          тобто навіть якщо я був обмежено придатним, то не мав без повістки ставати на облік навіть при оголошенні загальної мобілізації? адже я був визаний обмежено придатним на підставі статті 62в? в 23 роки видали цей військовий квиток і більше я там не був в 27 не оновлював ні про які зміни не повідомляв (номер телефону, місце роботи)

          • Богун Сергій Павлович
            10%

            Порядок дій визначений ст. 22 Закону про мобілізацію.

            Вас повинні були визвати повісткою.

            • Сергій Клієнт 3 місяці тому

              а як стосовно статті 10 закону України Про військовий обов'язок і військову службу

              10. Громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік, перебувають на військовому обліку призовників або у запасі Збройних Сил України, у запасі Служби безпеки України, розвідувальних органів України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані:

              уточнити протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, свої персональні дані через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки;

              я розумію, що мобілізація була оголошена законом в лютому 2022 року, а закон прийнятий 16 травня 24 року, але чи являюсь я порушником закону відповідно цього закону, оскільки дані я не уточнив і не оновив?, відповідно закону 3633-IX ви відповіли, дякую?

          • Богун Сергій Павлович
            10%

            У Вас пройшли всі строки давності щодо можливого притягнення до адміністративної відповідальності. Закон зворотньої сили не має. Є позитива судова практика з питання стягнення адміністративних штрафів.

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня)

    лише громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Тому, якщо Вам належним чином не вручать повістку - йти до ТЦК не потрібно, адже Ви не перебуваєте на військовому обліку.

    Проте, Ви визнані обмежено придатним у військовий час, тому підлягаєте медичному переогляду протягом 9 місяців.

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text, згідно даного закону термін обмежено придатний вже не застосовується.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону 3621-IX:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, ПРОТЯГОМ ДЕВ'ЯТИ МІСЯЦІВ з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Вже відбулися зміни до Наказу МОУ 402, в якому обмежену придатність виключили з постанов ВЛК та розпочався переогляд на підтвердження придатності до служби тих людей, які були визнані обмежено придатними. Порядок оповіщення військовозобов’язаних (резервістів) та їх прибуття до ТЦК передбачений постановою КМУ № 560.

    Так як Вас визнали обмежно придатним - Ви підлягаєте переогляду, проте у Вас є обов'язок це зробити протягом 9 місяців.

    Щоб Вас не мобілізували Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” або якщо ВЛК визнає Вас непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку.

    При зустрічі з представниками ТЦК на вулиці (незалежно від того онивите дані чи ні) Вам з великою імовірністю видадуть повістку на уточнення даних. За відмову від повістки - представники поліції, які знаходяться разом з ТЦК, мають повноваження провести адміністративне затримання (скласти протокол, повідомити Ваших родичів і адвоката) та доставити до ТЦК

    Згідно пункту 54 постанови КМУ 560

    Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть на законних підставах затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    Але, згідно статті 261 КУпАП під час затримання повинен бути складений протокол, поліцейські повинні повідомити Ваших родичів та Вашого правозахисника (або центр безоплатної правової допомоги)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Сергій Клієнт 3 місяці тому

      дяку за консультацію, а як бути з тим, що я не на обліку? штраф буде все одно, хоч з'явлюсь хоч не з'явлюсь в тцк? і чи є обов'язок стати на облік до 16 липня?

      • Дерій Владислав Олегович
        10%

        Згідно правил військового обліку військовозобов'язані повинні прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів.

        Тому, якщо Вам не вручили повістку - самостійного обов'язку прибути до ТЦК у Вас немає.

        • Сергій Клієнт 3 місяці тому

          а як стосовно статті 10 закону України Про військовий обов'язок і військову службу

          10. Громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік, перебувають на військовому обліку призовників або у запасі Збройних Сил України, у запасі Служби безпеки України, розвідувальних органів України чи проходять службу у військовому резерві, зобов’язані:

          уточнити протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, свої персональні дані через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки;

          я розумію, що мобілізація була оголошена законом в лютому 2022 року, а закон прийнятий 16 травня 24 року, але чи являюсь я порушником закону відповідно цього закону, оскільки дані я не уточнив і не оновив?, відповідно закону 3633-IX ви відповіли, дякую?

          • Дерій Владислав Олегович
            10%

            Ви нічого не порушуєте, адже :

            1. Мобілізація була оголошена ще в 2022 році

            2. В 2024 році уточнювати інформацію потрібно лише тим громадянам, які перебувають на військовому обліку

            3. ТЦК може знайти самостійно необхідну інформацію з інших реєстрів (податкова, мвс, реєстр територіальної громади та ін.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Сергію!

    Адресу прописки не змінював, змінив номер телефону та роботу. відповідно того, що нак №342 втратив чинність в 2015 році, то щоб стати на облік я мав/маю сам прийти в тцк та сп(військомат) чи чекати повістки, чи автоматично з відміною цього наказу мене поставили на облік?

    Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів".

    Отже, для постановки на облік Ви повинні були з'явитись до ТЦК за повісткою. Щодо автоматичного поновлення на обліку, то й таке може бути, проте, звідки Ви повинні були дізнатись таку інформацію, якщо не отримували повістки на уточнення даних?

    згідно постанови № 560 мають оновити дані військовозобов'язані чи ті хто на обліку?

    Дані повинні оновити громадяни України, які перебувають на обліку в ТЦК.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані"

    Якщо я знятиий то оновлювати дані не маю чи маю оскільки я військовозобов’язаний?

    У відповідності із Законом України 3633-IX не повинні.

    Згідно Правил військового обліку повинні:

    "уточнити протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, свої персональні дані через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки".

    Проте, дані Правила набули чинності з 18 травня, а Указ Президента про оголошення мобілізації відбувся у 2022 році.

    якщо оновлю дані то буде один штраф за те, що не став на облік? але так я можу привернути до себе увагу? як краще бути в моєму випадку оновлювати дані чи не оновлювати?

    У будь якому випадку Вас очікує повістка або при зустрічі з групою оповіщення, або рекомендованим листом.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням (поштовим відправленням з оголошенням цінності з описом вкладення) з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ надсилається адресату не пізніше ніж протягом наступного дня після підпису повістки відповідним керівником. При цьому день явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного визначається не раніше чотирнадцятого дня від дня надсилання повістки засобами поштового зв’язку рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

    Не бачу підстави для притягнення Вас до адмінистративної відповідальності наразі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клієнт 3 місяці тому

      дякую за консультацію, чи правильно я Вас зрозумів: відповідно закону України 3633-IX оновлювати свої дані мені не потрібно, оскільки я відповідно штампу в військовому квитку "знятий з обліку".

      але цитата:

      Згідно Правил військового обліку повинні:"уточнити протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, свої персональні дані через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки".

      у вашій цитаті наведеній вище "уточнити" мається на увазі до військовозобов'язаного чи до того, хто перебуває на обліку?

      У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка надсилається на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

      тобто якщо не оновлю прийде повістка? не залежноє я на обліку чи ні?

      в моїй ситуації треба оновлювати чи уточнювати дані через резерв +?

      Відповідальності за те, що не на обліку в мене не має, бо повістку для уточнення даних чи постановки на облік мені не приходило. Єдине, що коли змінив номер мобільного та місце роботи, то не сповістив про це тцк, то там може бути відповідальність, але могли пройти строки давності чи це триваюче адмін. правопорушення?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        10%
        дякую за консультацію, чи правильно я Вас зрозумів: відповідно закону України 3633-IX оновлювати свої дані мені не потрібно, оскільки я відповідно штампу в військовому квитку "знятий з обліку".

        Правильно. Ви не перебуваєте на обліку.

        у вашій цитаті наведеній вище "уточнити" мається на увазі до військовозобов'язаного чи до того, хто перебуває на обліку?

        Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

        "уточнити протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, свої персональні дані через центр надання адміністративних послуг або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки".

        Проте, дані Правила набули чинності з 18 травня, а Указ Президента про оголошення мобілізації відбувся у 2022 році.

        Тобто, якщо простими словами, то Ви повинні були уточнити дані упродовж 60 днів після 24 лютого 2022 року, але на той час такої норми у Правилах військового обліку не існувало.

        тобто якщо не оновлю прийде повістка? не залежноє я на обліку чи ні?

        Так, повістку Ви у будь якому разі отримаєте. Оновите дані - за фактичною адресою проживання, не оновите - за адресою реєстрації.

        в моїй ситуації треба оновлювати чи уточнювати дані через резерв +?

        Я вважаю, що ні, Ви не перебуваєте на обліку в ТЦК.

        Відповідальності за те, що не на обліку в мене не має, бо повістку для уточнення даних чи постановки на облік мені не приходило.

        Вірно.

        Єдине, що коли змінив номер мобільного та місце роботи, то не сповістив про це тцк, то там може бути відповідальність, але могли пройти строки давності чи це триваюче адмін. правопорушення?

        1. Відповідно примітки до статті 210 КУпАП положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

        Тобто, якщо Міністерство оборони України як держатель такого реєстру може отримати відомості про особу шляхом синхронізації з іншими державними електронними реєстрами, то особу не може бути притягнуто до відповідальності за неповідомлення таких відомостей.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВСЯ ПРОБЛЕМА В ТОМУ, ЩО У ВАС СТОЇТЬ ПОЗНАЧКА ПРО ЗНЯТТЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, А НЕ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ.

    ВИ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ І ВАМ ТРЕБА ОНОВИТИ ОБЛІКОВІ ДАНІ, ЩОБ НЕ БУТИ ПРИТЯГНУТИМ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    Є велика різниця між цими поняттями, а також наслідками для військовозобов’язаного щодо відмітки знятий з обліку та виключений з військового обліку на підставі норм Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» зі змінами від 18.05.2024 року та Постанови Верховної ради України № 560 від 16.05.2024 року.

    «Виключений з військового обліку» означає, що особа втрачає статус військовозобов’язаного та на неї не поширюються обовʼязки з військового обліку. Зокрема така особа не може бути призвана під час мобілізації, після виключення з обліку не зобов’язана проходити ВЛК, оновлювати облікові дані, такій особі не можна вручати повістку. Це поняття є постійним і особа не повинна знову ставати на військовий облік.

    «Знятий з військового обліку» це тимчасове поняття та воно не означає звільнення від статусу військовозобов’язаного. Після зняття з військового обліку військовозобов’язаний продовжує виконувати обовʼязки військового обліку (проходження ВЛК, оновлення військово-облікових даних, повідомлення ТЦК та СП про зміну місця проживання тощо) та повинен стати на військовий облік в іншому органі, до прикладу в ТЦК та СП іншої області або ж в консульстві України в іншій країні.

    ВСІ ХТО БУВ ЗНЯТИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ ТАКИМ ЧИНОМ ЯК ВИ, ПОВИННІ БУТИ ПОНОВЛЕНІ НА ОБЛІКУ.

    Додаток №2 до мобілізаційної директиви Генерального штабу Збройних Сил України від 22 червня 2015 року №322/2/2180дск «Організаційно-методичні вказівки щодо порядку проведення призову військовозобов`язаних на військову службу під час мобілізації, в особливий період та його документального оформлення».

    Пункт 11. Поновлення громадян на військовому обліку військовозобов`язаних, які були виключені (зняті) з нього за старим законодавством, проводяться у такому порядку:

    на підставі отриманої інформації про місце реєстрації (перебування) громадянина на території яку обслуговує Р(М)ВК і який повинен за віком перебувати на військовому обліку, військовий комісар Р(М)ВК здійснює його виклик за допомогою повідомлення до Р(М)ВК;

    перевіряє наявність військово-облікових документів, вилучає з архіву особову справу та обліково-послужну картку офіцера запасу (облікову картку рядового, сержанта, старшини запасу) та уточнює підстави виключення з військового обліку (якщо під час уточнення військово-облікових ознак буде встановлено, що громадянин був виключений з військового обліку за діючим законодавством, він на військовому обліку не поновлюється) і робить запис у військово-облікових документах про постановку громадянина на військовий облік військовозобов`язаних;

    направляє громадянина для проходження військово-лікарської комісії для встановлення його придатності до військової служби за станом здоров`я;

    за умови встановлення придатності громадянина за станом здоров`я до військової служби здійснюється оформлення військового квитка та облікових документів. Після оформлення військово-облікових документів військовий квиток повертається його власникові, а особову справу офіцера запасу та обліково-послужну картку або облікову картку рядового, сержанта, старшини запасу долучається до відповідних діючих картотек Р(М)ВК;

    якщо за результатами військово-лікарської комісії було встановлено, що громадянин визнаний непридатним для проходження військової служби зі зняттям з військового облік, у військово-облікових документах робляться відповідні записи стосовно виключення даного громадянина з військового обліку за станом здоров`я.

    НАКАЗ МОУ 342 ВІДМІНЕНИЙ.

    ОСЬ РІШЕННЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ З ЦЬОГО ПРИВОДУ:

    https://zakononline.com.ua/court-decisions/show/87...

    Стаття 62"в" Наказу МОУ 402 (2008) каже:

    "Непридатні до військової служби у мирний час, обмежено здатні у воєнний час".

    В Україні скасували статус "обмежено придатний". З середини травня і протягом дев'яти місяців вони мають пройти повторну військово-лікарську комісію. Це передбачає Законом про забезпечення прав військових на соціальний захист, який набув чинності 4 травня. Після перекомісії обмежено придатні отримають новий статус.

    Відповідно до закону, для військовозобов'язаних тепер є лише два статуси – «придатний» чи «непридатний». Але скасування «обмеженої придатності» не означає автоматичного присвоєння іншого статусу – рішення прийматиметься за підсумками повторного проходження військово-лікарської комісії.

    У законі йдеться, що обмежено придатні громадяни мають пройти повторну ВЛК протягом дев'яти місяців після набуття ним чинності – тобто до 4 лютого 2025 року.

    Повторна ВЛК може визнати обмежено придатних військовозобов'язаних або непридатними з виключенням з військового обліку або придатними (тоді вони зможуть проходити службу).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України