Задайте питання юристу

854 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 26 липня 2024, питання №116483 350₴

Бронювання з неоновленими данними

У військоматі був 07.2023 у той час навчався на 2-гому вищому. Оплатив штраф 1700 грн. за невчаснну заміну приписного. Хотів отримати відсрочку. Мені дали повістку на пів року вперед і сказали це буде тоєю відсрочкою (типу показуй її). сказали зявитись по цій повістці надати документ з вузу що мене не відрахували. Я не зявився (була типова повістка яку дають кожному на виході на уточнення данних). На данний момент не навчаюсь і підстав для відсрочки не маю. За останній рік жодної повістки не надходило.

На руках маю тимчасовий військовий квиток зразка літо 2023 (не має дати медкомісії та штрихкодів)
Вік 31 рік.
Була військова кафедра
ВОС 111000.

За 60 днів данні не оновив. Не зміх потатити в ЦНАП. Резерв не ставив.
Зараз з'явилася можливість влаштуватись на роботу з бронюванням. Бронювання не через дію.

Питання:
Я можу оновити данні в резерв + і надати документи на бронювання. Чи якщо я вчасно не оновив данні бронь можливості отримати не маю. Які найкращі дії в данній ситуації.

Відповіді юристів (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Найкраще у даній ситуації - спробувати отримати бронювання. При чому, Ви одразу повинні уточнити в роботодавця або представника відділу кадрів те, що Ви маєте подати на бронювання. Зрозуміло, тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, із вказаним званням та ВОС. Якщо скажуть подати уточнення даних, зокрема Резерв +, гадаю, варто піти на прострочене оновлення та все ж спробувати отримати електронний ВОД. Ризик є, але інших варіантів для Вас наразі я не вбачаю.

    З повагою!

    • Александр Клієнт місяць тому

      Який саме ризик. Можуть відмовити ?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Маю на увазі ризик негативного оновлення, адже дуже багато громадян під час оновлення отримують повідомлення з Резерв + про необхідність звернення до ТЦК та СП. Отримаваши таке сповіщення, Ви як би дані і не уточнили, але про себе нагадали.

        З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.1%

    Доброго дня, Олександре!

    Я можу оновити данні в резерв + і надати документи на бронювання. Чи якщо я вчасно не оновив данні бронь можливості отримати не маю. Які найкращі дії в данній ситуації.
    Відповідно до Постанови КМУ №76 "Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час":

    "3. Керівники органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій відповідають за включення військовозобов’язаних працівників до списків, а також за відповідність облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам.

    У разі потреби звіряння відповідності військово-облікових даних військовозобов’язаних, зазначених у списку, їх військово-обліковим документам та з обліковими документами відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки, розвідувального органу Міноборони, в яких вони перебувають на військовому обліку, здійснюється в установленому законодавством порядку".

    Отже, наразі Ви маєте чинний військово-обліковий документ із зазначенням ВОС та звання. Як також у останньому присутня печатка ТЦК, яка свідчить про Ваше перебування на обліку в останньому. Тобто, Ви маєте всі необхідні дані для подання Вас у списках на бронювання.

    Щодо оновлення даних, то ніхто Вам не заважає оновити останні зараз, якщо роботодавець поставить відповідну вимогу. Той факт, що Ви не оновили дані вчасно не позбавляє Вас можливості бути заброньованим.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    33.1%

    Вітаю Вас!

    Я можу оновити данні в резерв + і надати документи на бронювання. Чи якщо я вчасно не оновив данні бронь можливості отримати не маю. Які найкращі дії в данній ситуації.

    Бронювання Ви отримаєте лише в тому випадку, якщо підприємство подасть СПИСОК на бронювання до Мінекономіки. Потім Мінекономіки подасть список на погодження до Міноборони. Лише після проходження всих процедур Вас можуть забронювати. До того моменту - Ви не маєте права на відстрочку і при зверненні до ТЦК Вас можуть мобілізувати.

    В СПИСКУ необхідно вказати - військове звання, номер військово-облікової спеціальності (профіль). У Вашому тимчасовому посвідченні військовозобов'язаного дана інформація вказана.

    Крім того, Ваша ВОС не є дефіцитною https://biz.ligazakon.net/news/219432_u-genshtab-n...

    Тому Ваше підприємство може внести Вас у список для бронювання.

    Згідно пункту 10 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану з метою погодження списки, подані в паперовій та/або в електронній формі, крім поданих засобами Порталу Дія відповідно до пунктів 4-9 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) у строк не більш як 10 робочих днів з дня їх отримання.

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) подає погоджені відповідно до абзацу першого цього пункту списки до Мінекономіки.

    Згідно пункту 11 Порядку За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 10 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Міноборони (СБУ, Службою зовнішньої розвідки, розвідувальним органом Міноборони) Мінекономіки приймає у строк не більш як п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

    Зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного неправильної інформації про його прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), рік народження, військово-облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезнаходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності) може бути підставою для відмови у зарахуванні такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

    Згідно пункту 12 Порядку З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочки Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Міноборони (СБУ, Службі зовнішньої розвідки, розвідувальному органу Міноборони).

    Міноборони (СБУ, Служба зовнішньої розвідки, розвідувальний орган Міноборони) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідного підрозділу розвідувального органу Міноборони).

    Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа та організація видають військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

    Витяг, засвідчений підписом керівника та скріплений печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

    Витяг видається військовозобов’язаному під розпис у відомості видачі бланків спеціального військового обліку, складеній за формою згідно з додатком 4.

    Отже, якщо Міноборони погодить список на бронювання - Ви матимете право на відстрочку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович
    8.6%
    Середницький Євгеній Вікторович місяць тому

    Адвокат, м. Київ, 11 років досвіду

    У вашій ситуації є кілька важливих аспектів, які потрібно врахувати для того, щоб правильно оновити дані в ТЦК та отримати бронювання на роботу. Ось покроковий план дій:

    1. Оновлення даних в Резерв+
    1. Оновлення даних через Резерв+:
      • Ви можете оновити свої дані через Резерв+, навіть якщо пропустили встановлений термін. Це дозволить актуалізувати ваші дані в системі ТЦК та зробить можливим подальші дії з бронювання.
      • Після оновлення даних у Резерв+, підготуйте всі необхідні документи для підтвердження ваших обставин та права на бронювання.
    2. Документи для бронювання
    1. Необхідні документи:
      • Зберіть всі необхідні документи для бронювання на роботі. Це можуть бути документи про вашу нову посаду, довідка з місця роботи, документи про попереднє навчання, тимчасовий військовий квиток та інші документи, що можуть бути потрібні.
      • Врахуйте, що оскільки ви не навчалися і не маєте підстав для відстрочки, ваша нова робота і бронювання можуть бути основною підставою для відстрочки.
    3. Взаємодія з ТЦК
    1. Візит до ТЦК:
      • Зверніться до місцевого ТЦК для оновлення своїх даних і надання всіх необхідних документів для бронювання. Поясніть свою ситуацію і причини, чому дані не були оновлені раніше.
      • Важливо діяти відкрито і надавати всі запитувані документи та інформацію.
    4. Вирішення питання бронювання
    1. Процедура бронювання:
      • Якщо ваша нова робота надає вам право на бронювання, зверніться до відповідного органу (відділу кадрів на роботі або іншої уповноваженої особи) для початку процедури бронювання.
      • Подайте документи на бронювання через визначений канал, якщо це не через Дію, уточніть процедуру у вашого роботодавця.
    5. Консультація з юристом
    1. Юридична консультація:
      • Зверніться до юриста, який спеціалізується на військовому праві. Він зможе надати вам конкретні рекомендації щодо вашої ситуації, допоможе з підготовкою документів та взаємодією з ТЦК.
    Резюме

    Навіть якщо ви пропустили термін оновлення даних, ви все ще можете оновити їх через Резерв+ і подати документи на бронювання. Головне – діяти швидко і відкрито взаємодіяти з ТЦК.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Для отримання бронювання Вам необхідний актуальний ВОД.

    Без актуального ВОД Ваш роботодавець Вас не забронює.

    Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають територіальному центру комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідному підрозділу Центрального управління та/або регіональному органу СБУ, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки, відповідному підрозділу розвідувального органу Міноборони), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 до Порядку №76 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Підставою для відмови у зарахуванні військовозобов'язаного на спеціальний військовий облік в ТЦК СП з метою відстрочки від призову на військову службу, може бути «зазначення в рішенні Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаного неправильної інформації про його прізвище, ім'я та по батькові (за наявності), рік народження, військово- облікову спеціальність (профіль), найменування (повне та скорочене) та місцезназходження органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, код згідно з ЄДРПОУ (за наявності)» (п. 11 Порядку №76)

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559:

    Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

    якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст - військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

    зміни категорії щодо військового обов’язку;

    відсутності місця для внесення змін;

    невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку;

    втрати (зіпсування);

    виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Військово-обліковий документ на бланку видається особі під особистий підпис, крім випадків, визначених в абзаці другому пункту 17 цього Порядку, у відомості видачі військово-облікових документів на бланку за формою згідно з додатком 2 з одночасним доведенням правил військового обліку.

    Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами: Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка; Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони; Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    Військово-обліковий документ в електронній формі може бути роздрукований. У такому випадку він повинен містити QR-код військово-облікового документа, придатний для зчитування.

    Формування військово-облікового документа в електронній формі для друку може здійснюватися особисто засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або адміністратором центру надання адміністративних послуг засобами Порталу Дія (у разі особистого звернення) за умови уточнення облікових даних.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Корнійчук Євген Іванович
    25.1%

    Доброго дня, Надаю відповідь на ваше запитання:

    У військоматі був 07.2023 у той час навчався на 2-гому вищому. Оплатив штраф 1700 грн. за невчаснну заміну приписного. Хотів отримати відсрочку. Мені дали повістку на пів року вперед і сказали це буде тоєю відсрочкою (типу показуй її). сказали зявитись по цій повістці надати документ з вузу що мене не відрахували. Я не зявився (була типова повістка яку дають кожному на виході на уточнення данних). На данний момент не навчаюсь і підстав для відсрочки не маю. За останній рік жодної повістки не надходило.На руках маю тимчасовий військовий квиток зразка літо 2023 (не має дати медкомісії та штрихкодів)Вік 31 рік.Була військова кафедраВОС 111000.За 60 днів данні не оновив. Не зміх потатити в ЦНАП. Резерв не ставив.Зараз з'явилася можливість влаштуватись на роботу з бронюванням. Бронювання не через дію.Питання:Я можу оновити данні в резерв + і надати документи на бронювання. Чи якщо я вчасно не оновив данні бронь можливості отримати не маю. Які найкращі дії в данній ситуації.

    Для бронювання треба мати військови й квиток. Що ви не оновили дані, ЦЕ НЕ ПОЗБАВЛЯЄ ВАС ПРАВА НА БРОНЬ. За не оновлення даних передбачено штраф від 17 000 гривень.

    На мою думку всі штрафи за не поновлення даних можно буде з легкістю скасувати у судовому порядку.

    З таких підстав:

    1. Нормою прийнятого закону зазначається , що всі військово'язані повинні оновити свої дані протягом 60 днів з моменту отримання мобілізації. Указом президента оголошення мобілізації було у 2022 році, всі інші укази мають іншу назву а саме "продовження мобілізації" тому це вже різні речі і тут вступаю в силу норма ст. 58 Конституції України. Стаття 58.Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.
    2. Особа не може бути притягнена до відповідальності, тому що термін 60 днів для оновлення даних вже давно сплив. Штрафи,додаток Резерв, це є пряма маніпуляція свідомістю людини примушення до цивільних відносин, які можно охарактеризувати як шахрайство зі сторони держави.

    Також є примітка до ст.210

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто у нас діджетал країна і новити дані вони можуть самостійно.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України