Задайте питання юристу

854 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 27 липня 2024, питання №116505 340₴

ВОД для вступу в аспірантуру

Чоловік 26 років. Планує вступ в аспірантуру.
До пакету документів для вступу потрібно подати ВОД: військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного.
Прописаний в іншому містіі. Дані через Резерв оновив, є gr-код.
Військово-облікової спеціальності немає.
Чи достатньо для вступу подати видрукуваний документ з Резерву?
Чи потрібно йти в тцк?

Відповіді юристів (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Тетяна!

    Станом на зараз оприлюднений лист МОН, який регулює питання подання ВОД при вступі до закладу освіти.

    Лист МОН від 12.07.2024 № 112459-24 Про надання рекомендацій щодо вступу:

    "2. Військово-обліковий документ може оформлятись у паперовій або в електронній формах.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    До приймальної комісії закладу освіти подається один із зазначених військово-облікових документів.

    3. Військово-обліковими документами у паперовій формі є:

    посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    посвідчення призовника;

    військовий квиток;

    тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного;

    військово-обліковий документ на бланку, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. Nº 559 «Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобовʼязаних та резервістів і форми такого документа».

    Строк дії військово-облікового документа в паперовій формі нe встановлено. Разом з тим, особи яким виповнилось 25 років і старші, не можуть надавати посвідчення про приписку до призовної дільниці або посвідчення призовника.

    Обліково-послужна картка військовослужбовця, як додаток до військового квитка, не є військово-обліковим документом військовозобовʼязаного.

    4. Відповідно до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. Nº 559, військово-обліковий документ також оформляється та видається в електронній формі засобами електронного кабінету призовника, військовозобовʼязаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

    Військово-обліковий документ в електронній формі для перевірки повинен надаватись до приймальної комісії в роздрукованому вигляді.

    У роздрукованому військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду (QR-код).

    У разі коли відомості про прізвище, імʼя, по батькові, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків, категорію і вид обліку, відомості про РТЦК, в якому перебуває на обліку, повідомлення про вчинення правопорушення на момент зчитування не відповідають відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, військово-обліковий документ в електронній формі вважається недійсним.

    У разі виявлення приймальною комісією суттєвої невідповідності відомостей, зазначених у військово-облікових документах, громадяни повинні звернутись до відповідних РТЦК, де вони перебувають на обліку, для внесення змін або виправлення відомостей.

    Строк дії військово-облікового документа в електронній формі становить не більше одного року з дати його формування".

    Як бачите мова про ВОС у даному випадку не йде. Головне, аби е-ВОД мав наступні дані: прізвище, імʼя, по батькові, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків, категорію і вид обліку, відомості про РТЦК, в якому військовозобов'язаний перебуває на обліку.

    Чоловік планує вступ на бюджет?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Тетяна Клієнт місяць тому

      Так, на бюджет. Знаю, що інакше не буде відстрочк

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Це добре, провсяк випадок спитав, оскільки ще не всі вкурсі Наказу МОН №910.

    Тетяна Клієнт місяць тому

    Дуже дякую за відповідь!

    А чи можна отримати посилання на Лист МОН від 12.07.2024 № 112459-24 Про надання рекомендацій щодо вступу?

    Тетяна Клієнт місяць тому

    А можуть бути проблеми якщо заклад для вступу і прописка у різних містах?

    Маю на увазі, що в резерві вказано місто реєстрації, а навчальний заклад в іншому місті? Чи не захоче приймальна комісія, щоб ВОД був оформлений по місцю навчання? Тим більше йдеться про денну форм

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      ВОД повинен зазначати ТЦК, у якому чоловік перебуває на військовому обліку.

      За правилами військового обліку у разі зміни місця проживання військовозобов'язаний повинен стати на облік за новим місцем проживання.

      Як саме себе поведе заклад освіти мені сказати складно, проте для останнього важливо, аби чоловік перебував на обліку в ТЦК, цієї проблеми в Вас немає, оскільки чоловік на такому обліку перебуває.

      Відповідно до Постанови КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

      23. Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад”, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

      Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які не актуалізували інформацію про себе в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, особисто у семиденний строк з дня внесення змін до персональних даних прибувають із паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу, який організовує та веде військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці, для взяття їх на військовий облік, зняття з військового обліку або внесення змін до їх облікових даних.

      ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

      1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

      1) перебувати на військовому обліку:

      за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

      10-1) у період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії правового режиму воєнного стану:

      у разі залишення свого місця проживання стати в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи (військовозобов’язані та резервісти СБУ - в Центральному управлінні або регіональних органах СБУ, а військовозобов’язані та резервісти розвідувальних органів - у зазначений строк повідомити про зміну місця проживання відповідним підрозділам розвідувальних органів);

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Так, чоловік може надати роздрукований електронний військово-обліковий документ для вступу.

    Якщо чоловік перебуває на віськовому обліку та є всі необхідні дані у е-ВОД - то проблем зі вступом не повинно бути

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 1487 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів;

    Згідно Листа МОН від 12.07.2024 року (не є нормативно правовим актом, а носить лише рекомендаційний характер)

    "...Військово-обліковий документ може оформлятись у паперовій або в електронній формах. Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу. До приймальної комісії закладу освіти подається один із зазначених військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами у паперовій формі є:

    • посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • посвідчення призовника; військовий квиток;
    • тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • військово-обліковий документ на бланку, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. № 559 «Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа».

    Строк дії військово-облікового документа в паперовій формі не встановлено.

    Разом з тим, особи яким виповнилось 25 років і старші, не можуть надавати посвідчення про приписку до призовної дільниці або посвідчення призовника. Обліково-послужна картка військовослужбовця, як додаток до військового квитка, не є військово-обліковим документом військовозобов’язаного.

    Військово-обліковий документ в електронній формі для перевірки повинен надаватись до приймальної комісії в роздрукованому вигляді.

    У роздрукованому військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду (QR-код).

    У разі коли відомості про прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків, категорію і вид обліку, відомості про РТЦК, в якому перебуває на обліку, повідомлення про вчинення правопорушення на момент зчитування не відповідають відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, військово-обліковий документ в електронній формі вважається недійсним.

    У разі виявлення приймальною комісією суттєвої невідповідності відомостей, зазначених у військово-облікових документах, громадяни повинні звернутись до відповідних РТЦК, де вони перебувають на обліку, для внесення змін або виправлення відомостей. Строк дії військово-облікового документа в електронній формі становить не більше одного року з дати його формування.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    До пакету документів для вступу потрібно подати ВОД: військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного. Прописаний в іншому містіі. Дані через Резерв оновив, є gr-код.Військово-облікової спеціальності немає.Чи достатньо для вступу подати видрукуваний документ з Резерву?Чи потрібно йти в тцк?

    Повинно вистачити електронного військово-облікового документу, такою є позиція ТЦК та СП.

    Міністерство освіти і науки офіційно листом від 12.07.2024 "Про надання рекомендацій щодо вступу" вносить корективи щодо вступу до закладів вищої освіти:

    "...З урахуванням викладеного рекомендуємо:

    1. Врахувати, що при зарахуванні на навчання для здобуття освіти військово-облікові документи до приймальних комісій закладів освіти подають: громадяни України чоловічої статі, яким у 2024 році виповнюється

    17 років, та віком до 60 років;

    громадяни України жіночої статі, які закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, у разі, якщо здобуття освіти буде здійснюватися на базі здобутої освіти за медичною або фармацевтичною спеціальностями, або жінки, які декларують себе військовозобовʼязаними.

    2. Військово-обліковий документ може оформлятись у паперовій або в електронній формах.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають

    однакову юридичну силу.

    До приймальної комісії закладу освіти подається один із зазначених військово-облікових документів.

    3. Військово-обліковими документами у паперовій формі є: посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    посвідчення призовника;

    військовий квиток;

    тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного;

    військово-обліковий документ на бланку, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. Nº 559 «Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобовʼязаних та резервістів і форми такого документа».

    Строк дії військово-облікового документа в паперовій формі нe встановлено. Разом з тим, особи яким виповнилось 25 років і старші, не можуть надавати посвідчення про приписку до призовної дільниці або посвідчення призовника.

    Обліково-послужна картка військовослужбовця, як додаток до військового квитка, не є військово-обліковим документом військовозобовʼязаного.

    4. Відповідно до Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. Nº 559, військово-обліковий документ також оформляється та видається в електронній формі засобами електронного кабінету призовника, військовозобовʼязаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

    Військово-обліковий документ в електронній формі для перевірки повинен надаватись до приймальної комісії в роздрукованому вигляді.

    У роздрукованому військово-обліковому документі в електронній формі відображається унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрихкоду (QR-код).

    Зчитування QR-коду за допомогою технічних засобів, які дають змогу відтворити відомості військово-облікового документа в електронній формі, у формі інформаційного повідомлення, що дає доступ до відомостей з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобовʼязаних та резервістів.

    Підставою непідтвердження військово-облікового документа в електронній формі є непридатність QR-коду для зчитування технічними засобами.

    Зчитування QR-коду можливо здійснити шляхом встановлення додатку Резерв + в одного із уповноважених членів приймальної комісії або перевіркою роздрукованого військово-облікового документа в електронній формі в РТЦК за місцем розташування закладу освіти.

    У разі коли відомості про прізвище, імʼя, по батькові, дату народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків, категорію і вид обліку, відомості про РТЦК, в якому перебуває на обліку, повідомлення про вчинення правопорушення на момент зчитування не відповідають відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, військово-обліковий документ в електронній формі вважається недійсним.

    У разі виявлення приймальною комісією суттєвої невідповідності відомостей, зазначених у військово-облікових документах, громадяни повинні звернутись до відповідних РТЦК, де вони перебувають на обліку, для внесення змін або виправлення відомостей.

    Строк дії військово-облікового документа в електронній формі становить не більше одного року з дати його формування.

    У період проведення мобілізації та/або протягом дії воєнного стану призовники і військовозобовʼязані, які залишили або покинули своє місце проживання, зобовʼязані в семиденний строк з дати взяття на облік внутрішньо переміщеної особи стати на військовий облік у РТЦК за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи та надати військово-обліковий документ з відомостями про перебування на військовому обліку за місцем реєстрації внутрішньо переміщеної особи.

    Вступники з числа допризовників, які підлягають взяттю на військовий облік та вибули за кордон з територій, не визначених постановою Кабінету Міністрів від 09 липня 2024 р. Nº 801, повинні повернутись в Україну для взяття на військовий облік призовників та оформлення військово-облікових документів.

    7. У звʼязку зі збільшенням випадків відмов деяких РТЦК (здебільшого на територіях активних і можливих бойових дій) у взятті на військовий облік призовників з числа осіб чоловічої статі у рік виповнення ними 17 років, пропонувати таким особам письмово звертатись із запитами на отримання публічної інформації до РТЦК щодо отримання офіційної відповіді стосовно строків взяття на облік або причин відмови у здійсненні цього правочину. Копії відповідей РТЦК просимо надсилати на електронну адресу до МОН для узагальнення і направлення до Міністерства оборони за належністю для прийняття відповідних рішень.

    У разі наявності письмової відмови РТЦК у взятті вступника на військовий облік призовників або відповіді РТЦК про відстрочення взяття на військовий облік, пропонуємо розглядати питання про зарахування таких осіб на навчання з оформленням документальних зобовʼязань вступників подати зазначені документи у стислі і конкретні терміни протягом поточного року.

    Зі всіх питань щодо підтвердження військового обліку вступників пропонуємо звертатись у робочий час до державного експерта експертної групи з питань вищої освіти та освіти дорослих директорату фахової передвищої, вищої освіти Сергія Клима за тел. (044) 481-32-67, serhii.klym@mon.gov.ua..."

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України