Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 31 липня 2024, питання №116784 500₴

Чи відправлять на повторну влк?

Добрий день. В 17 років мене було визнано непридатним до військової служби з виключенням за ст.74а 1 групи розкладу хвороб (наказ МО України 402 від 2008) видали тимчасове посвідчення військовозобов'язаного і сказали прийти в 18 років і замінити його на військовий квиток. В 18 років я його не замінив зараз мені 20, якщо я зараз піду його замінювати чи відправлять мене на повторне влк? Хоча в мене написано що повторному медичному переосвідченню не підлягаю.

Відповіді юристів (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.6%

    Вітаю Вас!

    Добрий день. В 17 років мене було визнано непридатним до військової служби з виключенням за ст.74а 1 групи розкладу хвороб (наказ МО України 402 від 2008) видали тимчасове посвідчення військовозобов'язаного і сказали прийти в 18 років і замінити його на військовий квиток. В 18 років я його не замінив зараз мені 20, якщо я зараз піду його замінювати чи відправлять мене на повторне влк? Хоча в мене написано що повторному медичному переосвідченню не підлягаю.

    Ваша ситуація складна, наразі ні в якому разі не варто йти до ТЦК, адже Вас можуть з легкістю направити на ВЛК, резульати якої невідомі.

    Рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402, і передбачити його складно.

    На сьогодні працюємо зі схожим кейсом, і у першу чергу подаємо адвокатські запити для витребування інформації про визнання особи непридатною до військової служби з виключенням з військового обліку. Аналогічний варіант дій раджу вчинити і Вам.

    Якщо вдасться витребувати довідку ВЛК або витяг з протоколу засідання ВЛК, або будь-який інший документ, що свідчитиме про визнання Вас непридатним з виключенням з обліку, тоді можливо буде вимагати видачу військово-облікового документу, у тому числі за потреби дійти до суду.

    Йти до ТЦК - НЕ РАДЖУ!

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    12.6%

    Доброго дня, Романе!

    Якщо Ви маєте тимчасове посвідчення, то це документ є чинним ВОД станом на сьогодня та не підлягає обов'язковій заміні.

    Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Оскільки Ви були виключені з військового обліку у зв'язку із непридатністю до проходження військової служби Вас не мають направити на повторне проходження ВЛК, так як відповідна комісія не передбачена для невійськовозобов'язаних осіб.

    Законодавство не містить жодної норми, яка б дозволяла поновити на обліку виключеного за станом здоров'я чоловіка та направити його на повторне проходження ВЛК.

    ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу"

    9. Щодо військового обов’язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають взяттю на військовий облік;

    призовники - особи, які взяті на військовий облік;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов’язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    Стаття 27. Зарахування в запас. Категорії запасу

    1. У запас Збройних Сил України та інших військових формувань зараховуються громадяни України, які придатні за станом здоров’я до проходження військової служби в мирний або воєнний час і не досягли граничного віку перебування в запасі. Вони перебувають на військовому обліку в відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки та відповідних органах інших військових формувань.

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    У громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку.

    Наказ МОУ №402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України":

    1.2. Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров’я до військової служби призовників, військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, установлює причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) з військовою службою та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

    Військово-лікарська експертиза - це:

    медичний огляд призовників; військовослужбовців та членів їхніх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строкової військової служби); військовозобов’язаних, резервістів (кандидатів у резервісти); громадян, які приймаються на військову службу за контрактом; кандидатів на навчання у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти та закладах фахової передвищої військової освіти (далі - ВВНЗ), ліцеїстів військових (військово-морських, військово-спортивних) ліцеїв (далі - ліцеїсти); осіб, звільнених з військової служби;

    Медичний огляд проводиться ВЛК з метою визначення придатності:

    до військової служби призовників, військовозобов'язаних, резервістів (кандидатів у резервісти);

    військовослужбовців до військової служби;

    військовослужбовців до військової служби за військовою спеціальністю;

    військовослужбовців, призовників, військовозобов’язаних та резервістів до служби в Десантно-штурмових військах, на підводних човнах, надводних кораблях, у морській піхоті, підрозділах спеціального призначення;

    кандидатів на навчання у ВВНЗ, ліцеїстів;

    кандидатів до військової служби за контрактом;

    кандидатів до участі у міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки (далі - МО) та у складі національного персоналу;

    військовослужбовців, військовозобов'язаних, резервістів для роботи з джерелами іонізуючого випромінювання (далі - ДІВ), компонентами ракетного палива (далі - КРП), джерелами електромагнітних полів (далі - ЕМП), лазерного випромінювання (далі - ЛВ) та мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами;

    3.1. Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП ВЛК ТЦК та СП на збірних пунктах районних (міських) ТЦК та СП або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК та СП.

    3.2. Повторний медичний огляд військовозобов’язаних проводиться один раз на 5 років ВЛК районних, міських ТЦК та СП. Офіцери запасу підлягають повторному медичному огляду зазначеними ВЛК під час чергового атестування, а рядовий, сержантський та старшинський склад запасу - у разі зміни призначення.

    Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях в мирний час, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду.

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду.

    Постанова КМУ "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    4) проходити медичний огляд та лікування в закладах охорони здоров’я згідно з рішеннями комісій з питань взяття на військовий облік, призовних комісій або військово-лікарських комісій районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я СБУ, а у розвідувальних органах - за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії розвідувальних органів".

    Отже, як бачите, не існує норми закону, за якою невійськовозобов'язану особу можливо було б направити на повторну ВЛК.

    Проте, наразі, з боку ТЦК можуть відбуватись будь які неправомірні дії з приводу Вашого поновлення на обліку та направлення на ВЛК. Отже, не раджу йти до ТЦК самостійно, тим паче, що Ви маєте належний ВОД.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25.2%

    Вітаю Вас!

    Якщо в тимчасовому посвідченні військовозобов'язаного немає терміну дії та є відмітка про виключення з військового обліку - то нікуди Вам йти не потрібно. При зустрічі з представниками ТЦК надавайте саме його.

    Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Якщо хочете оформити новий ВОД - Ви можете зробити це через ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do..., але невідомо чи підтягнуться корректно дані.

    Чи збереглась у Вас довідка ВЛК? Чи встановлювали Ви додаток Резерв+

    Поновити Вас на військовому обліку та направити на ВЛК не мають права, адже згідно п.2 ч.1 ст.37 "Про військовий обов'язок і військову службу" взяти на військовий облік можуть громадян, які ЗНЯТІ за наказом МОУ, а Ви є ВИКЛЮЧЕНИМ з військового обліку згідно ЗАКОНУ, підтвердженням цього є відповідна відмітка у військово-обліковому документі, а згідно законодавства діючого на сьогоднішній день та законопроєктом 10449 поновлення на військовому обліку виключених з нього – не передбачене.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Відповідно до абзаців першого-четвертого пункту 5 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України про офіційне тлумачення статей 58, 78, 79, 81 Конституції України та статей 243-21, 243-22,243-25 Цивільного процесуального кодексу України (у справі щодо несумісності депутатського мандата) від 13 травня 1997 року № 1-зп/1997

    Стаття 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права - закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності.

    Закріплення названого принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин, у тому числі відносин між державою і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акта. Принцип незворотності дії в часі поширюється також на Конституцію, яка є Основним Законом держави (Преамбула Конституції України).

    Виняток з цього принципу допускається лише у випадках, коли закони та інші нормативно-правові акти ПОМ'ЯКШУЮТЬ АБО СКАСОВУЮТЬ відповідальність особи .

    Загалом, у Вас як виключеного з військового обліку немає обов’язків військовозобов’язаного, тому Вас не повнні притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки.

    Але на даний час багато чого залежить від того, які відомості про Вас є у Реєстрі "Оберіг". Якщо згідно реєстру Ви перебуваєте на обліку, а по документам - виключений, то Вас можуть запросити до ТЦК уточнити дані. В такому випадку бажано мати довідку ВЛК.

    Дізнатись про те, чи перебуваєте Ви на військовому обліку можна:

    1. Звернувшись до ТЦК

    2. Подавши адвокатський запит

    3. Зареєструвавшись у застосунку Реєстр+

    Згідно пункту 54 постанови КМУ 560

    Під час перевірки військово-облікового документа: уповноважений представник територіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язаний назвати своє прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), посаду, а також пред’явити посвідчення особи, уповноваженої вручати повістки, разом з паспортом громадянина (посвідченням офіцера, військовим квитком) ;

    поліцейські та представники органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби відрекомендовуються у порядку , визначеному наказами керівників Національної поліції та Держприкордонслужби відповідно.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки).

    Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    У разі відмови резервіста або військовозобов’язаного від отримання повістки представником, який уповноважений вручати повістки, складається акт відмови від отримання повістки, який підписується не менш як двома членами групи оповіщення.

    Акт відмови від отримання повістки оголошується громадянину. Акт відмови від отримання повістки подається керівнику районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для вжиття заходів до притягнення правопорушника до адміністративної відповідальності. Акт відмови від отримання повістки реєструється в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

    У разі відмови прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки поліцейський, який входить до складу групи оповіщення, проводить адміністративне затримання та доставлення громадянина до такого центру на підставі статей 261 і 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Отже, тепер за відмову від повістки або за відмову прослідувати до РТЦК поліцейські можуть на законних підставах затримати громадянина та доставити його до ТЦК.

    Але, згідно статті 261 КУпАП під час затримання повинен бути складений протокол, поліцейські повинні повідомити Ваших родичів та Вашого правозахисника (або центр безоплатної правової допомоги)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович
    12.6%

    Вітаю!

    ВАМ НЕ ПОТРІБНО НІЧЬОГО ЗМІНЮВАТИ.

    Термін дії тимчасового посвідчення військовозобов’язаного у затвердженій його формі та порядку про нього — непрописаний. Квиток потрібно заміняти у разі псування, втрати або якщо вже не лишилося місця, щоб вносити інформацію.

    Наразі в Україні є декілька видів військово-облікового документа:

    • Приписне (для неповнолітніх, які стали на облік, але ще не є військовозобов’язаними)
    • Військовий квиток або посвідчення офіцера запасу
    • Тимчасове посвідчення
    • Військово-обліковий документ на бланку нового зразка
    • Електронний військово-обліковий документ (у додатку «Резерв+»)

    Згідно із постановою Кабміну, всі військово-облікові документи, оформлені раніше вважаються дійсними до видачі документа нового зразка.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 16 травня 2024 р. № 559Київ

    Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/559-2024-%D0%B...

    "2. Установити, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка."

    Богун Сергій Павлович
    12.6%

    Доброго дня.

    Оскільки Ви були виключені з військового обліку Ви не маєте статусу військовозобов'язаного.

    Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Тобто Ваш ВОД є чинним.

    Вам нічого міняти не потрібно.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Добрий день!

    З вашого питання зрозуміло, що у вас є тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, яке ви повинні були замінити на військовий квиток після досягнення 18 років. Однак, цього не було зроблено, і тепер вам 20 років.

    Питання повторного ВЛК

    Якщо у вашому тимчасовому посвідченні зазначено, що ви не підлягаєте повторному медичному переосвідченню, це означає, що ваш діагноз та рішення про непридатність до військової служби мають бути дійсними без необхідності повторного проходження ВЛК.

    Кроки для заміни тимчасового посвідчення на військовий квиток
    1. Звернення до ТЦК (Територіального центру комплектування):
      • Відвідайте свій місцевий ТЦК (військкомат) з усіма наявними документами, включаючи тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, документи, що підтверджують вашу непридатність (висновки ВЛК, медичні документи тощо).
    2. Подання заяви:
      • Подайте заяву на заміну тимчасового посвідчення військовозобов'язаного на військовий квиток. У заяві зазначте, що ви були визнані непридатним до військової служби за ст.74а 1 групи розкладу хвороб і що ваше тимчасове посвідчення містить запис про те, що ви не підлягаєте повторному медичному переосвідченню.
      • Документи для заміни:
        • Принесіть всі медичні документи, які підтверджують ваше захворювання та рішення ВЛК.
        • Також мати при собі документи, що засвідчують особу (паспорт, ідентифікаційний код).
        Можливі дії ТЦК
        • Розгляд заяви: ТЦК повинні розглянути вашу заяву та перевірити наявні документи.
        • Видача військового квитка: Якщо всі документи в порядку, вам повинні видати військовий квиток без необхідності проходження повторного ВЛК.
        Що робити у випадку відмови
      1. Офіційне роз'яснення:
        • Вимагайте офіційного роз'яснення причин відмови у письмовій формі.
      2. Оскарження рішення:
        • Ви маєте право оскаржити рішення ТЦК у вищій інстанції або через суд. Для цього вам може знадобитися юридична консультація.
    Корнійчук Євген Іванович
    12.6%

    Доброго дня, Надаю відповідь на ваше запитання:

    Добрий день. В 17 років мене було визнано непридатним до військової служби з виключенням за ст.74а 1 групи розкладу хвороб (наказ МО України 402 від 2008) видали тимчасове посвідчення військовозобов'язаного і сказали прийти в 18 років і замінити його на військовий квиток. В 18 років я його не замінив зараз мені 20, якщо я зараз піду його замінювати чи відправлять мене на повторне влк? Хоча в мене написано що повторному медичному переосвідченню не підлягаю.

    ви вже виключені з військового обліку, і вважаєтесь не військовозабов'язаним, і не підпорядковуєтесь ТЦК. ВАш Тимчасосо військово обліковйи документ є іинним Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Тому вам не треба ні куди ходити на ражати себе на неприємності та витрачати свої зайві нерви.

    У разі вручення вам повістки На ВЛК або на будь, що інше. Користуйтесь своїм Тимчасовим квитком, відмовляйтесь від повістки у такому разі буде складено акт відмови, в якому ви зазначте причину своєї відмови, у вашому випадку, ТЕ ЩО ВИ ВИКЛЮЧЕНІ з ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ і не підпорядковуєтесь ТЦК,

    Тому ні чого не робіть і у вас все буде гаразд.

    Також ви маєте право на перетин кордону. Для цього вам треба мати штрих код на квитку, спробуйте його роздрокувати з додатку резерв +, або треба мати рішення ВЛК про ваше виключеня з військового обліку.

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи:

    Закордонний паспорт

    Військовйи квиток зі штрих кодом або електронний військовий квиток з кюар кодом.

    Консультація з питань перетину кордону

    Отримати консультацію з пить перетину кордону можливо на гарячій лінії Державної прикордонної служби України:

    • 1598 для дзвінків з території України (лінія безкоштовна);
    • +38(044) 527-63-63 для дзвінків із-за кордону (згідно з тарифами відповідного оператора зв’язку).

    Токмач Галина Миколаївна
    11.8%

    Добрий день!

    1) Чи відправлять на повторну влк? В 17 років мене було визнано непридатним до військової служби з виключенням за ст.74а 1 групи розкладу хвороб (наказ МО України 402 від 2008) - ваше тимчасове посвідчення військовогозобов'язаного є належним ВОД, тому замінювати його на військовий квиток непотрібно. У будь-якому разі з моменту виключення з військового обліку Ви втратили статус військовогозобов'язаного, тому направити Вас на ВЛК вже не можуть. Статтею 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" не передбачено взяття на облік тих, хто був з нього знятий/виключений згідно рішення ВЛК. У пункті 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" вказано наступне (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#Text):

    "2. Установити, що:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);"...

    При цьому, згідно підпункту 1 пункту 1 ПРАВИЛ військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (Додаток 2 до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487) призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу).

    ОТЖЕ Ви не належите до жодної категорії військового обов'язку (призовники, військовозобов’язані, резервісти). Відповідно на Вас не поширюється законодавство про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, правила військового обліку (зокрема в частині взяття на військовий облік військовозобов'язаних, проходження ВЛК та оновлення персональних даних), і Ви не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації.

    Тобто, Ви не повинні оновлювати свої дані та оформлювати відстрочку від мобілізації.

    При цьому, вся процедура надання відстрочки врегульована Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%B...).

    У разі зупинки для перевірки ВОД можете cміливо показувати ваше тимчасове посвідчення військовогозобов'язаного. Воно є дійсним і не підлягає заміні.

    Постановою КМУ від 16 травня 2024 р. № 563 "Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" було виключено абзаци другий - п’ятий пункту 20, згідно яких:

    "Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток."...

    При цьому, пунктом 2 постанови КМУ від 16 травня 2024 р. № 559 "Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа" передбачено, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка.

    Відповідно до пункту 12 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#n407):

    "12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа;".

    Повідомити про протиправні дії представників ТЦК та СП та отримати консультацію можна за номером 0 800 301 937.

    Крім того, окремі контактні номери діють також в областях. У кожному ОТЦК та СП за номерами телефонів також надають консультації цивільним, військовослужбовцям та членам їх сімей, зокрема з питань соціальної підтримки.

    • Київський МТЦК та СП: (044) 290 4201 Цілодобово
    • Київський ОТЦК та СП: (068) 045 2383 08:00-19:00
    • Житомирський ОТЦК та СП: (093) 616 7410 08:00-18:00
    • Чернігівський ОТЦК та СП: (046) 223 1007 08:00-18:00
    • Черкаський ОТЦК та СП: (068) 020 3374 08:00-17:00
    • Сумський ОТЦК та СП: (097) 539 13 68 08:00-18:00
    • Полтавський ОТЦК та СП: (053) 256 2792 08:00-18:00
    • Закарпатський ОТЦК та СП: (067) 600 6912 Цілодобово
    • Івано-Франківський ОТЦК та СП: (067) 340 6851 Цілодобово
    • Тернопільський ОТЦК та СП: (035) 252 1282 08:00-18:00
    • Хмельницький ОТЦК та СП: (038) 272 0513, (038) 265 0044, (098) 942 1732 9:00-17:00
    • Волинський ОТЦК та СП: (033) 225 2521 08:00-18:00
    • Львівський ОТЦК та СП: (068) 156 3573 Цілодобово
    • Рівненський ОТЦК та СП: (097) 105 8896 Цілодобово
    • Чернівецький ОТЦК та СП: (037) 252 5561 Цілодобово
    • Кіровоградський ОТЦК та СП: (050) 036 4798 Цілодобово
    • Миколаївський ОТЦК та СП: (066) 816 1635 Цілодобово
    • Одеський ОТЦК та СП: (048) 752 8260 Цілодобово
    • Вінницький ОТЦК та СП: (095) 586 3194 Цілодобово
    • Херсонський ОТЦК та СП: (067) 725 7030 09:00-18:00

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA