Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 02 серпня 2024, питання №116889 340₴

Документи на відстрочку по навчанню

Вітаю, підкажіть будь ласка, чи вірно я зібрав документи на відстрочку по навчанню? Планую йти особисто подавати заяву в ТЦК, документи прикріпив, дякую!

Відповіді юристів (32)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.8%

    Вітаю Вас.

    Загалом - так, але достатньо довідки ЄДЕБО, подавати довідки форми 20 та наказу про поновлення не обов'язково.

    Чинний Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" передбачає, що:

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури...".

    Нова постанова КМУ від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період" передбачає новий формат довідки - ДОВІДКА про здобувача освіти за даними єдиної державної електронної бази з питань освіти.

    Повний алгоритм для оформлення відстрочки у Вашій ситуації:

    1. Отримуєте довідку з ЄБЕДО із зазначенням "ТАК, не порушує" щодо послідовності здобуття освіти.

    2. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, довідку ЄДЕБО та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    3. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    4. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    5. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте - чудово, якщо направляють на ВЛК - йдете та проходите ВЛК.

    6. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку - чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    7. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    16.8%

    Вітаю Вас!

    Документів достатньо. Роздрукуйте та заповніть ще Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку.

    Відповідно до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    62. Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Проте, у зв'язку з тим, що громадяни, які були визнані обмежено-придатними підлягають переогляду - то Вас можуть направити на ВЛК.

    Перед проходженням ВЛК підготуйте наявні у Вас медичні документи, які підтверджують Ваш діагноз. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Згідно пункту 3.4. глави 3 розділу IІ Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    16.8%

    Доброго дня.

    За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку.

    В Вашому випадку це Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються документи, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку.

    В Вашому випадку це Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення. У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6 до Порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби (п. 63).

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, В'ячеславе!

    Для оформлення відстрочки Ви повинні пдати до ТЦК наступні документи:

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна".

    Тобто, достатньо лише довідки з ЄДЕБО. Наказ про зарахування та довідка форми 20 чинним законодавством вже не передбачені.

    Також Вам потрібно заповнити заяву на відстрочку у відповідності із Додатком 4 до Постанови КМУ №560. Заяву потрібно подати у двох примірниках, на одному з котрих працівник ТЦК повинен проставити дату та підпис. Це буде означати, що Вашу заяву зареєстровано.

    Згідно із вищезгаданою Постановою КМУ порядок оформлення відстрочки наступний:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Строк дії відстрочки:

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    Проходження ВЛК при оформленні відстрочки:

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крімвипадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Також візьміть до уваги, що як обмежено придатний Ви підлягаєте переогляду ВЛК до лютого 2025 року.

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набрав чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Вячеслав Клієнт місяць тому

    На Вашу думку в мене буду позитивне рішення на відстрочку?

    • Богун Сергій Павлович

      Так. Буде позитивные.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так, звичайно буде, Ви не порушуєте послідовність освіти та маєте право на відстрочку від мобілізації.

    Вячеслав Клієнт місяць тому

    В мне знайомий працею в ТЦК в якому я на обліку, так каже що мене 100 процентів направлять на ВЛК а тільки потім приймуть заяву , йти проходити?

    • Богун Сергій Павлович

      Направьте спочатку заяву та документи поштою з описом вкладення.

      Потім підете офлайн. Після реєстрації заяви на ВЛК не мають права направляти.

      Так передбачено законом.

    • Дерій Владислав Олегович

      Ваша послідовність дій виглядає наступним чином:

      1. Відправте рекомендованим листом з описом вкладеного заяву про відстрочку, копії документів , що підтверджують право на відстрочку (на кожній копії пишіть «Згідно з оригіналом», дата, підпис, Ваші ініціали). Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

      2. При особистому візиті до ТЦК готуєте 2 заяви про відстрочку та оригінали документів, що відправили поштою.

      3. Прибувши до ТЦК спочатку зареєструйте заяву про відстрочку. Для цього вимагайте, щоб на Вашому екземплярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземпляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

      4. Якщо заяву не реєструють – не хвилюйтесь, адже Ви маєте доказ подачі документів про відстрочку поштою. Можете подати скаргу на ТЦК або просто пройти ВЛК

      5. В будь-якому випадку Ви не підлягаєте мобілізації, якщо Вас направлять на ВЛК та визнають придатним, то при неправомірному врученні мобілізаційного розпорядження або повістки на відправку після медогляду - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

      6. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади. Загалом процес оформлення відстрочки триває декілька тижнів.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Як обмежено придатний Ви підлягаєте переогляду ВЛК про що я написав Вам у своїй попередній відповіді. Тому так, є ризик того, що Вас спочатку направлять на проходження ВЛК й тільки після цього зареєструють заяву на відстрочку.

      Проте, Вам все ж таки потрібно намагатись зареєструвати заяву до проходження ВЛК. Якщо не вийде, то прийдеться спочатку проходити, а вже потім реєструвати заяву. Можете перед явкою до ТЦК направити пакет документів поштою цінним листом з описом вкладення. Так Ви будете мати на руках доказ того, що попередили ТЦК про соє право на відстрочку.

      Якщо ТЦК намагатимуться вручити Вам мобілізаційне розпорядження, відмовляйтесь від останнього та зазначайте у акті відмови, що Ви маєте право на відстрочку.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Так, йти проходити, у своїй відповіді я про це зазначив.

    Вячеслав Клієнт місяць тому

    В мене немає ще студентського квитка, та копій контракту, це не буду проблемою? І те що навчальний рік починається з 1 вересня, а я піду подавати вже в цей понеділок тобто 26 серпня

    • Дерій Владислав Олегович

      Вам для оформлення відстрочки достатньо довідки з ЄДБО. Студентський квиток та контракт взагалі не потрібно подавати.

    • Богун Сергій Павлович

      В Вашому випадку подається Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Це не буде проблемою Для оформлення відстрочки Вам необхідна лише довідка з ЄДЕБО.

    Вячеслав Клієнт місяць тому

    Дякую всім за відповідь, велике дякую що стоїте на захисті прав людей в такий тяжкий для країни час!

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, В'ячеславе! Вдачі Вам та не хвилюйтесь! Ви маєте законне право на відстрочку від мобілізації.

    Вячеслав Клієнт місяць тому

    Забув запитати, а якщо на вулиці группа оповіщення зустріне мене, а я ще не був ТЦК та не оформив відстрочку так як дуже великі черги, що їм казати?

    • Дерій Владислав Олегович

      Поки у Вас не оформлена відстрочка - Вам вручать повістку і все. При собі майте документи, які будете надавати для відстрочки.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Вам просто можуть вручити у такому випадку повістку на уточнення даних в ТЦК. Провсяк випадок майте при собі всі документи, які підтверджують Ваше право на відстрочку.

    • Богун Сергій Павлович

      Скажите, що маєте право на відстрочку і збираєтеся подати заяву.

    Турчин Ярослав
    16.8%
    Турчин Ярослав місяць тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, ВЯЧЕСЛАВЕ! Ні, на моє глибоке переконання, Вам підготовлено зайві документи, які лише зашкодять і можуть бути підставою для прояву беззаконня щодо Вас шляхом відмови у наданні відстрочки.

    Щиро рекомендую сховати у шухляду усі документи, окрім довідки з ЄДЕБО. Потрібна лише вона.

    Постановою Кабінету Міністрів України № 560 від 16.05.2024 р. передбачено один єдиний документ, який має право вимагати ТЦК - Довідка з ЄДЕБО. Всі інші вимоги неправомірні. Перелік є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає.

    Якщо Ви покажете, що поновилися, то щонайменше створите проблеми своєму навчальному закладу, а може й собі, так як ТЦК може апелювати до наказу МОН № 910, який забороняє закладам поновлювати осіб на навчання у 2024 році. І на цій підставі з легкістю відмовить Вам у відстрочці з приказкою - "іди оскаржуй до суду". А як суддя поставиться до такого вступу - невідомо.

    Отже, ці всі документи (наказ і довідка закладу) ніякої ролі не грають, але ж навпаки містять інформацію ЗАЙВУ. Зокрема про те, що Ви поновлені на навчання. Не створюйте зайвими документами собі перш за все клопоту.

    Відповідно до пункту 1 частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Для отримання відстрочки Вам треба отримати в закладі освіти ОДИН ЄДИНИЙ ДОКУМЕНТ - довідку з QR-кодом, яка формується за допомогою функціоналу ЄДЕБО (Єдиної державної електронної бази з питань освіти).

    Цей документ Ви отримали. Інші документи не потрібні.

    Доєднавши цю довідку до Заяви про відстрочку за встановленою формою - слід звернутися до ТЦК і зареєструвати її. Хоч встановлено, що відстрочка надається 7 днів, як правило це триває біля місяця. В окремих ТЦК - швидше.

    Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року № 560.

    ВІдповідно до абзацу 1 пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих та посадових (службових) осіб, зазначених у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Пункт 59 Порядку передбачає, що Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Відповідно до пункту 60 Порядку, Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

    Рішення комісії оформляється протоколом. Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    Згідно з пунктом 62 Порядку, Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній держаній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

    ВІдповідно до пункту 63 Порядку, Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби. Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Оскільки у Вас є право на відстрочку - мобілізувати Вас не мають право, як і направляти на медичний огляд.

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав місяць тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    І ЩЕ ДОДАТКОВО ДО МОЄЇ ВІДПОВІДІ. Маю надію, що Ви побачили у своїй довідці з ЄДЕБО, що Ви зараховані на навчання з 01.09.2024 р.?

    Тобто, якщо Ви завітаєте в ТЦК до цього строку, вони з легкістю Вас мобілізують, бо Ви не маєте ще статусу особи, яка навчається, а тому не захищені правом на відстрочку аж до 01.09.2024 р.

    Хоча в Наказі про поновлення написано зовсім інші речі.

    Але для ТЦК буде мати значення саме довідка з ЄДЕБО, де написано з 01.09.2024 р. Тобто, до 01.09.2024 р. щиро не рекомендую з"являтися в ТЦК, бо мобілізують аж бігом. Або, якщо все ж маєте намір йти у зазначену Вами у відповідях дату - то виправляйте довідку ЄДЕБО. Без цього Вас мобілізують.

    Врахуйте це будь-ласка і не допускайте помилок.

    І ні в якому разі не погоджуйтесь на ВЛК. Це 1000 % незаконно і лише призводить до того, що людей нахабно мобілізують і усе. Потім навіть рішення судів не допомагають.

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    • Вячеслав Клієнт місяць тому

      Вітаю, дякую за відповідь, а якщо у довідці с ЄДЕБО зазначено поновлення-переведення , в ТЦК це теж можуть побачити, чи буде це проблемою для позитивного рішення для відстрочки?

      • Турчин Ярослав
        Турчин Ярослав місяць тому

        Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

        Спілкуватися у чаті

        в довідці ЄДЕБО можуть пропустити. Бо вона гіпер-інформативна і там дуууже багато інформації А от у звичайній довідці це дуже видно, бо там інформації не так багато.

        Крім того там не уточнюється поновлено / переведено.

        З юридичної точки зору - це не проблема. А з ТЦКшної (працівників ТЦК) точки зору все може бути проблемою, якщо Ви не хочете йти на мобілізацію та виконувати їм план по мобілізації. Про всяк випадок зробіть два комплекта заяв. Якщо прям сильно будуть вимагати, завжди можна подати тримаючи при собі.

        Після того як в окремих ТЦК заявляють людям, що цитую: "Чхати ми хотіли на Ваш Резерв+ , наслухались отих своїх адвокатів... сильно розумний? - зараз штраф випишемо" вже навіть не знаю, що цензурно коментувати. Люди просто зловили зірку і сп"яніли від всеосяжної і неконтрольованої влади. Бо в нормальні часи і в правоохоронних структурах за таке як мінімум було б службове розслідування та дисциплінарна відповідальність. А ще я тут вбачає прямі ознаки дискредитації військового керівництва та збройних сил подібними заявами. А це вже злочин (ч. 1 ст. 114-1 ККУ). Так і хочеться, щоб такі відповіді своїх підлеглих чули - Командувач Сухопутних військ, Командувач ЗСУ, начальник Генерального штабу, заступник міністра оборони з питань цифрової трансформації шановна пані Черногоренко Катерина Леонідівна, ну і міністр оборони та голова Уряду. Бо виявляється проекти постанов Уряду, які регламентують порядок мобілізації та надання відстрочок розробляють не в Міноборони і Генштабі, а ми - юристи... Тільки цим можу пояснити таке зневажливе ставлення посадових осіб окремих ТЦК та СП до речей, які впровадили та ініціювали їх керівники вищого рівня військового управління. При цьому у застосуванні цих нормативно-правових актів і в роз"ясненні громадянам щодо їх існування, що є прямим виконанням Конституції України, звинувачують правничу спільноту.

        Переконаний, що якщо б держава та суспільство не хотіли нашої роботи, то можна було б все зробити простіше - не приймати такі нормативно-правові акти, які заважають працівникам ТЦК порушувати права людини та унормовують рамки їх вільного розсуду під час мобілізації та військово-облікових заходів.

        Хай щастить у оформленні відстрочки!

        • Вячеслав Клієнт місяць тому

          Я так розумію що ТЦК відмовить мені у наданні відстрочки, та мобілізують? Я думаю до суду вони мене вже не відпустять оскаржувати)

          • Турчин Ярослав
            Турчин Ярослав місяць тому

            Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Вячеславе! Ви думаєте, що якщо Ви подаєте документи - то одразу дають відстрочку? Ні. По закону - 7 днів на це. А по факту - кажуть як правило - приходьте чере місяць, або - ми зателефонуємо.

            Для убезпечення себе від цього - можна спробувати направити поштою документи на відстрочку.

            Про бажання Вас мобілізувати - Ви дізнаєтесь по повістці на ВЛК, яку випишуть.

            ВЛК особи до вирішення питання мобілізації - не проходять.

            Хоча окремі ТЦК шокують своїм ставленням до цього питання і навіть кажуть - "чхати ми хотіли на ваш Резерв+", наче це ми - юристи його розробили і впровадили, а не Міністерство оборони України.

            Копію заяви з підписом та копію довідки з ЄДЕБО залиште близьким, які потім зможуть у Ваших інтересах звернутися до адвоката, якщо щось піде не так.

            Заяву мають зареєструвати.

            Вчерове повторюсь. Якщо боїтесь протиправної поведінки працівників ТЦК - заздалегідь відправте "Укрпоштою" - рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення на паперовому бланку або попросіть місцевого адвоката Вас супроводжувати при спілкуванні з особою, яка приймає та реєструє заяви. В одних ТЦК це просто працівник ТЦК без вищої юридичної освіти, в інших - юрист (юристка) ТЦК. Адвокату буде простіше з нею спілкуватися, якщо він знає військове законодавство на пристойному рівні.

            Потім, якщо що, від Вашого імені до суду може звернутися адвокат. Проте такі випадки ну вже дуже рідкі.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вячеславе!

    Хочу зробити невеличке доповнення до своєї відповіді, бо, дивлячись на питання, яке Ви поставили на сайті іншому юристу, зрозумів, що у своїй попередній відповіді жодним чином не торкнувся теми щодо наданих Вами у питанні для ознайомлення фотодокументів.

    Отже, виправляю свою помилку.

    Жоден зі згаданих документів, навіть поодинці, не несе ніякої шкоди вирішенню питання отримання Вами відстрочки, якщо буде представлений у ТЦК, хоча, насправді, юридично значущою в даному випадку є тільки довідка з ЄДЕБО. Остання оформлена абсолютно правильно. Втім, вирішальним в ній для отримання відстрочки у Вашому випадку є допис:

    "На підставі даних, що містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, поточне здобуття освіти не порушує послідовності, визначеної частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту".

    І далі, в тому ж самому документі у вигляді підсумку щодо порушення чи не порушення послідовності отримання Вами освіти зазначається:

    "Так, не порушує".

    Тож ще раз хочу наголосити, Ваше право на отримання відстрочки абсолютно безумовне і беззаперечне, і я не бачу причин, за яких цей постулат може бути підданий сумніву.

    В будь якому випадку, якщо хтось з працівників ТЦКСП з якоїсь суб'єктивної й надуманої підстави вважатиме інакше, відмову у відстрочці можна буде легко оскаржити в адміністративному суді, підсиливши її також заявою про забезпечення позову (остання не дозволить Вас мобілізувати до прийняття відповідного рішення судом). Принаймні, я вже таке робив, і зовсім нещодавно.

    Ще раз з повагою, адвокат Айвазян.

    • Вячеслав Клієнт місяць тому

      На жаль, не розумію як мені поступити в даній ситуації, хтось каже все буде добре, інший каже що мобілізують...

    Корнійчук Євген Іванович
    16.2%

    Доброго дня, У зв'язку зі змінами підстава виглядає так:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Послідовність вищої освіти у вашому випадку зберігається.

    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти – молодший бакалавр (коледж ЧНУ);
    • перший (бакалаврський) – бакалавр;
    • другий (магістерський) – магістр;
    • третій (освітньо-науковий) – доктор філософії;
    • науковий рівень – доктор наук.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу Форми 20.

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти ( https://info.edbo.gov.ua/check-person/ )

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки, додатково можно додати ще договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA