Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 10 серпня 2024, питання №117379 340₴

Чи потрібне доручення при вʼїзді в Україну на чужій автівці та переоформлення

1) Якщо машина на українських номерах, чи потрібно доручення при перетині кордону Румунія -Україна, якщо її перевозить не власник, або достатньо техпаспорта?

2) Я в Україні, батько оформлює на мене дарчу на цю машину. Коли її привозять, мені потрібно доручення, щоб переоформити на мене техпаспорт, або дарчої достатньо?
Дякую

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Ольга!

    1) Якщо машина на українських номерах, чи потрібно доручення при перетині кордону Румунія -Україна, якщо її перевозить не власник, або достатньо техпаспорта?

    Громадянам-резидентам, які перетинають митний кордон України у напрямку виїзду на транспортних засобах особистого користування, та не є їх власниками, не потрібна довіреність на такий транспортний засіб від безпосереднього власника. Про це повідомила прес-служба ДМС.

    Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу є документом, що підтверджує, зокрема, право тимчасового користування ним.

    "Це правило застосовується до транспортних засобів особистого користування, зокрема, до наземних транспортних засобів товарних позицій 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711 згідно з УКТ ЗЕД та причепів до них (код 8716 згідно з УКТ ЗЕД)", - зазначили в Держмитслужбі.

    Отже, для виїзду з України така довіреність не потрібна. Що стосується в'їзду, то раджу Вам додатково проконсультуватись з цього приводу з прикордоною службою.

    2) Я в Україні, батько оформлює на мене дарчу на цю машину. Коли її привозять, мені потрібно доручення, щоб переоформити на мене техпаспорт, або дарчої достатньо?

    Звертаю Вашу увагу на те, що договір дарування можливо оформити лише в Україні. Тому, ящо Ваш батько знаходиться за кордоном, йому прийдеться зробити довіреність на третю особу в Україні, яка укладе з Вами вищезгадану угоду.

    Дарча надає Вам право власності на транспортний засіб. Тобто, після оформлення договіру дарування авто буде належати Вам й тому доручення від батька не потрібне.

    Договір дарування - це домовленість, за якою одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

    Договір дарування вважається укладеним з моменту передання майна (реальний договір), окрім випадків, коли дарувальник зобов'язується передати обдаровуваному майно у майбутньому (консенсуальний договір).

    Момент набуття права власності за договором визначений стаття 334 ЦК України, залежно від предмету договору. Тобто право власності на майно за договором, який підлягає нотаріальному посвідченню, виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним.

    1️. Якщо Ви будете укладати дарчу у нотаріуса, то до сервісного центру МВС потрібно звернутись із такими документами:

    • ▫️ нотаріально посвідчений договір дарування;
    • ▪️ паспорт громадянина України;
    • ▫️ копія довідки про РНОКПП;
    • ▪️ довіреність на представництво інтересів (у разі звернення до сервісного центру МВС не обдаровуваного);
    • ▫️ документ, що підтверджує повноваження представника;
    • ▪️ свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

    2️. Договір дарування можна оформити у сервісних центрах МВС при перереєстрації транспортного засобу. Для цього необхідні наступні документи:

    • ▫️ паспорт громадянина України;
    • ▪️ копія довідки про РНОКПП;
    • ▫️ документ, що підтверджує повноваження представника (у разі звернення до сервісного центру МВС не обдаровуваного або не дарувальника);
    • ▪️ документ, що підтверджує ступінь спорідненості (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб тощо);
    • ▫️ свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

    Перереєстрація за договором дарування не здійснюється, якщо транспортний засіб має обмеження у власності, кредити, заборгованості, штрафи.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас!

    1) Якщо машина на українських номерах, чи потрібно доручення при перетині кордону Румунія -Україна, якщо її перевозить не власник, або достатньо техпаспорта?

    Держмитслужба України в своєму листі 08-6/17-01-04/7/3471, роз’яснила, що достатнім для перетину кордону на чужому авто є відповідне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

    Тому для в'їзду в Україну на чужому авто водію потрібно мати лише свідоцтво про реєстрацію авто (техпаспорт).

    2) Я в Україні, батько оформлює на мене дарчу на цю машину. Коли її привозять, мені потрібно доручення, щоб переоформити на мене техпаспорт, або дарчої достатньо?

    Ваш батько також в Україні? Якщо так - то переоформити авто Ви можете звернувшись до сервісного центру МВС.

    Якщо батько за кордоном - то вн може оформити договір дарування авто у консульстві або у іноземного інотаріуса або можна продати Вам авто через ДІЮ

    Також можна в консульстві або у іноземного нотаріуса скаласти довіреність на продаж авто, а угоду про дарування авто оформити в Україні.

    Якщо ж у Вас буде договір дарування авто складений в іноземного нотаріуса - Вам потрібно спочатку його нотаріально перекласти, а потім звернутись в сервісний центр МВС та переоформити на себе техпаспорт.

    Батько також може продати Вам авто через ДІЮ. Для цього йому потрібно укласти з Вами договір купівлі-продажу авто через ДІЮ. Ознайомтесь з матеріалом за посиланням https://diia.gov.ua/news/zminyuyemo-pidhid-do-kupi... Податки сплачувати за перший продаж авто не потрібно. Обмінюватись грошима за авто через ДІЮ не потрібно.

    Підписані документи надійдуть до адміністратора сервісного центру МВС, який закріпить вибрані номери та роздрукує свідоцтво про реєстрацію авто. Готовий пакет документів надійде Вам у вибране відділення Укрпошти. А електронні документи на автівку підтягнуться в Дії.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Ольга Клієнт місяць тому

    Дякую, щодо українського кордону зрозуміло, а на румунському не буде проблем?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Доброго дня, Ольга! Не повинно бути проблем. Проте, як я і зазначав у своїй відповіді раніше, Ви можете вточнити дане питання у прикордонній службі Румунії.

    • Дерій Владислав Олегович

      Знаю випадки коли без довіреності не власник без проблем доставляв чуже авто на українській реєстрації до України.

      В той же час частина третя статті 35 Конвенції про дорожній рух говорить, що жодне положення цієї Конвенції не слід тлумачити як таке, що що обмежує право Договірних сторін або їхніх територіальних підрозділів вимагати підтвердження права водія на володіння транспортним засобом, що перебуває в міжнародному у міжнародному русі транспортним засобом, що не зареєстрований на ім'я особи, яка в ньому перебуває.

      Це означає, що за кордоном правоохоронні органи іноземної країни можуть вимагати документи, на підставі яких водій користується чужим авто.

      Проте, у зв'язку з тим, що авто буде повертатися до України - румунські прикордонники його повинні без проблем пропустити, адже в Україні є вся інформація про дане авто (розшук, обтяження, тощо). Єдине виключення - це якщо на даному авто здійснили правопорушення в Румунії.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA