Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 11 серпня 2024, питання №117427 350₴

Приватизація мого спадку родичами без мого відома

Мій родич, який на війні з березня 22 року, дізнався що його брат приватизував на себе їх спільний спадок.
Його згоди ніхто не питав.
Чи можливе анулювання приватизації?

Відповіді юристів (13)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ВИ МОЖЕТЕ ЦЕ ЗРОБИТИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    АЛЕ СПОЧАТКУ ВИ ПОВИННІ ДОВЕСТИ, ЩО НЕ МАЛИ МОЖЛИВОСТІ ЗВЕРНУТИСЬ ДО НОТАРІУСА ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ.

    За змістом статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

    Згідно з частиною п'ятою статті 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

    Відповідно до частин першої, другої статті 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Якщо спадщину прийняло кілька спадкоємців, свідоцтво про право на спадщину видається кожному з них із визначенням імені та часток у спадщині інших спадкоємців. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

    Свідоцтво про право на спадщину визнається недійсним за рішенням суду, якщо буде встановлено, що особа, якій воно видане, не мала права на спадкування, а також в інших випадках, встановлених законом (ст.1301 ЦК України). (Постанова Верховного суду України від 14 листопада 2018 року у справі 2-1316/2227/11)

    Зацікавлена особа, яка вважає, що її право на спадкування порушено, може звернутися до суду з позовною заявою про визнання недійсним виданого свідоцтва про право на спадщину, оскільки дане свідоцтво може бути визнане недійсним тільки у судовому порядку.

    Позови щодо права спадкування за загальними правилами підсудності подаються до суду за місцем проживання (знаходження) відповідача, за винятком позовів щодо нерухомого спадкового майна, які подаються до суду за місцезнаходженням цього майна. Позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред'являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

    Верховний суд нагадав, що відповідно до висновку, викладеного у постанові Верховного суду від 14 листопада 2018 року у справі № 2-1316/2227/11 (провадження № 61-12290св18) у статті 1301 ЦК України ...підставами визнання свідоцтва недійсним можуть бути...порушення у зв`язку з видачею свідоцтва про право на спадщину прав інших осіб...

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Як давно відкрилась спадщина (помер спадкодавець)? Чи подавав родич заяву про прийняття спадщини? Чи проживав родич разом зі спадкодавцем?

    Якщо спадкоємець протягом шести місяців не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв спадщину. Разом з цим, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Не вимагається звернення до суду для визначення додаткового строку, достатнього для прийняття спадщини, якщо усі спадкоємці, які прийняли спадщину, подають нотаріусу письмову заяву про згоду на прийняття спадщини спадкоємцем, який пропустив строк для прийняття спадщини.

    Спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

    Родич може оскаржити приватизацію спадка в судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович
    25.1%

    ОБА БРАТИ (А ТАКОЖ, ДРУЖИНА) Є СПАДКОЄМЦЯМИ ПЕРШОЇ ЧЕРГИ ПІСЛЯ СМЕРТІ БАТЬКА ТА УСПАДКОВУЮТЬ ВСЕ РІВНИХ ЧАСТКАХ.

    ВСІ ХТО БУВ ПРОПИСАНИЙ В 2006 РОЦІ ЗА ОДНІЄЮ АДРЕСОЮ З ПОМЕРЛИМ, АВТОМАТИЧНО ВСТУПАЮТЬ В СПАДЩИНУ.

    ОФОРМЛЕННЯ СВІДОЦТВА НА ВСЮ СПАДЩИНУ ТІЛЬКИ НА ОДНОГО З БРАТІВ, Є ПОРУШЕННЯМ ЗАКОНУ.

    ТРЕБА В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ ВІДМІНЮВАТИ ЦЕ СВІДОЦТВО.

    • Михайло Клієнт місяць тому

      Дякую за інформацію

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Приватизація відбувалась на підставі ордеру на житлове приміщення?

    Якщо так - для приватизації нерухомості брат повинен був отримати заяву-згоду тимчасово відсутніх членів сім’ї наймача на приватизацію.

    Згідно частини 5 статті 5 ЗУ "Про приватизацію державного житлового фонду" кожний громадянин України має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чеку або з частковою доплатою один раз.

    Якщо родич вже один раз отримав безоплатно житло - йому відмовлять у повторній безкоштовній приватизації.

    Якщо під приватизацією Ви маєте на увазі нотаріальне переоформлення на брата нерухомості, яка вже належала на праві особистої власності спадкодавцеві, то це потрібно оскаржувати у судовому порядку, адже рідні діти спадкодавця мають першочергове право на спадщину в рівних частинах.

    • Михайло Клієнт місяць тому

      А якщо один спадкоємець помер до смерті власника то кому переходить його частка?

      • Дерій Владислав Олегович

        Якщо у померлого спадкоємця були діти, то вони теоретично мали право на його частину спадщини на праві представлення.

        Під спадкуванням за правом представлення розуміється особливий порядок, за яким родичі нижчого ступеня споріднення успадковують те майно, яке б за законом перейшло їх родичам вищого ступеня споріднення із спадкодавцем, однак, які до моменту відкриття спадщини померли.

        Наприклад, внук (внучка) спадкодавця не набувають за загальним правилом права на спадкування за законом за першою чергою спадкування. Проте якщо син (дочка) померли раніше спадкодавця, то внук (внучка), як спадкоємці п’ятої черги, набувають право на спадкування за законом в першу чергу замість свого покійного батька (матері).

        Ознайомтесь з корисним матеріалом за посиланням https://legalaid.gov.ua/publikatsiyi/spadkova-tran...

        Проте, якщо вони не подали заяву про прийняття спадщини, то вважається, що вони не прийняли спадщину. В такому разі весь спадок ділиться між іншими спадкоємцями першої черги.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Михайло!

    Ваш родич проживав разом із спадкодавцем? Якщо ні, то чи подавав він протягом 6 місяців з дня смерті спадкодавця заяву до нотаріуса про вступ у спадщину? Чи, можливо, був заповіт? Потрібно мати від Вас більше інформації, якщо це можливо.

    Стаття 1217 ЦКУ. Види спадкування

    1. Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

    Стаття 1268 ЦКУ. Прийняття спадщини

    1. Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

    2. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

    3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    Стаття 1269. Подання заяви про прийняття спадщини

    1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    2. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

    Стаття 1270 ЦКУ. Строки для прийняття спадщини

    "1. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    2. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

    Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців".

    Просто так анулювати приватизацію наразі не вийде. Питання прийдеться вирішувати у судовому порядку.

    Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» нотаріус як спеціальний суб’єкт в день видачі свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно проводить державну реєстрацію прав у Державному реєстрі речових прав та вносить відомості про перехід права власності на ім’я спадкоємця до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    Право власності на нерухоме майно виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації цього майна.

    Свідоцтво про право на спадщину визнається недійсним за рішенням суду, якщо буде встановлено, що особа, якій воно видане, не мала права на спадкування, а також в інших випадках, встановлених законом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Під спадкуванням за правом представлення розуміється особливий порядок, за яким родичі нижчого ступеня споріднення успадковують те майно, яке б за законом перейшло їх родичам вищого ступеня споріднення із спадкодавцем, однак які до моменту відкриття спадщини померли.

    Наприклад, онуки спадкодавця не є спадкоємцями першої черги. Проте якщо діти спадкодавця померли раніше спадкодавця (до відкриття спадщини), то онуки спадкодавця набувають право на спадкування за законом замість померлих батьків, як спадкоємці першої черги.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю, так, анулювання приватизації можливе, якщо вона була здійснена без згоди всіх спадкоємців. Ваш родич має право оскаржити дії брата в судовому порядку. Ось які кроки можна зробити:

    1. Юридична консультація:

    Спершу варто звернутися до адвоката, спеціалізованого на питаннях спадщини та нерухомості. Він допоможе оцінити ситуацію, зібрати необхідні документи та сформулювати позов.

    2. Оцінка законності приватизації:

    Перевірити законність приватизації. Якщо приватизація була проведена без згоди вашого родича, це може бути підставою для її анулювання.

    3. Збір доказів:

    Зібрати докази, що підтверджують:

    • Спадкові права вашого родича (свідоцтво про право на спадщину).
    • Факт приватизації, здійсненої без його згоди.
    • Факт перебування вашого родича на війні з березня 2022 року, що може бути враховано судом як обставина, що перешкодила йому своєчасно реагувати.
    4. Подання позову до суду:

    Позов може містити вимогу про визнання приватизації недійсною та повернення права власності на спільний спадок. Ваш родич також може вимагати компенсацію моральної та матеріальної шкоди.

    5. Можливе вирішення через переговори:

    Якщо є можливість, варто спробувати домовитися з братом мирним шляхом. Іноді питання можна вирішити без суду, якщо обидві сторони готові до компромісу.

    6. Термін подачі позову:

    Важливо враховувати строки давності. Загальний строк давності для оскарження угод становить 3 роки з моменту, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав.

    Анулювання приватизації можливо, якщо буде доведено, що вона була здійснена без дотримання законних прав усіх спадкоємців. Суд може визнати таку приватизацію недійсною і відновити права вашого родича на спадкове майно.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Скоріше за все, мова йде не про приватизацію, а про спадкування всієї частки за наявності іншого спадкоємця. Чи подавав він заяву про вступ до спадшити? Коли дізнався про успадкування його братом?

    Стаття 1301. Визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину

    1. Свідоцтво про право на спадщину визнається недійсним за рішенням суду, якщо буде встановлено, що особа, якій воно видане, не мала права на спадкування, а також в інших випадках, встановлених законом.

    До позову про скасування свідоцтва про право на спадщину застосовується позовна давність у три роки.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    24.6%

    Доброго дня, Строки прийняття спадщини

    Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

    Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

    Якщо строк, що залишився, менший як три місяці, він продовжується до трьох місяців.

    Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦКУ, він не заявив про відмову від неї.

    Особливості обчислення строків при спадкуванні в умовах воєнного стану

    Нове законодавство встановлює особливості щодо обчислення строків при спадкуванні на час дії на території України воєнного стану та протягом двох років з дня його припинення або скасування. За загальним правилом для прийняття спадщини цивільним законодавством встановлено строк у 6 місяців, який обчислюється з дня смерті особи. Якщо смерть фізичної особи зареєстрована пізніше ніж через один місяць з дня смерті такої особи, строки, визначені ЦК України щодо спадкування, обчислюються з дня державної реєстрації смерті спадкодавця.

    Наприклад, особа померла 10.08.2023, смерть зареєстровано 15.11.2023. У цьому випадку строк 6 місяців, зокрема, для прийняття або відмови від прийняття спадщини, відліковується, починаючи з 15.11.2023.

    Таким чином, основні зміни у порядку оформлення спадщини забезпечують права громадян в умовах воєнного стану і дають можливість у найкращий спосіб забезпечити захист прав спадкоємців.

    Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 Цивільного кодексу України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    Відповідно до Стаття 1272 Цивільного кодексу України визначає два способи дій спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини реалізувати свої права:

    Згода оформлюється спільною заявою спадкоємців нотаріусу, причому підписи спадкоємців повинні бути засвідчені нотаріально. Не виключається подання (надіслання) заяви про надання згоди кожним зі спадкоємців окремо. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    У ст.47 Конституції передбачено, що кожен має право на житло. Ніхто не може бути примусово позбавлений житла, інакше як на підставі закону за рішенням суду.

    Статтею 345 Цивільного кодексу закріплюється право фізичної або юридичної особи набувати право власності на майно у разі приватизації державного та комунального майна у порядку, встановленому законом. Зазначена норма є загальною, оскільки відсилає до спеціального законодавства.

    Відповідно до ст.. 3,5 Закону про приватизацію приватизація здійснюється шляхом безоплатної передачі громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім’ї та додатково 10 кв. м. на сім’ю, а також шляхом продажу надлишків загальної площі квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках громадянам України, що мешкають в них або перебувають в черзі потребуючих поліпшення житлових умов. Кожен громадянин України має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлового чека або з частковою доплатою один раз.

    Відповідно до ЦПК у порядку цивільного судочинства суди розглядають справи щодо захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин.

    Відповідно до п.3 постанови пленуму ВСС «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» від 1.03.2013 №3 суди мають керуватися тим, що критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по-перше, наявність у них спору про цивільне право (справи за позовами, що виникають із будь-яких правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства), по-друге, суб’єктний склад такого спору (однією зі сторін у спорі є, як правило, фізична особа).

    Справи за позовами:

    − про визнання права на приватизацію державного житлового фонду;

    − про усунення перешкод у приватизації житла;

    − про встановлення факту проживання у гуртожитку;

    − про виселення з гуртожитку;

    − про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням у гуртожитку, розглядаються у порядку цивільного судочинства.

    Як наслідок, Ви можете спробувати оскаржити це питання в судовому порядку.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA