Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 31 серпня 2024, питання №118605

Штраф в ТЦК, постановка на облік

Добрий день! Цікавить таке питання. Уточнені дані 15.07.24 року через Резерв +, пише що оновлені в 10:01 16.07.24. Дані потребують уточнення в ТЦК, категорія обліку: не на обліку. ВОД немає, військову службу не проходив. При звернені в ТЦК та СП кажуть що маю сплатити спочатку штраф 17 000, і тільки потім поставлять на облік. Військово-обліковий документ на руках. Чи правомірний цей штраф?

Також є довідка з ЄДЄБО, яка містить запис "Так, не порушує". Як діяти? Йти ставати на облік. Проходження ВЛК при цьому обов'язкове? Згідно із законодавством є підстава для отримання тимчасової непридатності, чого й буду вимагати при проходження комісії.

В який момент в ТЦК та СП подавати заяву за формою, визначеною у додатку 4? Який вказувати абзац та частину?

Дякую!

Відповіді юристів (9)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1. ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ТА ВІДСТРОЧКА ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ТО ДВА ПАРАЛЕЛЬНИХ ПРОЦЕСИ.

    СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК БЕЗ ПРОХОДЖЕННЯ ВЛК НЕМОЖЛИВО.

    2. РОЗМІР ШТРАФУ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ЧАСУ ПОРУШЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    3. ПРИДАТНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВІЙСЬКОВОГО ЛІКАРСЬКА КОМІСІЯ.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    Цікавить таке питання. Уточнені дані 15.07.24 року через Резерв +, пише що оновлені в 10:01 16.07.24. Дані потребують уточнення в ТЦК, категорія обліку: не на обліку. ВОД немає, військову службу не проходив. При звернені в ТЦК та СП кажуть що маю сплатити спочатку штраф 17 000, і тільки потім поставлять на облік. Військово-обліковий документ на руках. Чи правомірний цей штраф?

    Трохи незрозуміло з Вашого питання наступне:

    "ВОД немає" та "Військово-обліковий документ на руках"? Так є ВОД чи немає останнього?. За що саме ТЦК притягує чоловіка до відповідальності?

    У будь якому випадку - це шантаж. Сплата штрафу немає жодного відношення до постановки на облік та оформлення відстрочки.

    Також є довідка з ЄДЄБО, яка містить запис "Так, не порушує". Як діяти? Йти ставати на облік. Проходження ВЛК при цьому обов'язкове? Згідно із законодавством є підстава для отримання тимчасової непридатності, чого й буду вимагати при проходження комісії.

    Якщо Ви не перебуваєте на обліку в ТЦК, оформити відстрочку Вам не вдасться.

    В який момент в ТЦК та СП подавати заяву за формою, визначеною у додатку 4? Який вказувати абзац та частину?

    ТЦК не прийме в Вас заяву на оформлення відстрочки, допоки Ви не будете перебувати на обліку в останньому.

    Щодо заяви: пункт 1, частина 3.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Тетяна Клієнт 15 днів тому

      дякую! Військово-облікової спеціальності немає. Військовий квиток на руках.

      Тобто, можна спокійно звертатись до суду за неправомірно виписаний штраф

    Айвазян Юрий Климентьевич
    дякую! Військово-облікової спеціальності немає. Військовий квиток на руках.

    Тоді це ВОС. Скільки років чоловіку та який ВОД він має?

    Тобто, можна спокійно звертатись до суду за неправомірно виписаний штраф

    Для того мені потрібно розуміти, за що саме виписали штраф. Чи є постанова про притягнення до відповідальності? Чи ознайомлений з останньою чоловік?

    Тетяна Клієнт 15 днів тому

    29 років, ВОД - Військовий квиток

    По штрафу постанови немає, просто виписали - йдіть платить 17 000, після поставимо на облік. Згідно чого якої статі нічого не кажут

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Штраф просто так не випусують, Для того начальник ТЦК повинен скласти відповідну постанову, з якою чоловіка необхідно ознайомити. Так ось - спочатку постанова, а потім - штраф.

      Якщо ТЦК не знає законодавство, то можете навести їм норму КУпАП, яка регулює дане питання:

      Стаття 268 КУпАП. Права особи, яка притягається до адміністративної відповідальності:

      Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. Особливості розгляду справ про адміністративні правопорушення у сферах забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, безпеки на автомобільному транспорті та про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), встановлюються статтями 279 - 1-279 - 8 цього Кодексу.

      30 січня 2020 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду в рамках справи № 482/9/17, адміністративне провадження №К/9901/38702/18 (ЄДРСРУ № 87268086) та справі №308/12552/16-а, адміністративне провадження №К/9901/32526/18 (ЄДРСРУ № 87268082) досліджував принцип належного повідомлення особи про розгляд справи про притягнення до адміністративної відповідальності.

      Верховний суд вказує, що особі до якої застосовується адміністративна санкція, повинно бути забезпечено право завчасно знати про час та місце розгляду справи. Це право є гарантією реалізації інших прав - на участь в розгляді справи про адміністративне правопорушення, висловлення заперечень, надання доказів, захист тощо.

      Законодавство покладає обов`язок щодо своєчасного повідомлення особи про час та місце розгляду справи на уповноважену посадову особу. Зміст цього обов`язку не вичерпується надсиланням тексту відповідного повідомлення, оскільки саме лише надсилання, без отримання, не свідчить про поінформованість особи про час та місце розгляду справи, а отже робить це право недієвим.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Крім того, Ви бачите у Правилах військового обліку, що для взяття на останній потрібно спочатку сплатити штраф?

      Постанова КМУ №1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

      "81. Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2). При цьому взяття на військовий облік здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України (паспорта громадянина України для виїзду за кордон у випадку подання заяви про взяття на військовий облік через закордонну дипломатичну установу України згідно з підпунктом 10-1 пункту 1 додатка 2) та військово-облікового документа у разі, якщо він видавався та не був втрачений."

      • Тетяна Клієнт 15 днів тому

        дуже Вам дякую!

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Прошу, Тетяна! Вдачі Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024