Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 вересня 2024, питання №119132 350₴

Чи мають право відправити в бойову частину з діагнозом 17-Б

Доброго дня. Брат повторно проходить ВЛК (раніше був встановлений діагноз F 43.2. виключений з військової частини та переведений на облік до місцевого ТЦК) Наразі у висновку ВЛК вказаний діагноз 17-Б, але місцеве ЦТК готують кудись на відправку. Чи мають вони право?

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Доброго дня. Брат повторно проходить ВЛК (раніше був встановлений діагноз F 43.2. виключений з військової частини та переведений на облік до місцевого ТЦК) Наразі у висновку ВЛК вказаний діагноз 17-Б, але місцеве ЦТК готують кудись на відправку. Чи мають вони право?

    Мобілізувати "обмежено" придатного, а вірніше - придатного до ТЦК та СП, в/ч забезпечення тощо МАЮТЬ ПОВНЕ ПРАВО. На жаль, але зараз так і відбувається.

    Але тут потрібно розібратися детальніше: що означає, що він був виключений, а зараз поставили статтю 17Б? Він мав висновок про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Аліна!

    Брат повторно проходить ВЛК (раніше був встановлений діагноз F 43.2. виключений з військової частини та переведений на облік до місцевого ТЦК) Наразі у висновку ВЛК вказаний діагноз 17-Б, але місцеве ЦТК готують кудись на відправку. Чи мають вони право?

    Так, ТЦК мають право мобілізувати Вашого брата, оскільки він не визнаний ВЛК непридатним до проходження служби з виключенням з військового обліку.

    Стаття 17 Розкладу хвороб Наказу МОУ № 402 включає невротичні, пов’язані із стресом і соматоформні розлади F40-F48, F32, F33 (фобійні, тривожні, обсесивно-компульсивні, адаптаційні, соматоформні та інші невротичні розлади, неврастенія, реакції на тяжкий стрес, ПТСР, депресивний епізод).

    Відповідно до пункту "Б" громадянин визнається "придатним до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони", а отже підлягає мобілізації.

    На якій підставі брата перевели до ТЦК?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Аліна Клієнт 8 днів тому

      Добрий день. Маємо витяг з наказу командира військової частини з гідно якого "облікові документи були направлені для подальшого обліку в місцевий РТЦК", неодноразово зверталися самі в РТЦК та підключали допомогу адвокатів - так ТЦК не надавало жодної відповіді з квітня (тобто заперечували наявність документів). Сьогодні був затриманий працівниками ТЦК та відправлений на проходження ВЛК.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я правильно розумію, що брат був переведений з військової частини до ТЦК у зв'язку із хворобою? Чи він був звільнений зі служби да документи були передані в ТЦК. Чи можете надати більше подробиць, починаючи з мобілізації, проходження ВЛК (ВЛК проходив при мобілізації? Чи проходив повторне ще й у частині?).

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Якщо Ваш брат перебував на військовому обліку військовозобов'язаних , тобто у запасі для комплектування Збройних Сил України , то його мали права направити на ВЛК.

    Стаття 17-б передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

    Чи намагались Ви оскаржити рішення ВЛК? Чи проходив брат стаціонарне лікування не менше двадцяти одного дня?

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    1. ОСОБА ВИКЛЮЧЕНА З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ НЕ Є ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОЮ ТА НЕ ПІДЛЯГАЄ МОБІЛІЗАЦІЇ.

    2. НЕ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНІ НА ВЛК НЕ НАПРАВЛЯЮТЬСЯ.

    Виключені з військового обліку за станом здоров’я та через досягнення граничного віку вже не є військовозобов'язаними і на них не розповсюджуються правила щодо військового обліку та мобілізації військовозобов'язаних. Проте жоден нормативно-правовий акт не встановлює, чи треба таким чоловікам прийти в ТЦК тільки для отримання відмітки, і не змушує їх повторно проходити для цього ВЛК.

    Також, законом не передбачено, що виключені з військового обліку за станом здоров’я мають оновлювати дані ― правила щодо військовозобов'язаних таких людей не стосується, хоча, вони й зберігають свій військово-обліковий документ за новими правилами.

    ЯКЩО ВАШ БРАТ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ, ТО ІЗ СТАТТЕЮ 17 "Б" ЙОГО МОЖУТЬ ВІДПРАВИТИ СЛУЖИТИ В ПІДРОЗДІЛИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДРОЗДІЛІВ, КОТРІ ЗНАХОДЯТЬСЯ НА "0".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024