Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 12 вересня 2024, питання №119306

Відсрочка від служби в армії для Магістра

Я Магістр який вступив вдруге в інший вуз не закінчивши навчання в минулому на магістратурі. Чи надає Довідка з ЄДБО про здобувача освіти відсрочку від сужби в армії якщо в ній зазначено що Порушено послідовніть і приписка - ні,порушує.

Відповіді юристів (3)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 6 днів тому

    Юрист, м. Львів, 9 років досвіду

    Доброго вечора. Тепер таким особам, як Ви, видають довідку з ЄДБО саме з таким зазначенням, бо Ви почали навчання вдруге на тому самому освітньо-кваліфікаційному рівні. Відповідні положення є в листі Міністерства освіти і науки України від 3 червня 2024 року.

    Згідно із статтею 23 Закону України "Про моіблізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури... Відповідно до цієї частини 2 статті 10, рівнями освіти є: дошкільна освіта; початкова освіта; базова середня освіта; профільна середня освіта; перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти; другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти; третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти; фахова передвища освіта; початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти; перший (бакалаврський) рівень вищої освіти; другий (магістерський) рівень вищої освіти; третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Пономаренко Олена
    Пономаренко Олена 6 днів тому

    Адвокат, м. Чернігів, 5 років досвіду

    Доброго дня.На жаль МОН надали досить недоречні розяснення щодо порядку видачі довідки ЄДЕБО.Судової практики наразі немає з цього приводу. Ваша послідовність не порушена з огляду на норми закону, а не на листи МОН!У Вашому випадку, на мою думку, доречніше буде оскаржувати відмову у наданні відстрочки за вказаною довідко.Згідно ст. 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" право на відстрочку мають:

    • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    З огляду на таке формулювання, Ви маєте право на відстрочку.

    Згідно постанови 560 для оформлення відстрочки необхідно надати довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. Вказівки про те, що довідка має містити відомості про непорушення послідовності - немає. Тому вказані відомості варто підтвердити інакше.

    Тому, фактично Вам треба подавати заяву на відстрочку за наявними документами. Більш того, навіть для оскарження довідки, якщо Ви забажаєте, необхідно доведення порушення Ваших прав (тобто відмова у оформленні відстрочки), тому послідовність дій одна.

    1. отримати довідку ЄДЕБО

    2. подати заяву на відстрочку

    3. оскаржити відмову у відстрочці

    4. за бажання оскаржувати і внесення недостовірних даних у довідку ЄДЕБО

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    ТЦК відмовить Вам у наданні відстрочки й після цього Ви підлягатимете мобілізації на загальних підставах. Раджу подумати перед тим, як йти до ТЦК для того, аби отримати таку відмову.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024