Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 13 вересня 2024, питання №119344

Приватизація квартири без власника

Доброго дня. В мене таке питання…
У нас квартира, в якій прописані 4 чоловік (батько, мама, я і моя донька). Батько получив цю квартиру від заводу і він є власником. Але вона ще не приватизована.
Пошти пів року тому померла моя мама. Ми з донькою живемо в Польщі, але прописані в цій квартирі. Батька самого не оставила, до нього приходила жіночка, готувала йому їжу та прибирала, а я платила їй за це гроші. Нещодавно батько заявив що він хоче женитись, а квартиру і гараж вони будуть здавать в оренду. Я приїхала додому, поговорила з батьком і ми вирішили приватизувати квартиру, але він виписався з квартири і приватизація пройде без нього, тобто в ній буду я і моя донька. Після приватизації батько знову пропишеться у квартирі. Документи я вже здала в бті і зробила проплату.
В мене таке питання - чи зможе після приватизації батько зробити дарствєнну на іншу людину? Або якщо таки женеться, то чи може квартирою заволодіти його дружина? Справа в тому, що тут знайшлася жінка, яка його окручувала, але ї не вдалося нічого зробити, бо я приїхала вчасно. Я хвилююся, бо хочу щоб житло осталось моїй дитині. Тому хочу знати, якщо квартира буде приватизована, чи є в батька шанси забрати в нас житло, навіть якщо він не приймає участі в приватизації.
Дякую.

Відповіді юристів (2)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Якщо у приватизації квартири приймете участь тільки Ви та донька, то Ваш батько не зможе розпоряджатись цим майном. Той факт, що він був відповідальним квартиронаймачем, значення не має.

    Тому, навіть якщо він після приватизації знову пропишеться в квартирі та одружиться, ніяким чином не може мати наслідком у виникнення його право власності на цю квартиру

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 5 днів тому

    Юрист, м. Суми, 31 рік досвіду

    Вітаю ! Якщо Ваш батько фактично проживав і проживає у квартирі на момент приватизації, він мав право на приватизацію (незалежно від того, що він був знятий з реєстрації за місцем проживання). Тобто, його права на приватизацію порушено і у питаннях власності закладено проблему.

    І хоча на зараз практика Верховного суду у питаннях трьох сосен (реєстрація і фактичне місце проживання) протилежна, вона зміниться, бо в Україні, крім Верховного суду, існує ще принцип верховенства права.

    Але що зроблено то зроблено. Чим менше буде зареєстрованих та проживаючих у квартирі, тим менше буде проблем у Ваших дітей.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024