Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 27 вересня 2024, питання №120107

Як отримати дозвіл на повторне ВЛК та чи можливо відкрити групу інвалідності?

Ситуація така: Батька забрали з вулиці на ВЛК (дані в оберіг були оновлені), повістки вручено не було. Після ВЛК забрали на розподільник (досі без повісток). Далі відправили на навчання, після чого на бойові дії на самий таки 0. (Додому не відпустили з моменту, як забрали на ВЛК)
Батько мав при собі на ВЛК висновки наявних хвороб, які відксерили, проте не підкріпили. Після першого бойового виходу було зламано палець та виникли сильні погіршення стану через раніше наявну хворобу хребта. Як результат, батьку важко ходити, адже відмовляє одна нога. Тобто людину умисно відправили, знаючи, що йому протипоказані будь-які фізичні навантаження. З частини таки відправили на лікування (ні форми 5, ні військово квитка не дали). Після двох тижнів "лікування" (лікарі одразу сказали, що там немає, що лікувати, адже ситуація критична і хвороба невиліковна), він має повернутись САМОСТІЙНО за свій кошт в частину (виплат за місяць так і не було). На повторний ВЛК не направили з лікарні, хоча на сайті міністерства оборони є інформація, що мали б. Людина, яка ледь тепер пересувається, має самостійно добратись до частини, сподіваючись, що на повторний ВЛК таки направлять.
На що ми маємо право? Як можна довести причину нанесення урону здоров'ю саме через недбалість лікарів, які визнають придатними? Чи можна відкрити групу інвалідності? Чи можна розраховувати на нещодавно запроваджені виплати за групу? Адже людина (основний годувальник родини), навіть якщо погодять те ВЛК і спишуть, то все одно навряд вже зможе працювати з поточним станом здоров'я.

Відповіді юристів (1)

    Прокопець Олександр Васильович

    Добрий день!

    Ситуація у Вас не проста і дуже запущена. Вам потрібно було підключати адвокатів з моменту, як його забрали з вулиці.

    Зараз же, поки його не комісують або демобілізують, складно буде допомогти.

    Однозначно відповісти на Ваші питання складно, оскільки відповідь залежить від більш детального вивчення ситуації та наявних документів.

    Групу інвалідності потрібно буде оформлювати через МСЕК, яка, відповідно до ТЦК, ВЛК і взагалі Міноборони, жодного відношення не має. За результатами звернення до МСЕК вже буде призначена виплата.

    Взагалі, Вам необхідно писати скарги в Міноборони, писати запити щодо надання інформації про підстави мобілізації батька і починати боротьбу. На скільки розумію, висновку ВЛК немає?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA