Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 27 вересня 2024, питання №120108 400₴

Порядок оформления выплат за пропавшего без вести военного

Получила уведомление о пропавшем без вести брате. Подала заявление в Национальную полицию, где был взят анализ ДНК. Также получила выписку из Единого реестра досудебных расследований. Отец пропавшего без вести подал заявление на получение выплат в ТЦК и подписал необходимые документы. Обратилась в Красный Крест. Пропавший без вести находится в разводе, у него есть 16-летний сын (усыновленный), а также брат, сестра и отец (83 года). Необходима детальная информация о том, куда обращаться для получения выплат за пропавшего без вести.

Відповіді юристів (7)

    Карпенко Андрій Володимирович
    12.5%

    Вітаю!

    Виплати грошового забезпечення військовополонених та зниклих безвісти регулює постанова Кабінету Міністрів України № 884 від 30 листопада 2016 року «Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх».

    Уразі полону чи зникнення безвісти військовослужбовця, за ним зберігаються виплати у розмірі його посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років та інших видів грошового забезпечення. Відтак, члени родини мають право на отримання такої виплати щомісячно.

    Для цього необхідно звернутися із заявою до командира військової частини, надавши копії наступних документів:

    • сторінок паспорта повнолітніх членів сім'ї
    • довідки про реєстрацію місця проживання (якщо ця інформація відсутня в паспорті)
    • свідоцтва про шлюб (за наявності) та свідоцтва про народження дітей (за наявності)
    • індивідуального податкового номера.

    З питань виплат грошового забезпечення звертатися на “Гарячу лінію” з питань Міністерства оборони України 1512.

    А родини зниклих безвісти бійців отримуватимуть виплати до дня визнання їх загиблими в судовому порядку або остаточно виключення зі списків особового складу військової частини.

    Першочергове право на матеріальну допомогу від держави має дружина зниклого безвісти або захопленого в полон військового, а вже потім його батьки.

    Загалом право на виплати, зокрема додаткових та інших видів грошового забезпечення мають:

    • дружина (або чоловік);
    • повнолітні діти, які проживають разом з військовослужбовцем, якщо вони не мають власних дружини чи чоловіка.

    Але в обох випадках – якщо вони проживали разом зі зниклим і перебували на його утриманні.

    Якщо у безвісти зниклого чи полоненого нема дружини, а є кілька інших осіб, що претендують на грошові виплати, то кошти ділять між ними у рівних частинах. Орієнтовна сума грошового забезпечення становить 20 тис. грн залежно від посади зниклого і додаткова винагорода — 100 тис. грн.

    Загалом перелік тих, хто має право на грошову допомогу у разі зникнення бійця на фронті, виглядає так:

    • діти до 18 років (або до 23 років, якщо вони є студентами денної форми навчання, до його закінчення);
    • діти зниклого безвісти, які є сиротами, до 23 років, незалежно від факту навчання;
    • чоловік або дружина;
    • батьки, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку;
    • в разі відсутності дружини/чоловіка і живих батьків – брат чи сестра, дідусь чи бабуся годувальника, незалежно від віку і працездатності, якщо вони не працюють і доглядають за дитиною годувальника до досягнення нею 8 років.
    Дерій Владислав Олегович
    12.5%

    Доброго дня!

    Постановою № 168 від 28 лютого 2022 року чітко закріплене право членів родини військовослужбовців які зникли безвісти за особливих обставин або ж полонених — отримувати додаткову винагороду у розмірі 100 тисяч за весь час перебування в полоні або за весь час поки не буде змінено статус зниклого на якийсь інший статус. Мають нараховуватися виплати. Мають виплачуватись рідним людям військовослужбовця.

    Коли є сповіщення що військовослужбовець є безвісти зниклим, дружина, батьки чи повнолітні діти зобов'язані звернутись з письмовою заявою (до заяви долучити документи які підтверджують родинні зв’язки, паспорт ідентифікаційний код) і направити таку заяву до командира військової частини де проходить службу зниклий військовослужбовець. Командир має право протягом 15 днів розглянути таку заяву та прийняти відповідне рішення по виплаті додаткової винагороди та грошового забезпечення таким заявникам які звернулись з відповідною заявою. Якщо недостатньо документів чи є якісь інші підстави для відмови — відповідно виплата не виплачується поки не будуть усунуті недоліки які будуть вказані у відповіді на звернення заявника. Немає жодного строку обмеження по таких виплатах. Наприклад, якщо зниклий має такий статус місяць, то відповідно такі виплати виплачуються місць. Якщо це пів року, то виплачується пів року.

    З Порядком виплати грошового забезпечення сім’ям безвісно відсутніх військовослужбовців можете ознайомитись за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/884-2016-%D0%B...

    4. Виплата грошового забезпечення здійснюється з дня захоплення військовослужбовців у полон або заручниками, а також інтернування в нейтральних державах або зникнення безвісти, членам сімей військовослужбовців за їх заявою на ім’я командира (начальника, керівника) військової частини (установи, організації).

    До заяви додаються:

    • копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і реєстрацію місця проживання (перебування);
    • довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);
    • копія свідоцтва про шлюб (у разі наявності);
    • копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);
    • копія документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це контролюючому органу і мають відмітку в паспорті, - копія сторінки паспорта з такою відміткою).

    Згідно пункту 7 Порядку виплати грошового забезпечення сім’ям безвісно відсутніх військовослужбовців , виплата грошового забезпечення здійснюється таким членам сімей військовослужбовців: дружині (чоловіку), а в разі її (його) відсутності - повнолітнім дітям, які проживають разом з нею (ним), АБО законним представникам (опікунам, піклувальникам) чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (інвалідів з дитинства - незалежно від їх віку), а також особам, які перебувають на утриманні військовослужбовців, АБО батькам рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі і не мають дітей.

    Отже, брат та сестра зниклого військовослужбовця не мають права на виплати. Батьку військовослужбовця відмовлять у виплаті грошового забезпечення, якщо військовослужбовець має дитину, яка перебуває на його утриманні.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю, вразі полону чи зникнення безвісти військовослужбовця, за ним зберігаються виплати у розмірі його посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років та інших видів грошового забезпечення. Відтак, члени родини мають право на отримання такої виплати щомісячно.

    Для цього необхідно звернутися із заявою до командира військової частини, надавши копії наступних документів:

    • сторінок паспорта повнолітніх членів сім'ї
    • довідки про реєстрацію місця проживання (якщо ця інформація відсутня в паспорті)
    • свідоцтва про шлюб (за наявності) та свідоцтва про народження дітей (за наявності)
    • індивідуального податкового номера.

    З питань виплат грошового забезпечення звертатися на “Гарячу лінію” з питань Міністерства оборони України 1512.

    Тепер військові частини та ТЦК та СП мають можливість оперативно встановлювати перелік членів родини, які мають право на отримання грошового забезпечення зниклих безвісти або захоплених у полон військовослужбовців.

    Вказані зміни стосуються і можливості встановлювати повне коло членів сім’ї загиблих оборонців, яким належить одноразова грошова допомога в розмірі 15 мільйонів гривень.

    Від родин зниклих безвісти та полонених воїнів не мають вимагати надати витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян стосовно відомостей про сімейний стан військовослужбовця – у держави є така інформація, а тому необхідна перевірка має відбуватись автоматично.

    Слід зазначити, що за зниклими безвісти та полоненими військовослужбовцями зберігається виплата грошового забезпечення (у розмірі посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення постійного характеру та інші види грошового забезпечення, включаючи додаткову винагороду у розмірі 100 тисяч гривень).

    Виплата грошового забезпечення та додаткової винагороди здійснюється від дня зникнення безвісти або захоплення в полон військовослужбовця членам його сім’ї за їх заявою.

    Члени сім’ї, які мають право на виплату грошового забезпечення:

    • дружина (чоловік);
    • у разі відсутності дружини (чоловіка) – повнолітні діти, які проживають з військовослужбовцем, або законні представники (опікуни, піклувальники) чи усиновлювачі неповнолітніх дітей (осіб з інвалідністю з дитинства – незалежно від їх віку), а також особи, які перебувають на утриманні військовослужбовця;
    • батьки рівними частками, якщо військовослужбовець не перебуває у шлюбі та не має дітей.

    Заява подається на ім’я командира військової частини через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

    До заяви додаються:

    • копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і реєстрацію місця проживання (перебування), які мають право на виплату;
    • довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);
    • копія свідоцтва про шлюб;
    • копії свідоцтва про народження дітей (у разі наявності);
    • копія довідки про ідентифікаційний код платника податків.

    Командир військової частини розглядає заяву протягом 15 днів подані документи та приймає рішення щодо виплати або відмови у виплаті грошового забезпечення, про що повідомляє заявнику в письмовій формі.

    У разі, якщо подано не в повному обсязі документи, заявника письмово повідомлять про відмову у виплаті грошового забезпечення. Ця відмова не позбавляє права звернутися повторно, усунувши причини відмови.

    Нормативно-правова база:

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75%
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Тетяна!

    Відповідно до п. 2 Постанови КМУ № 884 "Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або безвісно відсутніх", під терміном “безвісно відсутній військовослужбовець” слід розуміти зниклого безвісти під час захисту Вітчизни військовослужбовця, щодо якого понад 15 днів відсутні відомості про місце його перебування, крім відомостей про самовільне залишення військової частини або місця служби.

    Згідно із нормами Постанови виплата грошового забезпечення здійснюється членам сімей військовослужбовців за їх заявою на ім’я командира (начальника, керівника) військової частини з дня зникнення безвісти.

    Розмір такої виплати відповідає розміру грошового забезпечення військовослужбовця за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових видів грошового забезпечення постійного характеру та інших видів грошового забезпечення (грошове забезпечення) з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення (п. 3 Порядку).

    Право на отримання виплат із грошового забезпечення безвісно відсутнього військовослужбовця мають дружина (чоловік). У разі її (його) відсутності виплати мають право отримати:

    • повнолітні діти, які проживали разом із військовослужбовцем;
    • або законні представники дітей (опікуни, піклувальники) чи усиновлювачі неповнолітніх дітей (інвалідів з дитинства — незалежно від їх віку);
    • особи, які перебувають на утриманні військовослужбовців;
    • або ж батьки — рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі і не мають дітей.

    Отже, фактично є три черги осіб, які матимуть відповідне право, при цьому право кожної наступної черги виникає у разі відсутності осіб із першої черги. Так, у першу чергу виплату отримує дружина (чоловік), у другу чергу – законні представники чи усиновлювачі неповнолітніх дітей, а також повнолітні діти, які проживали разом із військовослужбовцем, у третю чергу – батьки.

    Для отримання грошового забезпечення членам сім’ї військовослужбовця необхідно через ТЦК та СП подати заяву на ім’я командира військової частини, де проходив службу військовослужбовець (бланк можна взяти в ТЦК та СП) про виплату грошового забезпечення та набір документів:

    • копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і реєстрацію місця проживання (перебування);
    • довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);
    • копію свідоцтва про шлюб (у разі наявності);
    • копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);
    • копію документа, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це контролювальному органу і мають відмітку в паспорті, – копію сторінки паспорта з такою відміткою).

    Перелік підстав для відмови командира у виданні відповідного наказу про виплату є вичерпним та встановлений в п. 5 Порядку № 884, зокрема це:

    • подання заяви особами, що не зазначені в пункті 7 цього Порядку:
    • подання не в повному обсязі документів, зазначених у пункті 4 цього Порядку;
    • подання заяви з порушенням строків, визначених абзацами 6 і 7 пункту 6 цього Порядку;
    • з’ясування в установленому законодавством порядку обставин щодо добровільної здачі військовослужбовця в полон, самовільного залишення військової частини (установи, організації), місця служби або дезертирування.

    Командир військової частини розглядає протягом 15 днів подані документи та приймає рішення щодо виплати або відмови у виплаті грошового забезпечення, про що повідомляється заявнику в письмовій формі.

    Як Ви зазначаєте у питанні, батько вже звернувся до ТЦК із заявою про виплати, отже, тепер потрібно дочекатись рішення командира частини. Якщо ж Ви маєте на увазі виплати для інших членів родини, то конкретизуйте, будь ласка, що саме дану інформацію Ви хочете отримати.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Татьяна Корищенко Клієнт день тому

      -имеет ли приоритетное право на выплаты усыновитель ребенка (ребенку 17 лет, не инвалид)? Правильно ли я понимаю, что отец пропавшего без вести не получает ничего, если есть усыновитель? А если усыновитель не подает заявление? И в какой срок он должен подать?

      спасибо за информацию.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич день тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Так, усиновитель неповнолітньої дитини має право на виплати. При тому неповнолітня дитина не обов'язково повинна мати інвалідність.

        Так, усиновлювач має першочергове право перед батьками.

        Виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців здійснюється у разі, коли заява про його виплату надійшла до військової частини (установи, організації):

        протягом трьох років з дня набрання законної сили рішенням суду про визнання військовослужбовців безвісно відсутніми або оголошення померлими, але не пізніше ніж до дня набрання законної сили рішенням суду про скасування рішення про визнання їх безвісно відсутніми або оголошення померлими.

    Карпенко Андрій Володимирович

    ПРАВО МАЄ ДИТИНА ТА БАТЬКО ЗНИКЛОГО БЕЗВІСТИ.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA