Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 27 вересня 2024, питання №120223

Відстрочки від мобілізації під час навчання на військовій кафедрі

Мені 24. Призовник. У липні 2024 повинен був завершити військову кафедру, скласти присягу, отримати звання та набути статус військовозобов'язаного. Зараз студент магістратури, але це моя друга освіта, і як наслідок, не послідовна (першу магістратуру закінчив у січні 2023), тому на відстрочку права не маю. Тим не менш, місяць тому перед військово-польовими зборами, я ВІДРАХУВАВСЯ з військової кафедри. А точніше взяв академічну відпустку ("відрахування з обов'язковим правом поновлення" – саме так називається ця процедура у даному ЗВО).

Мені спала на думку ідея, аби цього року, або ж наступного знову вступити на військову кафедру...в інший заклад вищої освіти. Там провів бесіду у приймальній комісії, прояснив обставини: провчився майже 2 роки, був відрахований, і більше не планую там поновлювати навчання. На що мені відповіли, що, мовляв, проблем немає, можете вступати.

Питання: Чи буде у мене відстрочка під час навчання на цій військовій кафедрі, і як взагалі воно корелюватиметься ТЦК та СП, а саме з його трактуванням даної ситуації. Чи буде у мене відстрочка на додаткові 2 роки? Чи мені можуть приходити повістки чи навіть зможуть мобілізувати як рядового-солдата, коли мені виповниться 25?

P.S. У моєму приписному посвідченні стоїть відмітка про проходження ВЛК у травні 2024 (потрібно було пройти перед завершенням кафедри, яку я не завершив).

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Навчання на військовій кафедрі не надає Вам права на відстрочку.

    Після 25 років Ви підлягатиме мобілізації, якщо в Вас не буде підстави для відстрочки.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA