Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 04 жовтня 2024, питання №120568

Чи маю право приватизувати кімнату в гуртожитку, якщо маю інше житло у власності

Проживаю у колишньому відмчому гуртожитку м. Київ більше 25 років на основі ордера, маю постійну реєстрацію. Зараз даний гуртожиток вже передано до комунальної власності міста, і мешканцям сказали подавати документи на приватизацію. У власності маю квартиру в Київській області, подарунок від батьків. Чи маю я право приватизувати кімнату?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Валентина!

    Право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку з використанням житлових чеків одержують громадяни, які на законних підставах проживають у них.

    Статтею 1 Закону України “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків” передбачено, що скористатися правом на приватизацію кімнати у гуртожитку мають громадяни, які більше п’яти років на законних підставах зареєстровані за місцем проживання у гуртожитку, фактично проживають у ньому і не мають власного житла.

    Таким чином, якщо громадянин більше п’яти років на законних підставах зареєстрований в певній кімнаті гуртожитку та фактично проживає у ній, а цілісний майновий комплекс, в свою чергу, переданий у власність територіальної громади, залишається у статусі “гуртожиток”, тоді мешканець такого гуртожитку має право приватизувати в ньому площу в розмірі 21 м2 загальної площі на наймача і кожного члена його сім’ї, додатково 10 м2 на сім’ю.

    Для реалізації свого права на приватизацію, мешканець гуртожитку звертається в орган приватизації з наступним пакетом документів:

    • копія документа, що посвідчує особу;
    • оформлена заява на приватизацію житлового приміщення у гуртожитку;
    • довідка про склад сім’ї та займані приміщення;
    • копія ордера про надання жилої площі (копія договору найму жилої площі у гуртожитку);
    • документ, що підтверджує невикористання ним житлових чеків для приватизації державного житлового фонду.

    Втім, навіть, якщо особа постійно проживає в кімнаті гуртожитку, маючи всі необхідні документи, 100-відсоткової гарантії на приватизацію не існує. Для уникнення непорозумінь далі список тих, хто не має відповідного права:

    • проживання без правових підстав і менш, ніж 5 років;
    • проживання на тимчасовій основі (навчання, підвищення кваліфікації у НЗ, робота за контрактом);
    • мешкання у спецгуртожитках, які призначені для тимчасового проживання тих осіб, у яких житло тимчасово заселене. Також стосується тих, хто відбував покарання (обмеження/позбавлення волі) або ж ті, що не мають можливості повернути колишнє приміщення;
    • хворі туберкульозом і потребують меддопомоги;
    • мешканці зі статусом соціальних на день набрання чинності ЗУ “Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків”.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України