Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Виконавче виробництво, 12 жовтня 2024, питання №121038

Стягнення за виконавчим провадженням на успадковану нерухомість без свідоцтва про право на спадщину

Чи може стягнення за виконавчим провадженням з боргів спадкоємця бути направленим на успадковану нерухомість, щодо якої була подана заява про прийняття спадщини, але свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно не отримане?

Детальніше:
Є успадкована за законом нерухомість від померлого батька, щодо якої протягом 6 місяців від його смерті була подана заява про прийняття спадщини. Інших претендентів на отримання спадщини не було. Зараз пройшло вже більш як 6 міс з дня смерті, але свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно не отримане.
У спадкодавця боргів не було. Якщо сума боргів спадкоємця за виконавчим рішенням буде більшою за 160 тис. грн (20 мін. з/п), чи може стягнення за виконавчим провадженням бути направлене на таку нерухомість у недооформленому статусі, якщо поки не отримувати свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно та не оформлювати отримання такої власності у реєстрі прав на нерухоме майно?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Любов!

    Згідно зі ст. 1218 Цивільного кодексу до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

    Відповідно до ч. 1 ст. 1282 ЦК спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного в спадщину. Тобто якщо спадкоємцем було прийнято у спадщину 10 000 грн., вимоги кредиторів можуть бути задоволені в межах цієї суми.

    Спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб (ч. 1 ст. 1281 ЦК).
    Кредиторові спадкодавця належить пред'явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги (ч. 2 ст. 1281 ЦК).
    Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред'явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину. У цьому випадку кредитор спадкодавця зможе звернутися в 6-місячний термін з моменту, коли він дізнався про отримання свідоцтва про прийняття спадщини.

    У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (з 01 квітня 2024 року - 160 000 грн.), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника (ч.7 ст. 48 Закону).

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України