Задайте питання юристу

865 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 12 жовтня 2024, питання №121054

Відстрочка чоловіку студенту

Вітаю
Чоловік 32 роки має підстави для відстрочки(студент), має електронний ВОК, стоїть на обліку. В тцк з початку війни не був, ВЛК не проходив.
Що потрібно щоб офіційно оформити відстрочку без походу до тцк?

Відповіді юристів (2)

    Корнелюк Богдан Вікторович

    1. Потрібно підготувати документи, які будуть додаватись до Заяви на відстрочку. Зі списком документів можна ознайомитись у Додатку 5 до Постанови №560 від 16.05.2024 р.;

    2. Написати заяву згідно Додатку 4 до Постанови №560 від 16.05.2024 р.;

    3. Згідно п.58 Постанови №560 від 16.05.2024 р., військовозобов’язані особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації

    Декілька хитрощів:

    - До заяви додавати нотаріально засвідчені копії документів (окрім Довідки ЄДЕБО, вона подається у оригіналі із QR-кодом)

    - Поняття особисто не тотожне поняттю особисто прибути. Тобто, можна подати заяву поштою, головне аби заява та лист був від імені військовозобовʼязаного. (на практиці, такі заяви розглядаються довше, і рішення по заяві отримати прийдеться у ТЦК)

    - Бажано також додавати до заяви Паспорт та військовий квиток (паперовий чи електронний чи витяг із ЦНАП)

    - Проходити ВЛК для відстрочки - не потрібно. Для отримання відстрочки - також.

    Стосовно ВЛК та обліку є гарне рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 25 вересня 2024 року Чернігів Справа № 620/9118/24.

    Якщо коротко - чинне на момент подачі заяви на відстрочку законодавство, не ставить право на отримання відстрочки від призову на військову службу у залежність від уточнення (оновлення) заявником паспортних та військово-облікових даних та проходження ВЛК. А так як військовозобовʼязаним було подано повний пакет документів, необхідних для розгляду питання про надання йому відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, бездіяльність ТЦК щодо неприйняття рішення за наслідком розгляду заяви позивача від 26.03.2024 є протиправною.

    З повагою, Юрист Корнелюк Б.В.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 дні тому

    Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

    Доброго вечора.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається при безпосередній явці до ТЦК та СП, відповідно до пункту 58:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%B...


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України