Задайте питання юристу

865 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 14 жовтня 2024, питання №121163 350₴

Лист з повісткою у відповідь на документи щодо надання відстрочки

Відправив цінним листом з описом вкладення всі необхідні документи для отримання відстрочки від мобілізації. 3 жовтня в Резерв+ з'явилася відмітка про відстрочку до 9 листопада 2024. Сьогодні 14.10.2024 отримав лист від ТЦК з повісткою де зазначено з'явитися для уточнення даних 7 жовтня 2024. Як діяти в такій ситуації?

Відповіді юристів (18)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас, Сергію!

    Відправив цінним листом всі необхідні документи для отримання відстрочки від мобілізації. 3 жовтня в Резерв+ з'явилася відмітка про відстрочку до 9 листопада 2024. Сьогодні 14.10.2024 отримав лист від ТЦК з повісткою де зазначено з'явитися для уточнення даних 7 жовтня 2024. Як діяти в такій ситуації?

    У який спосіб Ви отримали листа? Через Укрпошту?

    Тобто датою, коли Ви повинні були з'явитися, є 07 жовтня 2024 року?

    Якщо так - що Ви можете ще зробити? На мій погляд, за такої ситуації Вам взагалі краще нічого не робити. Якщо ТЦК накладе на Вас штраф за неявку, вбачаю доволі високі шанси на оскарження такої постанови ТЦК. Відстрочку Ви вже маєте, це чудово. До речі, який ВОД Ви маєте?

    • Сергій Клієнт день тому

      ВОД в мене "тимчасове посвідчення військовозобов'язаного" який я отримав замість приписного посвідчення. Дата в повістці 07 жовтня 2024. Повістка прийшла разом із лінією відриву де я мав би поставити підпис про отримання повістки. Отримав через Укрпошту звичайним рекомендованим листом (без відмітки лист ТЦК як це в повістках які згенеровані системою)

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Лист був звичайний чи з описом вкладення?

        Коли повістка була підписана?

        • Сергій Клієнт день тому

          Лист рекомендований, без опису вкладення, у всякому разі такого опису я не отримував і оператор гарячої лінії Укрпошти про такий опис не повідомляла. На самій повістці лише дата коли з'явитися і номер повістки, інших дат на повістці немає

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            У повістці є дата накладення електронного цифрового підпису? Взагалі коли вона була відправлена Вам?

            Спробуйте перевірити по трекеру: https://track.ukrposhta.ua/tracking_UA.html

            • Сергій Клієнт день тому

              Дата відправки листа "Прийнято 23.09.2024"

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Зрозуміло! Загалом - теоретично це може бути неявка по повістці, адже скоріше за все вона відповідала вимогам постанови КМУ 560. Рекомендую нічого не робити і бути готовим до оскарження штрафу від ТЦК, якщо такий буде.

            З повагою!

            • Сергій Клієнт день тому

              Якщо лист надіслали 23.09, а документи я надіслав 24.09, 28.09 ТЦК отримав документи і 03.10 після розгляду надав відстрочку до 09.11, то чи є шанси що штрафу не буде? І чи може це в подальшому вплинути на отримання відстрочки після 9 листопада?

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Якщо лист надіслали 23.09, а документи я надіслав 24.09, 28.09 ТЦК отримав документи і 03.10 після розгляду надав відстрочку до 09.11, то чи є шанси що штрафу не буде? І чи може це в подальшому вплинути на отримання відстрочки після 9 листопада?

            Складно зараз говорити про можливість накладення штрафу. Теоретично ТЦК має право це зробити. Чи законним він буде? Питання десяте, але накласти вони можуть. Вплинути в подальшому на відстрочку це не має, адже Законом не визначено залежності відстрочки від дотримання правил військового обліку.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Сергію!

    Як довго повістка була на пошті? Коли саме Ви отримали повідомлення від Укрпошти про доставку листа?

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "34. Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    У разі коли резервіст або військовозобов’язаний уточнив свої облікові дані після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, повістка може надсилатися на адресу місця проживання, зазначену резервістом або військовозобов’язаним під час уточнення облікових даних.

    У разі неуточнення протягом 60 днів резервістом або військовозобов’язаним своєї адреси місця проживання повістка може надсилатися на його адресу зареєстрованого/задекларованого місця проживання.

    Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ надсилається адресату протягом 48 годин після підпису повістки відповідним керівником. При цьому день явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного з населеного пункту, що є адміністративним центром області, визначається протягом семи діб, а з інших населених пунктів - протягом десяти діб від дня надсилання повістки засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    41. Належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ є:

    1) у разі вручення повістки — особистий підпис про отримання повістки, відеозапис вручення повістки або ознайомлення з її змістом, у тому числі відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки (додаток 2), а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;

    2) у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку: день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою територіальному центру комплектування та соціальної підтримки під час уточнення своїх облікових даних;

    день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила територіальному центру комплектування та соціальної підтримки іншої адреси місця проживання".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клієнт день тому

      Сповіщення отримав сповіщення у суботу

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич день тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Тоді дуже дивно скільки ж часу цей лист йшов до відділення Укрпошти. Якщо Вам прийшло сповіщення 12 жовтня, а у повістці була дата 7 жовтня?

        Яка дата підпису стоїть на повістці?

        • Сергій Клієнт день тому

          В самій повістці окрім дати коли потрібно з'явитися іншої дати немає

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич день тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Зрозумів. Взагалі то повинна була бути у наявності дата підпису повістки керівником ТЦК. Проте, у будь якому випадку, я не бачу Вашої відповідальності. Ви отримали рекомендоване відправлення 12 жовтня й не Ваша проблема, де саме перебувало останнє майже тиждень від дати, яка зазначена у повістці.

            Ви ніяк не мали змоги з'явитись до ТЦК 7 жовтня, якщо отримали лист 14, а сповіщення -12. Дивились інформацію з приводу дати, коли саме була відправлена повістка?

            Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

            29. У повістці зазначаються:

            прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності) і дата народження громадянина, якому адресована повістка;

            найменування районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіонального органу СБУ, що видав повістку;

            мета виклику до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділів чи відповідних підрозділів розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ;

            місце, день і час явки за викликом;

            підпис (кваліфікований електронний підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку, дата підпису;

            реєстраційний номер повістки;

            роз’яснення про наслідки неявки і про обов’язок повідомити про причини неявки.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ НЕ ЗВІЛЬНЯЄ ВАС ВІД ОБОВ'ЯЗКУ З'ЯВИТИСЯ ЗА ПОВІСТКОЮ.

    Якщо протягом 3 робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку чоловік не з’явився для одержання рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК», працівник поштового зв’язку робить позначку «адресат відсутній за зазначеною адресою», і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до ТЦК.

    Кабмін вніс зміни до Правил надання послуг поштового зв’язку, прирівнявши час зберігання повісток від ТЦК до судових повісток. Так, на те, щоб забрати рекомендований лист, який надіслав ТЦК, з пошти у чоловіків буде три дні. В іншому випадку на них чекає постанова ТЦК про штраф від 17 тисяч грн до 25,5 тисяч грн.

    Відповідно до Порядку призову належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку є:

    • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних;
    • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання в установленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.

    Отже, змінами, внесеними постановою уряду від 8 жовтня 2024 р. №1147 передбачено, що рекомендовані листи з позначкою «Повістка ТЦК» під час доставки за зазначеною адресою вручаються особисто адресату (одержувачу). Кабмін уточнив, що рекомендовані листи з позначками «Повістка ТЦК», «Вручити особисто» підлягають врученню особисто адресатам.

    Втім, у разі відсутності адресата (одержувача) за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об’єкта поштового зв’язку інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК».

    Якщо ж протягом 3 робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку адресат (одержувач) не з’явився для одержання рекомендованого листа з позначкою «Повістка ТЦК», працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку «адресат відсутній за зазначеною адресою», яка засвідчується його підписом з проставленням відбитка поштового пристрою, порядок використання якого встановлюється призначеним оператором поштового зв’язку, і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до відправника.

    По суті, це і буде «належним повідомленням», після чого ТЦК може винести постанову про штраф.

    У разі коли адресат (одержувач) відмовляється засвідчити своїм підписом факт відмови від одержання рекомендованого листа з позначкою позначками «Судова повістка», «Повістка ТЦК», працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку «Адресат відмовився» і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його відправнику.

    У разі невручення рекомендованого листа з позначками «Судова повістка», «Повістка ТЦК» такі відправлення разом з бланком повідомлення про вручення повертаються за зворотною адресою у порядку, визначеному цими Правилами, із зазначенням причини невручення.

    День явки за викликом резервіста або військовозобов'язаного з населеного пункту, що є адміністративним центром області, визначається протягом семи діб, а з інших населених пунктів - протягом десяти діб від дня надсилання повістки засобами поштового зв'язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    ТОБТО У ВАС 7 ДНІВ ВІД ДНЯ НАДСИЛАННЯ ПОВІСТКИ(про це свідчить постанова № 1134).

    ВАС ПОДАДУТЬ У РОЗШУК, ЯК ТІЛЬКИ ТЦКСП ОТРИМАЄ ВІД УКРПОШТИ ПОВІДОМЛЕННЯ, ЩО ВАС НЕМАЄ ЗА АДРЕСОЮ, А ТАКОЖ БУДЕ ВИРІШУВАТИ ПИТАННЯ ПРО ПРИТЯГНЕННЯ ВАС ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Повістка повністю надрукована чи дата написана від руки?

    У даній ситуації немає Вашої вини у неявці по повістці. Зберігайте сповіщення укрпошти про те, що Вас повідомили лише 12.10 про наявність листа.

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 560 Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ може бути надіслана зазначеними органами військового управління (органами) засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення з повідомленням про вручення на адресу його місця проживання після завершення 60 днів, відведених законодавством на уточнення своїх облікових даних, у тому числі адреси місця проживання.

    Повістка про виклик резервіста або військовозобов’язаного до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу чи відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ надсилається адресату протягом 48 годин після підпису повістки відповідним керівником. При цьому день явки за викликом резервіста або військовозобов’язаного з населеного пункту, що є адміністративним центром області, визначається протягом семи діб, а з інших населених пунктів - протягом десяти діб від дня надсилання повістки засобами поштового зв’язку рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    У вас є два варіанти:

    1. Нічого не робити та в разі накладення штрафу його оскаржувати. На жаль, якщо ТЦК винесе штраф, то він звернеться до виконавчої служби, яка штраф подвоїть та заблокує Ваші рахунки.

    2. Піти до ТЦК та повідомити про те, що лист з пошти Ви отримали 14.10. Сповіщення отримали 12.10. Поки у Вас є відстрочка - Вас не мають права направляти на ВЛК та мобілізувати.

    Якщо Вас захочуть оштрафувати, то повинен відбутися розгляд справи, де Ви маєте право надавати пояснення та користуватися послугами правозахисника. Зробіть копії сповіщення та інших документів від укрпошти.

    Відповідно до ст. 268 КУпАП, особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи; виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

    Розглянувши справу про адміністративне правопорушення, керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки відповідно до статті 283 КУпАП виносить постанову по справі про адміністративне правопорушення (додаток 4).

    По справі про адміністративне правопорушення, орган (посадова особа) виносить одну з таких постанов:

    1) про накладення адміністративного стягнення;

    2) про застосування заходів впливу, передбачених статтею 24-1 цього Кодексу;

    3) про закриття справи.

    Постанова про адмінправопорушення може бути оскаржена в судовому порядку, визначеному статтями 287-289 КУпАП.

    Цей процес краще не затягувати, адже штраф Ви можете оскаржити протягом 10 днів з моменту вручення постанови про накладення штрафу.

    Обов'язково заберіть копію постанови.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Сергій Клієнт день тому

      Сповіщення було тільки на Viber 12 жовтня, інших сповіщень я не отримував. Повістка заповнена від руки. Лист надіслали 23.09, а документи я надіслав 24.09, 28.09 ТЦК отримав документи і 03.10 після розгляду надав відстрочку до 09.11. Повістку надіслали рекомендованим листом, в повістці присутня нижня частина під лінією відрізу яка мала б лишитися в ТЦК після підпису після одержання.

      • Дерій Владислав Олегович

        Ви можете зробити скрін від вайберу і піти до ТЦК.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України