Задайте питання юристу

865 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 15 жовтня 2024, питання №121214 340₴

Інвалід 3 групи отримав повістку на пошту

Доброго дня.
Я є інвалідом 3 групи з дитинства по слуху, термін довічний. Мені 29 років. Пенсійне посвідчення видане в 2019 році.
У воєнкоматі під час воєнного стану не з'являвся. При перевірці на вулиці показував пенсійне посвідчення.
У застосунку Резерв дані оновив, мабуть тому прислали повістку. Мета виклику - для уточнення даних.
Зробив завірені копії посвідчення і довідки МСЕК. Які мої подальші дії, завтра повинен зявитись в ТЦК.
Військового квитка не маю, тільки старе приписне.
1.) Чи можуть мене мобілізувати зараз?
2.) Для оформлення відстрочки спочатку треба буде пройти ВЛК і оформити військовий квиток? За відсутність квитка може бути штраф?
3.) Читав що мій діагноз підпадає під зняття із обліку, прикріпив останнє обстеження слуху.

Відповіді юристів (14)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Відповідно до ч. 6 статті 22 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” у період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника ТЦК або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснює фото- і відеофіксацію процесу пред’явлення та перевірки документів із застосуванням технічних приладів та засобів фото- та відеофіксації, а також може використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Законодавством передбачено, що громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ.

    Якщо Ви отримали повістку, маєте прийти до ТЦК з документами, які підтверджують інвалідність, та звірити військово-облікові дані. Призвати таких людей на службу можуть лише за їхньою згодою і за місцем проживання.

    ТЦК має право перевіряти облікові дані й направляти на ВЛК, зокрема, тих, хто має відстрочку або бронювання.

    На осіб з інвалідностью також поширюється відповідальність за порушення правил військового обліку.

    Згідно законодавства Ви не підлягаєте мобілізації. Лише за Вашої добровільної згоди.
    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Тарасе!

    1.) Чи можуть мене мобілізувати зараз?

    Вас не можуть мобілізувати, оскільки особи з інвалідністю мають право на відстрочку від мобілізації. Проте, останню Вам необхідно оформити в ТЦК.

    Для того до ТЦК потрібно надати заяву (Додаток 4 до Постанови КМУ №560) та один із документів, що підтверджує інвалідність, перелічених нижче. При собі потрібно мати паспорт, РНОКПП та військово-обліковий документ.

    Ви сформували е-ВОД у Резерв+ або Дії, оскільки приписне свідоцтво вже не є чинним документом для Вашого віку?

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ,

    або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

    або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики, постанова військово-лікарської комісії територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    2.) Для оформлення відстрочки спочатку треба буде пройти ВЛК і оформити військовий квиток? За відсутність квитка може бути штраф?

    Така вимога може мати місце, але спробуйте подати документи із наявним в Вас е-ВОД. Цей документ має таку ж саму юридичну силу, як і паперовий ВОД.

    Директорат цифрової трансформації у сфері оборони Міністерства оборони України надає офіційне розʼяснення щодо юридичної сили електронного та паперового військово-облікового документу.

    Зокрема, наявність у особи військово-облікового документа в електронній формі, наприклад, у відповідному застосунку мобільного телефону, або у вигляді роздрукованого військово-облікового документу з QR кодом, є рівнозначним військово-обліковому документу у паперовій формі, оскільки усі вони мають однакову юридичну силу.

    Військово-обліковий документ в електронній формі дозволяє уповноваженим працівникам ТЦК та СП, Національної поліції, Держприкордонслужби зчитувати його за допомогою будь-яких засобів (телефони, планшети), на яких може бути встановлений застосунок Резерв+ та які мають камеру. А роботодавцю – формувати список військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час.

    https://www.mil.gov.ua/news/2024/07/31/rozʼyasnenn...

    Якщо співробітники ТЦК ігнорують документи у додатку “Резерв+ звертайтесь на гарячу лінію 1512.

    https://provce.ck.ua/mobilizatsiia-v-ukraini-kudy-...

    Щодо несвоєчасної заміни військово-облікового документу, то так, ТЦК може притягнути Вас до відповідальності за порушення правил військового обліку. Проте, Ви маєте право оскаржити постанову керівника ТЦК та СП про притягнення до адмінистративної відповідальності у судовому порядку.

    Стаття 38 КУпАП. Строки накладення адміністративного стягнення.

    Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

    Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210 - 1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

    3.) Читав що мій діагноз підпадає під зняття із обліку, прикріпив останнє обстеження слуху.

    Стаття 36 Розкладу хвороб Наказу МОУ включає кондуктивна, сенсоневральна і змішана приглухуватість різного ґенезу, сенсоневральна приглухуватість, вроджена глухота, ототоксична втрата слуху, дегенеративні і судинні хвороби вуха, ураження структур слухової системи (Н90-Н95).

    Під виключення з обліку у зв'язку з непридатністю до проходження військової служби підпадають громадяни із наступними діагнозами:

    • стійка глухота на обидва вуха (вирахуване середньоарифметичне значення порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії складає понад 95 дБ);
    • глухонімота; двобічне глибоке порушення слуху (вирахуване середньоарифметичне значення порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії знаходиться в межах 80-95 дБ);
    • глухота на одне вухо та тяжка або глибока приглухуватість на друге;
    • глибоке порушення слуху (вирахуване середньоарифметичне значення порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії знаходиться в межах 80-95 дБ) на одне вухо та тяжка приглухуватість (вирахуване середньоарифметичне значення порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії знаходиться в межах 65-80 дБ) на друге;
    • прогресуюча приглухуватість (інструментально підтверджена) з вирахуваним середньоарифметичним значенням порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії 65 дБ і більше;
    • приглухуватість з ураженням центральних відділів слухового аналізатора, вираженими вестибулярними і системними проявами з боку серцево-судинної і центральної нервової систем (об’єктивно підтвердженими), з вирахуваним середньоарифметичним значенням порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії 65 дБ і більше

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Taras Клієнт день тому

      1.) Так, сформував віськово обліковий документ в резерві

      2.)мій діагноз 100% підпадає під цю категорію, на 4 кГц взагалі не чую високих частот. Можливо тоді і дійсно варто пройти ВЛК, але потрібно буде якось добиватись справедливого висновку.

      • глибоке порушення слуху (вирахуване середньоарифметичне значення порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії знаходиться в межах 80-95 дБ) на одне вухо та тяжка приглухуватість (вирахуване середньоарифметичне значення порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії знаходиться в межах 65-80 дБ) на друге;
      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич день тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті
        1.) Так, сформував віськово обліковий документ в резерві.

        Це добре.

        2.)мій діагноз 100% підпадає під цю категорію, на 4 кГц взагалі не чую високих частот. Можливо тоді і дійсно варто пройти ВЛК, але потрібно буде якось добиватись справедливого висновку.

        Оскільки діагноз підпадає під пункт "а" статті 36, то Вам потрібно буде пройти ВЛК для того, аби Вас виключили з обліку. У такому разі Вам більше не прийдеться оформлювати (продовжувати) відстрочку, оскільки Ви набудете статусу "невійськовозобов'язаний". Майте на увазі, що процес цей станом на зараз досить довготривалий та може зайняти до півроку у зв'язку з тим, що постанову ВЛК ТЦК та СП про Вашу непридатність повинна буде затвердити РВЛК або ж ЦВЛК (залежить від Вашого місцезнаходження).

        Якщо Ви маєте всі підтверджувальні медичні документи (бажано з державної лікарні), то думаю, що добитись справедливості зможете. У будь якому випадку Ви не підлягатимете мобілізації, допоки маєте інвалідність.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Чоловіки, які мають інвалідність, якщо вони не виключені з військового обліку, то вважаються військовозобов'язаними. А тому такі особи можуть отримати повістку для уточнення даних і зобов'язані з'явитися у ТЦК та СП.

    Особи з інвалідністю будь-якого ступеня, затвердженого в Україні, мають право на відстрочку від мобілізації. Але при цьому можуть добровільно мобілізуватися за своєю згодою.

    Якщо ж вони не мають наміру добровільно мобілізуватися, то не забовязані проходити ВЛК, якщо вони вже стоять на військовому обліку.

    Водночас, якщо особа з інвалідністю не стоїть на військовому обліку або інвалідність виникла після останнього візиту до ТЦК, вона може пройти ВЛК для можливого виключення з військового обліку.

    При цьому необхідно розуміти, що критерії для визначення інвалідності та підстав для її надання за законом відрізняються від критеріїв придатності до військової служби згідно з наказами Міноборони № 402 та № 490.

    Тому особа з інвалідністю, навіть ІІІ або II групи, може бути визнана ВЛК придатною до військової служби. Такі особи не підлягають виключенню з військового обліку й залишаються призовниками чи військовозобов'язаними.

    Також слід враховувати ще один нюанс — особи, які визнані непридатними до військової служби зобов'язані проходити ВЛК кожні п'ять років (це регламентовано Наказом МОУ 402). Якщо громадянин цього не робив, то одразу після уточнення даних його можуть направити на проходження ВЛК.

    ВАЖЛИВО:щоб не сталося ситуації, коли особа з інвалідністю має право на відстрочку, і хоче нею скористатися, але її мобілізують через рішення ВЛК про придатність, проходження ВЛК необхідно починати після того, як письмово надали в ТЦК документи про наявність відстрочки або ТЦК прийняв заяву та документи на відстрочку.

    ОТЖЕ:

    1. ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ НЕПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ НЕОБХІДНО ПРОЙТИ ВЛК.

    СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ ТА ПРИДАТНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВІЙСЬКОВО - ЛІКАРСЬКА КОМІСІЯ.

    Постанови ВЛК приймаються на підставі (Наказ МОУ 402) Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

    ВАША ХВОРОБА Є В ПЕРЕЛІКУ, АЛЕ СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ МОЖЕ ВСТАНОВИТИ ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ ПОРІВНЯВШІ ВАШІ ПОКАЗНИКИКИ ТА ВИМОГИ НАКАЗУ МОУ 402.

    ЗРОБИТИ ЦЕ ОНЛАЙН НЕ ЗМОЖЕ НАВІТЬ ЛІКАР.

    АЛЕ В БУДЬ-ЯКОМУ РАЗІ ІНВАЛІДИ МАЮТЬ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    2. ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ В ЗВ'ЯЗКУ З ІНВАЛІДНІСТЮ, ВЛК ПРОХОДИТИ НЕ ПОТРІБНО.

    АЛЕ, ЯКЩО ПІСЛЯ ОСТАННЬОГО ВЛК ПРОЙШЛО БІЛЬШЕ 5 РОКІВ, ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОГО НАПРАВЛЯЮТЬ НА ВЛК, НЕ ЗВАЖАЮЧИ НА ЙОГО ІНВАЛІДНІСТЬ.

    3. ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК ОФОРМИТИ БУДЕ ПОТРІБНО.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю!

    По якій причині у Вас немає військового квитка - Ви його втратили ЧИ через те, що не стали вчасно на військовий облік військовозобов'язаних після досягнення 27-річного віку?

    1.) Чи можуть мене мобілізувати зараз?

    Ні, Вас не мають права мобілізувати. Проте, Вам потрібно оформити відстрочку, на яку Ви маєте абсолютне право! З порядком оформлення відстрочки ознайомтесь з інформацією, яку я виклав нижче.

    Згідно пункту 2 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Згідно постанови КМУ 560 для оформлення відстрочки вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 )

    2. Документ про інвалідність (довідка МСЕК або посвідчення інваліда, або пенсійне посвідчення або посвідчення про соціальну допомогу)

    З самого початку на адресу ТЦК де плануєте оформляти відстрочку - відправте поштою цінним листом з описом вкладеного копії документів про відстрочку. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку.

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Згідно Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих та посадових (службових) осіб, зазначених у підпунктах 16-23 пункту 1 додатка 5) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    2.) Для оформлення відстрочки спочатку треба буде пройти ВЛК і оформити військовий квиток? За відсутність квитка може бути штраф?

    ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ - проходити ВЛК не обов'зково, адже згідно пункту 63 Постанови КМУ 560 військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    Проте, у зв'язку з тим, що у Вас немає ВОД - то Вас можуть направити на ВЛК.

    Спробуйте оформити електронний ВОД через Резерв+ або ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do... та надавайте його для оформлення відстрочки, адже е-ВОД та паперовий ВОД мають однакову юридичну силу

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом П'ЯТИ РОБОЧИХ ДНІВ з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    За відсутність військового квитка можливий штраф.

    3.) Читав що мій діагноз підпадає під зняття із обліку, прикріпив останнє обстеження слуху.

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Перед проходженням ВЛК підготуйте наявні у Вас медичні документи, які підтверджують Ваш діагноз. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Згідно пункту 3.4. глави 3 розділу IІ Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Згідно пункту 3.5. глави 3 розділу IІ Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України до початку проведення медичного огляду ТЦК та СП отримує дані від органів соціального забезпечення щодо осіб з інвалідністю.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    Щоб бути виключеним з військового обліку Ваш діагноз повинен підпадати до пункту «а» статті 36 Розкладу хвороб

    Під виключення підпадають такі діагнози: стійка глухота на обидва вуха (вирахуване середньоарифметичне значення порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії складає понад 95 дБ); глухонімота; двобічне глибоке порушення слуху (вирахуване середньоарифметичне значення порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії знаходиться в межах 80-95 дБ); глухота на одне вухо та тяжка або глибока приглухуватість на друге; глибоке порушення слуху (вирахуване середньоарифметичне значення порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії знаходиться в межах 80-95 дБ) на одне вухо та тяжка приглухуватість (вирахуване середньоарифметичне значення порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії знаходиться в межах 65-80 дБ) на друге; прогресуюча приглухуватість (інструментально підтверджена) з вирахуваним середньоарифметичним значенням порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії 65 дБ і більше; приглухуватість з ураженням центральних відділів слухового аналізатора, вираженими вестибулярними і системними проявами з боку серцево-судинної і центральної нервової систем (об’єктивно підтвердженими), з вирахуваним середньоарифметичним значенням порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії 65 дБ і більше.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Taras Клієнт день тому

      Після досягнення 27-річного віку не ставав на облік. Штраф це той що від 17 тис. грн?

      • Дерій Владислав Олегович

        Якщо Ви порушили правила військового обліку - Вас можуть притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 210 КУпАП (на даний час від 17 тис. грн.), але:

        1. Згідно статті 38 Кодексу про адміністративні правопорушення адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначених у частині сьомій цієї статті, та за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді). Адміністративне стягнення за вчинення в особливий період правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.
        2. Згідно статті 8 Кодексу про адміністративні правопорушення особа, яка вчинила адміністративне правопорушення, підлягає відповідальності на підставі закону, що діє під час і за місцем вчинення правопорушення. Закони, які пом'якшують або скасовують відповідальність за адміністративні правопорушення, мають зворотну силу, тобто поширюються і на правопорушення, вчинені до видання цих законів. Закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають.

        Тобто, можна відмінити штраф або звести його розмір до мінімального, адже правопорушення було здійснено ще 2 роки тому і строки притягнення до адміністративної відповідальності сплили. В гіршому випадку - штраф буде, але його величина буде дорівнювати розміру штрафу, який був за дане правопорушення ще два роки назад.

        Ви повинні знати, що без розгляду справи та виненесення ПОСТАНОВИ керівником ТЦК про притягнення Вас до відповідальності - штраф сплачувати не потрібно.

        Розглянувши справу про адміністративне правопорушення, керівник територіального центру комплектування та соціальної підтримки відповідно до статті 283 КУпАП виносить постанову по справі про адміністративне правопорушення (додаток 4) Постанова може бути оскаржена в судовому порядку, визначеному статтями 287-289 КУпАП.

        Якщо Ви плануєте оскаржувати штраф - цей процес краще не затягувати, адже це можна зробити протягом 10 днів з моменту вручення постанови про накладення штрафу.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Зробив завірені копії посвідчення і довідки МСЕК. Які мої подальші дії, завтра повинен зявитись в ТЦК.Військового квитка не маю, тільки старе приписне.1.) Чи можуть мене мобілізувати зараз?2.) Для оформлення відстрочки спочатку треба буде пройти ВЛК і оформити військовий квиток? За відсутність квитка може бути штраф?

    3.) Читав що мій діагноз підпадає під зняття із обліку, прикріпив останнє обстеження слуху.

    Наразі Ви не можете бути призваний на військову службу та маєте право на відстрочку від мобілізації як особа з інвалідністю.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    2) визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Але Вам потрібно терміново подати до ТЦК заяву про відстрочку, як того вимагає чинне законодавство.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі.

    Вона передбачає такий порядок оформлення відстрочки від мобілізації:

    "...58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) *особисто* подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби..."

    Загалом пропоную до Вашої уваги повний алгоритм для оформлення відстрочки, який максимально захистить Ваші права.

    1. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, довідку МСЕК та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    2. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    3. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    4. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте - чудово, якщо направляють на ВЛК - йдете та проходите ВЛК.

    5. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку - чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    6. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку.

    Заяву про відстрочку надаю у додатку до моєї відповіді.

    З повагою!

    • Taras Клієнт день тому

      Зареєструвався в чергу, мав бути візит у п'ятницю, там місяць зараз на чергу чекати) Вийшло що повістка прийшла швидше, маю бути в середу

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Зрозуміло. На жаль або на щастя, так багатьох моїх клієнтів. По суті, алгоритм дій не змінюється, рекомендую йти по повістці на середу. Ви маєте право на відстрочку - це ключове.

        З повагою!

    Карпенко Андрій Володимирович

    ЗА НЕСВОЄЧАСНУ ПОСТАНОВКУ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК - ШТРАФ (АЛЕ НЕ 17 000 ГРН, А ТОЙ РОЗМІР, ЯКИЙ ДІЯВ, КОЛИ ВАМ ВИПОВНИЛОСЬ 27 РОКІВ).

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Вітаю,

    Якщо відповідно до Наказу МОУ "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" від 14.08.2008 № 402 на ВЛК у вас буде діагноз пункт "А" статті 36, то вас визнають непридатним та виключать з військового обліку. На мою думку вам не варто боятися ВЛК, оскільки у вас 100% право на відстрочку.

    Тому результати ВЛК ніяк на це право не вплинуть. Інша справа, що у разі визнання вас непридатним - вам не треба буде оформляти відстрочку, а назавжди будете виключеним з військового обліку і ТЦК до вас не матиме ніякого відношення.

    Тому пройдіть ВЛК. Якщо вас НЕ визнають все ж непридатним, оформите без проблем відстрочку у зв'язку з інвалідністю 3 групи.

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю! Ваш статус особи з інвалідністю 3 групи з дитинства за слухом дає вам підстави для відстрочки або навіть зняття з військового обліку. Тому ось відповіді на ваші питання та поради щодо подальших дій.

    Чи можуть вас мобілізувати зараз?

    Відповідно до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", особи з інвалідністю мають право на відстрочку від мобілізації. Оскільки ви є особою з інвалідністю 3 групи, це дає вам законну підставу для звільнення від мобілізації.

    Окрім цього, ваш діагноз (інвалідність по слуху) може бути підставою для зняття Вас з військового обліку, але для цього потрібно проходження військово-лікарської комісії, яка офіційно має підтвердити непридатність до служби за станом здоров'я.

    Чи потрібно проходити ВЛК для оформлення відстрочки і отримання військового квитка? Чи може бути штраф за відсутність військового квитка?

    Оскільки у вас немає військового квитка, вам, ймовірно, запропонують пройти ВЛК для підтвердження вашого діагнозу і визначення ступеня придатності до військової служби. ВЛК офіційно має підтвердить, що ви непридатні до служби за станом здоров'я якщо рішення буде не у Вашу користь ви можете його оскаржити протягом місяця, але для початку я раджу Вам в порядку передбаченого Постановою КМУ №560 від 16.05.2024 подати заяву на відстрочку

    Після проходження ВЛК вам потрібно буде оформити військовий квиток, оскільки він є офіційним документом, що підтверджує ваш статус. Якщо ви не отримували військовий квиток, то це є обов'язковим етапом.

    Штраф - відповідно до чинного законодавства, за відсутність військового квитка чи невиконання вимог щодо військового обліку може бути накладено адміністративний штраф передбачений ст. 210 КУпАП

    Чи підпадає ваш діагноз під зняття з обліку?

    Так, ваш діагноз (інвалідність по слуху) дійсно може підпадати під зняття з військового обліку. Якщо ВЛК підтвердить, що ваше захворювання є серйозною перешкодою для військової служби, вас можуть зняти з військового обліку. Однак це рішення буде залежати від результатів ВЛК.

    Стаття 36 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402 від 2008 року включає кондуктивна, сенсоневральна і змішана приглухуватість різного ґенезу, сенсоневральна приглухуватість, вроджена глухота, ототоксична втрата слуху, дегенеративні і судинні хвороби вуха, ураження структур слухової системи (Н90-Н95).

    Під виключення з обліку у зв'язку з непридатністю до проходження військової служби підпадають громадяни із наступними діагнозами:

    стійка глухота на обидва вуха (вирахуване середньоарифметичне значення порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії складає понад 95 дБ);

    глухонімота; двобічне глибоке порушення слуху (вирахуване середньоарифметичне значення порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії знаходиться в межах 80-95 дБ);

    глухота на одне вухо та тяжка або глибока приглухуватість на друге;

    глибоке порушення слуху (вирахуване середньоарифметичне значення порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії знаходиться в межах 80-95 дБ) на одне вухо та тяжка приглухуватість (вирахуване середньоарифметичне значення порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії знаходиться в межах 65-80 дБ) на друге;

    прогресуюча приглухуватість (інструментально підтверджена) з вирахуваним середньоарифметичним значенням порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії 65 дБ і більше;

    приглухуватість з ураженням центральних відділів слухового аналізатора, вираженими вестибулярними і системними проявами з боку серцево-судинної і центральної нервової систем (об’єктивно підтвердженими), з вирахуваним середньоарифметичним значенням порогів слуху на частотах 0,5; 1; 2 та 4 кГц за даними порогової тональної аудіометрії 65 дБ і більше

    Отже Ваші подальші дії:

    З’явитися до ТЦК з усіма документами:

    Оригіналами та завіреними копіями вашого посвідчення інваліда та довідки МСЕК.

    Завіреною копією останнього медичного обстеження щодо вашого слуху (обстеження ви вже прикріпили).

    Старим приписним свідоцтвом, якщо воно є.

    Пройти ВЛК для підтвердження вашого стану здоров'я і отримати висновок про непридатність до військової служби (якщо це не було зроблено раніше). ВЛК є необхідною умовою для того, щоб Вас виключили з обліку за станом здоров’я.

    Оформити військовий квиток після проходження ВЛК. Це важливий документ, який підтвердить ваш статус і рішення ВЛК про непридатність до служби. Його оформлення може зайняти деякий час, але це потрібно зробити для уникнення можливих проблем у майбутньому.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України