Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 16 жовтня 2024, питання №121311

Чоловік, який отримав освіту в Польщі, хоче влаштуватись вчителем в школу в Україні (диплом, ТЦК)

Чи може чоловік, який отримав освіту в Польщі (спеціальність - маркетинг), влаштуватись вчителем в школу в Україні?
В якому вигляді чоловік має подати диплом до навчального закладу?
І в якому вигляді надавати диплом в ТЦК для отримання відстрочки?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    В якому вигляді чоловік має подати диплом до навчального закладу?

    Підтвердити іноземні документи про навчання можна двома способами:

    1. Звернувшись до Міністерства освіти перед вступом.

    Безпосередньо визнанням іноземних документів про освіту займається держпідприємство "Інформаційно-іміджевий центр", яке підпорядковується Міносвіти.

    • Подати документи особисто можна за адресою: м. Київ, вул. В’ячеслава Чорновола, 25, відповідно до графіка.
    • Дистанційно подати документи можна на сайті.

    У разі визнання документа видається свідоцтво, інформація про яке вноситься в Єдину державну електронну базу з питань освіти (ЄДЕБО).

    2. Звернувшись до закладу вищої освіти після зарахування упродовж першого місяця навчання.

    Заклад має визнати документи до початку другого семестру першого року навчання. У разі підтвердження видається свідоцтво про визнання іноземного документа про освіту, інформація також вноситься в ЄДЕБО. Втім, таке свідоцтво діє тільки в тому закладі освіти, який його видав.

    Свідоцтва, видані ВНЗ або Міністерством освіти, дійсні тільки разом з оригіналом документа та діють безстроково.

    Порядок подання документів відповідно до Наказу МОН №504

    1. Процедура визнання здійснюється за заявою особи, поданою до компетентного органу з визнання. До заяви Заявник додає такі документи:

    1) засвідчені в установленому законодавством порядку копію та переклад українською мовою Документа (у разі необхідності - пред'явлення оригіналу);

    2) засвідчені в установленому законодавством порядку копію і переклад українською мовою додатка до Документа та/або інших документів, які містять інформацію про зміст Програми та результати навчання (у разі необхідності - пред'явлення оригіналів);

    У разі, якщо у країні походження Документа передбачено видачу електронних Документів, Заявник може надати електронний Документ разом із перекладом цього Документа українською мовою, засвідченим в установленому законодавством порядку;

    3) копії документів про попередню базову/повну загальну середню, професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту (за наявності такої освіти) у разі необхідності;

    4) документ від офіційної установи (довідка, сертифікат або інший) про академічні та/або професійні права, які надаються Власнику в країні походження Документа (у разі необхідності);

    5) копії документів, що посвідчують особу Заявника та Власника, якщо Заявник не є Власником.

    Процедура визнання здійснюється з урахуванням вимог законодавства про захист персональних даних.

    2. Документи, зазначені у підпунктах 1, 2, 4 пункту 1 цього розділу, мають бути засвідчені в країні їх походження у спосіб, який офіційно застосовується у цій країні (консульська легалізація або проставлення апостиля, - для країн - учасниць Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів (Гаага, 1961), ратифікованої Законом України від 10 січня 2002 року N 2933-III "Про приєднання України до Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів".

    У разі, якщо Документ не засвідчений в країні його видачі у спосіб, який офіційно застосовується в цій країні, або якщо засвідчення не підтверджує підпис та якість, в якій виступала особа, яка підписала Документ, Заявник (Власник) надає до компетентного органу з визнання додаткову інформацію та/або документи, що підтверджують факт видачі та/або автентичність Документа, у тому числі відомості, які містяться в реєстрах, базах даних документів про освіту тощо, - у разі відсутності відкритого доступу до таких реєстрів, баз даних (у разі необхідності - із перекладом українською мовою).

    3. Документи, зазначені у підпунктах 3 - 5 пункту 1 цього розділу подаються до компетентного органу з визнання разом із перекладом українською мовою у разі необхідності.

    4. Заявник має право надати також інші документи, що підтверджують освіту та/або кваліфікацію Власника, у тому числі документи про допуск до професійної діяльності, практичний досвід (у разі необхідності - із перекладом українською мовою).

    Процедура визнання:

    1. Процедура визнання Документа, окрім випадків, зазначених у пунктах 2 - 3 цього розділу, складається з:

    1) верифікації Документа та/або додатка до нього; а у разі необхідності - верифікації документів про попередню освіту;

    2) перевірки статусу освітньої установи, освітнього провайдера та/або Програми, за результатами якої виданий Документ (далі - перевірка статусу);

    3) оцінки кваліфікації або періоду навчання, зазначеного в Документі, та встановлення їхньої відповідності освітньому або освітньо-професійному ступеню в Україні, академічних та/або професійних прав (далі - оцінка кваліфікації).

    Прийняття рішення.

    1. Кваліфікації з вищої освіти, присуджені освітніми установами, освітніми провайдерами мають визнаватися компетентними органами з визнання, якщо немає суттєвої різниці між іноземною кваліфікацією, визнання якої запитує Заявник, та відповідною кваліфікацією в Україні, - за умови наявності позитивного Висновку та за відсутності підстав, зазначених у підпункті 4 пункту 9 розділу V та пункті 3 цього розділу.

    Документ про періоди навчання визнається таким, що дає право на продовження навчання на відповідному рівні освіти у закладах вищої освіти України, з рівня, що визначається закладом вищої освіти, в якому буде здійснюватися навчання (з урахуванням рівня освіти та академічних прав у країні походження Документа).

    Визначення академічної різниці та її ліквідацію (у разі необхідності) забезпечує заклад вищої освіти України, в якому Власник буде навчатися / здобувати освіту.

    2. Компетентний орган з визнання на підставі Висновку приймає одне з таких рішень, яке оформлюється наступним чином:

    про визнання Документа, про що Заявнику видається Свідоцтво;

    про відмову у визнанні поданого Документа, про що Заявнику надається Повідомлення із зазначенням підстав прийняття такого рішення.

    5. Свідоцтво дійсне разом з оригіналом Документа та діє безстроково.

    Документ про результати процедури визнання, виданий МОН, є таким, що приймається всіма закладами освіти, підприємствами, установами та організаціями будь-якої форми власності України.

    6. У випадку отримання спростування факту навчання / здобуття освіти, факту видачі Документа, встановлення ознак підробки Документа, прийняття рішення про визнання Документа унеможливлюється і відомості про такий Документ передаються правоохоронним органам України.

    Якщо підтверджено факт навчання / здобуття освіти, факт видачі Документа, спростовано факт підробки Документа, компетентний орган з визнання здійснює перегляд рішення відповідно до положень розділу IX цього Порядку.

    7. Компетентний орган з визнання має право скасувати своє рішення, якщо було отримано додаткову інформацію, документи від офіційних установ, що впливають на результати процедури визнання, про що повідомляється Заявнику (Власнику), та анулювати відповідне Свідоцтво або Повідомлення.

    8. Строк надання Заявнику рішення про результати процедури визнання не може перевищувати 45 календарних днів з дня надходження усіх документів, інформації, необхідних для прийняття рішення.

    І в якому вигляді надавати диплом в ТЦК для отримання відстрочки?

    Для відстрочки потрібно надати:

    довідку закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України