Задайте питання юристу

866 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 17 жовтня 2024, питання №121332 350₴

Два записи щодо військовозобов'язаного в реєстрі Оберіг

Я військовозобов'язаний, офіцер запасу, в ТЦК стою на обліку (з 2020р), оновив дані на початку липня 2024. Також маю надану відстрочку (зараз як і всим до 12.11.2024). Працюю в певній компанії, ТОВ.

Директор через сервіс "Дія" отримав витяг з реєстру Оберіг, щодо працівників чоловіків, де вказано в кого який статус щодо військового обов'язку. В даному витязі, щодо мене є два записи.
1) Коректне ПІП, коректний ІПН
2) НЕкоректне ПІП (з помилкою в букві), коректний ІПН
Другий запис - помилковий.
Через це Резер+ не підтягує жодного запису.

Звертався в РТЦК та СП, де стою на обліку, з проханням урегулювати дану помилку. Звертався як в усній формі, так і поданням Заяви з викладенням даної ситуації в довільній формі.
Результат - питання не вирішено. Моє звернення ігнорується.

В боті "Резерв+" на опис даної ситуації також іде відповідь - щоб звертався в ТЦК.

Також звертався на гарячу лінію мін оборони за номером 1512.
Після опису ситуації та оформлення звернення - отримував відповідь листом де говориться про правила обліку військовозобов'язаних,... і нічого по факту моєї проблеми та як її вирішити.

Хотів би знати алгоритм дій, щодо врегулювання таких ситуацій

Відповіді юристів (12)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Відповідно до Закону України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    Стаття 5. Cуб’єкти Реєстру

    1. Держателем Реєстру є Міністерство оборони України (далі - Держатель Реєстру), розпорядником Реєстру є Генеральний штаб Збройних Сил України (далі - розпорядник Реєстру), а Служба безпеки України та розвідувальні органи України є органами адміністрування та ведення Реєстру. Адміністратором Реєстру є Держатель Реєстру.

    2. Держатель Реєстру:

    1) забезпечує технологічне функціонування Реєстру, для чого утворює уповноважений орган адміністрування Держателя Реєстру;

    2) вносить на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо Порядку ведення Реєстру, в яких визначає процедури збирання, зберігання, обробки та використання відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    3) організовує взаємодію Реєстру з іншими реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних щодо отримання (обміну) інформації, визначеної статтями 6-9 цього Закону, відповідно до Закону України "Про публічні електронні реєстри";

    4) забезпечує розвиток та модернізацію програмних та апаратних засобів Реєстру;

    5) надає органам адміністрування та ведення Реєстру право доступу до бази даних Реєстру;

    6) здійснює інші повноваження, передбачені законом.

    3. Адміністратор Реєстру обробляє відомості про призовників, військовозобов’язаних та резервістів від імені держателя Реєстру. Для цього із складу підпорядкованих йому органів визначаються органи адміністрування Реєстру та органи ведення Реєстру.

    4. Розпорядник Реєстру відповідно до закону:

    1) організовує функціонування Реєстру;

    2) у межах своїх повноважень має доступ до відповідної інформації, що міститься в Реєстрі;

    3) організовує підготовку підпорядкованих йому органів адміністрування та ведення Реєстру;

    4) забезпечує контроль за повнотою, актуальністю, своєчасністю та достовірністю внесених до Реєстру відомостей.

    5. Органами адміністрування Реєстру в межах своїх повноважень є:

    уповноважений орган адміністрування держателя Реєстру;

    оперативні командування;

    територіальні центри комплектування та соціальної підтримки Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя;

    Центральне управління Служби безпеки України;

    відповідні підрозділи розвідувальних органів України.

    6. Органи адміністрування Реєстру:

    1) здійснюють аналітичну обробку даних;

    2) забезпечують взаємодію щодо ведення Реєстру, контролюють повноту, відповідність та своєчасність внесення інформації, наданої державними органами, контролюють виконання рішень Держателя та розпорядника Реєстру. Орган адміністрування Реєстру має доступ до статистичних відомостей Реєстру;

    3) забезпечують зберігання та резервування бази даних Реєстру, контроль за її цілісністю, дотриманням вимог законодавства та Порядку ведення Реєстру, затвердженого Кабінетом Міністрів України;

    4) організовують підготовку та підвищення кваліфікації персоналу підпорядкованого органу адміністрування.

    7. Порядок обробки та захисту відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів органами адміністрування Реєстру визначається Порядком ведення Реєстру, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

    8. Органами ведення Реєстру є районні (об’єднані районні), міські (районні у місті, об’єднані міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, Центральне управління Служби безпеки України та регіональні органи Служби безпеки України, відповідні підрозділи розвідувальних органів України.

    9. Органи ведення Реєстру забезпечують ведення Реєстру та актуалізацію його бази даних.

    Отже, як бачите, РТЦК та СП є органом ведення реєстру, який забезпечує ведення Реєстру та актуалізацію його бази даних. Обласний ТЦК, в свою чергу, є органом, який контролює повноту, відповідність та своєчасність внесення інформації, наданої державними органами, контролюють виконання рішень Держателя та розпорядника Реєстру.

    Обид'ва ТЦК при тому мають право доступу до бази даних Реєстру.

    Коли Ви направляли письмову заяву до РТЦК? Скільки часу пройшло вже?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олег Клієнт 23 години тому

      Письмову заяву подавав 14.09.2024.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        РТЦК мав 30 днів для надання Вам відповіді згідно Закону України "Про звернення громадян". Можете прикріпити відповідь МОУ до питання?

    Олег Клієнт 23 години тому

    Це відповідь на запит до МОУ. Від свого ТЦК відповіді в письмовій формі не було.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ви надсилали заяву саме з приводу видалення другого запису щодо Вас у реєстрі? Оскільки відповідь стосується надання та оформлення відстрочки та не містить жодної інформації про порушене питання.

      • Олег Клієнт 23 години тому

        Це відповідь від МОУ. Звернення до МОУ було через гарячу лінію за номером 1512. Звернення було щодо видалення помилкового запису щодо мене з Оберіг. Звичайно я бачу що відповідь взагалі не стосується теми.Тому і шукаю вирішення питання, або алгоритм дій.

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Як варіант направити до ТЦК адвокатський запит, на який останній повинен надати відповідь. Оскільки надсилати скарги до МОУ на відповідь МОУ та ОТЦК не бачу сенсу. Це, що стосується можливих дій у досудовому порядку. Якщо не допоможе, звертатись до суду.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    ЯКЩО ПРОТЯГОМ 30 ДНІВ ВИ НЕ ОТРИМАЄТЕ ВІДПОВІДІ З ТЦКСП ЗРОБІТЬ НАСТУПНЕ:

    1. ПОСКАРЖТИСЯ ДО УПОВНОВАЖЕНОГО ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПРАВ ЛЮДИНИ:

    https://ombudsman.gov.ua/

    2. ЗВЕРНІТЬСЯ ДО СУДУ З ПОЗОВОМ ДО ТЦКСП ПРО ВНЕСЕННЯ КОРЕКТНИХ ДАНИХ ДО РЕЄСТРУ "ОБЕРІГ ".

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Спробуйте оформити електронний ВОД через ДІЮ - https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do...

    Якщо він не формується, то Вам потрібно подати заяву до ТЦК про внесення/виправлення відомостей Реєстру військовозобов'язаних

    Згідно статті 9 ЗУ " Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів"

    1. Призовник, військовозобов’язаний та резервіст має право:

    1) отримувати інформацію про своє включення (невключення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру, в тому числі через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;

    2) звертатися в порядку, встановленому адміністратором Реєстру, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру запису про себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

    Згідно пункту 4 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    • у паперовій формі - повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;
    • в електронній формі - повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяви.

    Якщо протягом цього терміну ТЦК не внесе зміни до Реєстру, то Ви можете у судовому порядку оскаржити бездіяльність ТЦК та зобов'язати їх вчинити певні дії.

    Вже є судове рішення, де суд став на сторону громадянина та зобов'язав ТЦК розглянути заяву про внесення до Єдиного реєстру даних про його непридатність до військової служби. https://reyestr.court.gov.ua/Review/121032746

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Олег Клієнт 21 година тому

      1. Я маю паперовий ВОД - Тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Там вклеяний ВІН-номер

      2. У витязі з Дії, який зроблений підприємством - 2 записи про мене. (13 - неправильний, з помилкою в прізвищі; 14 - правильний)

      3. При формуванні витягу з мого особистого кабінету в Дії - отримую відповідь що Особу не знайдено в реєстрі Оберіг

      4. Проте в реєстрі Оберіг я є, і нажаль є ще один дубльований помилковий запис про мене - який я вже 3й місяць прошу видалити, через звернення до тцк та через звернення до МОУ

      Можливо є якась форма даної заяви/звернення до тцк щодо опису моєї ситуації та виправлення?

      • Дерій Владислав Олегович

        Заява пишеться довільної форми та адресується ТЦК, в якому Ви перебуваєте на військовому обліку.

        Якщо ТЦК проявляє протиправну бездіяльність щодо невнесення актуальних персональних даних до Єдиного державного Реєстру призовників, військовозобов`язаних та резервістів, то Вам потрібно звернутися до суду з позовом, в якому зобов`язати ТЦК виконати свої функціональні обов`язки у відповідності із ЗУ " Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів"

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Хотів би знати алгоритм дій, щодо врегулювання таких ситуацій

    Можливо не ставився б до даної ситуації так критично, адже не вперше зустрічаю випадки, коли саме роботодавець у ході перевірки відомостей про особу виявляє декілька записів про одну особу. Виникає тепер в мене логічне питання, а чи не зі всіма військовозобов'язаними так? Як ситуація з іншими військовозобов'язаними?

    У будь-якому випадку, ТЦК буде і далі "морозитися", допоки Ви не переконаєте їх у серйозності своїх намірів. Рекомендую дійсно звернутися до адвоката за місцем проживання для подачі ВМОТИВОВАНОГО адвокатського запиту.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України