Задайте питання юристу

869 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 26 жовтня 2024, питання №121808

Ухилення від базової військової підготовки

Добрий день, яке покарання несе громадянин за ухилення від базової військової підготовки, та чи можна сісти за ґрати?

Відповіді юристів (22)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич день тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Карене!

    Про яку саме БВП йде мова? У закладі освіти із вересня 2025 року чи у навчальному центрі при мобілізації?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Карен Клієнт день тому

      У навчальному центрі

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич день тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Так, можливо "сісти за грати", оскільки після відправки з ТЦК до навчального центру Ви набуваєте статусу військовослужбовця.

    • Карен Клієнт день тому

      Ще одне питання: Чи потрібно проходити БВП, якщо категорія обмежено придатний?

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич день тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Так, потрібно. Проте, обмежена придатність скасована ще з травня 2024 року. Ви вже у навчальному центрі? Вам не проводити ВЛК перед мобілізацією?

        • Карен Клієнт день тому

          Та ні, я за кордоном, але планую повернутися, тому і цікавлюсь. Зараз мені всього 20 років.

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич день тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Зрозумів. Тільки все ж таки ще одне питання, так Ви обмежено придатний? Чи цим питанням також просто цікавитесь?

            • Карен Клієнт день тому

              Скоріше за все, бо коли проходив військомат ще в школі, то буди явні проблеми зі зором, тож думаю що обмежено придатний.

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич день тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Який військово-обліковий документ Ви маєте? Приписне свідоцтво?

            • Карен Клієнт 20 годин тому

              Тільки в Резерв+. Категорія призовник.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Тоді не бачу у Вас підстав для хвилювання. До 25 років Ви не підлягаєте мобілізаії. Щодо направлення на БВС, то, по-перше, питання призову не врегульовано на даний момент нормативно-правовими актами, а по-друге, Ви зможете обрати рік проходження БВС до 24 років.

            • Карен Клієнт 14 годин тому

              Зрозуміло, дуже вдячний за допомогу!

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Карене! Вдачі Вам!

    Турчин Ярослав Олександрович

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, КАРЕН! Ви не плутаєте базову військову підготовку в навчальних закладах (заміна військових кафедр без присвоєння офіцерського звання) з базовою військовою службою (заміна строкової служби)?

    Базова військова підготовка запроваджена з 18.05.2024 р. лише на рівні Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу". Прикінцеві та перехідні положення закону говорять, що вона буде запроваджена з 1 вересня 2025 року. Строк запровадження БВС взагалі не визначений.

    Підзаконні акти як по БВС, так і по БВП, як то Порядок проходження БВП, Порядок призову на БВС, а так само критерії придатності до базової військової служби і підготвоки по медичним показанням - ще не розроблені, зміни до відповідних актів ще не внесені.

    За моєю інформацією БВС запровадять не раніше вересня 2025 року, спільно з базовою військовою підготовкою. Але можливо, що цей процес пришвидшать у зв"язку з ситуацією на фронті. Проте не раніше 1 січня 2025 року точно.

    Ухилення від призову на строкову військову службу - кримінальний проступок, що передбачений статтею 335 КК України та карається обмеженням волі на строк до трьох років.

    Тобто, як бачите, навіть Кримінальний кодекс України ще не оперує такими поняттями як БВП і БВС... там, як і у іншій нормативці досі поняття строкова служба.

    Можете спати спокійно ще принаймні пів року - рік, а то й два - точно.

    Якщо ж Ви називаєте БВП - учебку, в яку ТЦК закидує мобілізованих після бусифікації, то це не є базовою підготовкою по термінам... На жаль, формально з моменту відправки людина - військовослужбовець.

    Деякі юристи досі дурять людей казками про неприйняття присяги, але закон вже давно чітко каже, що моментом набуття статусу військовослужбовця є не прийняття присяги, а відправка з ТЦК у військову частину. Учбовий центр також є військовою частиною, а особи, які там знаходятсья - військовослужбовцями, яким так само нараховується зарплатня, матеріальне забезпечення тощо.

    І відповідальність така сама, як би людина у військовій частині відмовилась служити... Тобто за ст.ст. 402, 403 Кримінального кодексу України в умовах воєнного стану. І може сягати 10 років позбавлення волі. При цьому за цими статтями суди умовні строки майже не дають.

    Відповідно до Статуту внутрішньої служби ЗСУ, чітко виокремлюються обов’язки командира (начальника) та підлеглих: командири – віддають накази, військовозобов’язані – беззастережно їх виконують. Якщо військовослужбовець виявляє непокору, настає кримінальна відповідальність (стаття 402 КК України). Наслідки відмови військовослужбовця ЗСУ від участі в бойових діях істотні.

    У разі відмови від виконання наказу (непідкорення) в період дії воєнного стану чи у бойовій обстановці карається обмеженням волі на строк від 5-ти до 10-ти років.

    P.S.

    Категорії обмежено придатний в Україні з квітня 2024 року не існує. Тому перше, що буде - це медичний огляд для визначення придатності за новими критеріями.

    Щасти Вам!

    • Карен Клієнт день тому

      Дякую за розгорнуту відповідь!

      • Турчин Ярослав Олександрович

        Дякую за оцінку. Це завжди приємно.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ви є обмежено придатним і маєте тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, а не приписне - то незважаючи на Ваш вік Ви є військовозобов'язаним і ніхто Вас вже не буде направляти на базову військову підготовку або базову військову службу.

    Зайдіть в Резерв+ і подивіться Ваш стасус. Якщо там вказано військовозобов'язаний, то при поверненні до України - Ви підлягаєте мобілізації.

    Є два моменти, як можуть домогти не бути мобілізованим:

    1. Ви маєте право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    2. Президент підпише законопроєкт 11379 д https://itd.rada.gov.ua/billinfo/Bills/Card/44678, який забороняє мобілізацію обмежено придатних до 25 років.

    Тому на даний час Вам потрібно хвилюватись не за базову загальновійськову підготовку або базову військову службу, які будуть запроваджені в 2025 році, а за мобілізацію, під яку Ви можете попасти відразу при поверненні до України.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Карен Клієнт 14 годин тому

      В Резерв+ вказано що я призовник.

      • Дерій Владислав Олегович

        Тоді Вам дуже пощастило, адже як правило призовників, яких визнали обмежено придатними ставили на військовий облік військовозобов'язаних. Тому за обмежену придатність нікому не говоріть.

        Щодо базової військової служби, то Ви можете обрати дату її проходження в будь-який рік до досягнення Вами 24-річного віку.

        Щодо базової загальновійськової підготовки, то Ви її обов'язково пройдете, якщо будете навчатись у ВНЗ. При цьому за відмову від БЗП Вас можуть відрахувати із закладу освіти.

        Проте, на даний час існує норма, що незалежно від того пройшли Ви БЗП або БВС Вас не мають права мобілізувати до 25 років.

        Згідно частини 5 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації до досягнення 25-річного віку військовозобов’язані, які пройшли базову загальновійськову підготовку відповідно до статті 10-1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" чи базову військову службу. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

        Як буде в майбутньому невідомо.

        • Карен Клієнт 13 годин тому

          Зрозуміло, дуже Вам вдячний за відповідь

        • Карен Клієнт 13 годин тому

          Ще одне питання: Якщо я приїду в Україну, то мене можуть змусити пройти ВЛК (бо в Резерв+ вказано прочерк)? Та якщо так, то після проходження ВЛК мені можуть змінити статус на "військовозобов'язаний"?

          • Дерій Владислав Олегович

            Призовники на ВЛК не направляються. Успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA